Οι αγρότες μας από παραγωγοί τροφίμων θα γίνουν προστάτες του περιβάλλοντος

Στην ημερίδα που που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Επιμελητήριο Βοιωτίας  με θέμα: “Την ελληνική οικονομία μετά την κρίση. Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Βοιωτία” το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν πολύ μεγάλο και αυτό το αποδεικνύει ότι είχαν έρθει και από άλλους νομούς για να παρακολουθήσουν την συζήτηση,όπως από το Επιμελητήριο Ευβοίας.Ημερίδα που επικεντρώθηκε […]

24 Νοεμβρίου 2019

του/της Newsroom

Στην ημερίδα που που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Επιμελητήριο Βοιωτίας  με θέμα: “Την ελληνική οικονομία μετά την κρίση. Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Βοιωτία” το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν πολύ μεγάλο και αυτό το αποδεικνύει ότι είχαν έρθει και από άλλους νομούς για να παρακολουθήσουν την συζήτηση,όπως από το Επιμελητήριο Ευβοίας.Ημερίδα που επικεντρώθηκε στα νέα σχήματα που πρέπει να διαμορφωθούν για να απορροφήσουν τις επερχόμενες επιχορηγήσεις και να ωφελήσουν πραγματικά την εθνική οικονομία.

ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας.Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος κα Λένα Παρασκευά.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχουμε καταθέσει και είμαστε υποχρεωμένοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Η διαβούλευση που έχει ξεκινήσει θα πρέπει να οδηγήσει τέλος Γενάρη στην κατάθεση του πλαισίου ,του συμφώνου εταιρικής σχέσης,το πρόγραμμα ομπρέλα που θα περιγράφει το νέο ΕΣΠΑ. Από εκεί και πέρα η διαβούλευση συνεχίζεται με ομάδες εργασίας ,με τον συντονισμό και την ευθύνη του υπουργείου ανάπτυξης .


Ομάδες εργασίας όχι γραφειοκρατικές αλλά με την συμμετοχή φορέων της πραγματικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών που προφανώς θα συμπεριλαμβάνονται και τα Επιμελητήρια. Ούτως ώστε να αποτυπωθούν οι πραγματικές ανάγκες .Αυτά θα πρέπει να κατατεθούν το καλοκαίρι του 2020.
Και 1-1-2021 θα είναι η πρώτη μέρα της τυπικής έναρξης των νέων προγραμμάτων. Από τα οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε πόρους από το τρέχων ΕΣΠΑ που έχει καθυστερήσει αλλά και από το καινούργιο.

Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Δημήτρης Σκάλκος

 

 

Μπαγιανέτας Κωνσταντίνος

“Με την διαβούλευση της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολίτικης,ακριβώς,για να σας ενημερώσουμε για όλο αυτό το κλίμα που επικρατεί .Ενημερώνουμε μέσω των φυλλαδίων που ετοιμάσαμε γιαυτό ακριβώς το σκοπό υπάρχει και ερωτηματολόγιο και ενημερώνουν τι αλλαγές η προκλήσεις φέρουν οι επερχόμενοι κανονισμοί,ενώ θα τα βρείτε και στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Στις 6 Δεκεμβρίου θα γίνει μια ακόμη σύσκεψη στη Λαμία. Από το νέο έτος αν είναι δυνατόν θα πάμε σε κάθε Περιφερειακή ενότητα να σας ενημερώσουμε,γιατί θέλουμε την συμμετοχή σας. Γιατί μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε ένα πρώτο προσχέδιο και τους στρατηγικούς στόχους για την Κοινή Αγροτική Πολίτικη”.

Τρεις Γενικοί Γραμματείς ήταν παρών στην χθεσινή ημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας του  Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας,και αυτό αποδεικνύει την σοβαρότητα των θεμάτων που τέθηκαν σε αυτή την ημερίδα – ενημέρωση.Απόντες ήταν όλα τα συνεταιριστικά σχήματα που υπάρχουν στην περιοχή της Βοιωτίας και αναρωτιόμαστε γιατί?Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην ανάγκη δημιουργίας συνεταιριστικών σχημάτων και συνεργιών μεταξύ παρεμφερών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.Σε αυτό αναφέρθηκε κλείνοντας και ευχαριστώντας ο κ.Αγνιάδης πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας:

“Το σημαντικότερο είναι να έχουμε την ενημέρωση και την πληροφορία. Νομίζω ότι την αξιοποιήσαμε σήμερα. Βγάλαμε ένα συμπέρασμα ότι μόνο με συνέργεια και συνεργασία θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Θα πρέπει να υπάρχει ένας συντονισμός από πλευράς της κυβέρνησης. Πήραμε αισιοδοξία από το πάνελ για αυτό το θέμα. Πρέπει να υπάρχει όραμα και να λείπει ο εγωισμός. Στην επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει εγωισμός,δεν υπάρχουν χρώματα και κόμματα. Πρέπει αυτό το πλεόνασμα να το διατηρήσουμε και να το αξιοποιήσουμε.

Θα πρέπει να είναι πάντα ο εγωισμός στο έλλειμμα. Να ευχαριστήσω τον κάθε ένα ξεχωριστά που ήταν εδώ και το μεγαλύτερο αγαθό που είναι η υγεία να μας συνοδεύει πάντα στη ζωή μας.”

 

 

Ολόκληρη η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στην έντυπη έκδοση ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου 2019.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024