Τα λιοτρίβια στην Βοιωτία άνοιξαν και η παραγωγή είναι ικανοποιητική (video)

Κυριακή αρχές Νοέμβρη και όσοι ζουν σε αγροτική περιοχή ξέρουν ότι αυτή τη μέρα τα λιοτρίβια έχουν  την περισσότερη δουλειά.Γιατί? Γιατί όσοι έρχονται να βοηθήσουν από τα αστικά κέντρα από την Παρασκευή την Κυριακή τελειώνουν και οι ελιές πρέπει να πάνε στο λιοτρίβι. Εμείς επισκεφτήκαμε ένα λιοτρίβι από τα πιο παλιά της πόλης  15:30 το […]

10 Νοεμβρίου 2019

του/της Newsroom

Κυριακή αρχές Νοέμβρη και όσοι ζουν σε αγροτική περιοχή ξέρουν ότι αυτή τη μέρα τα λιοτρίβια έχουν  την περισσότερη δουλειά.Γιατί?

Γιατί όσοι έρχονται να βοηθήσουν από τα αστικά κέντρα από την Παρασκευή την Κυριακή τελειώνουν και οι ελιές πρέπει να πάνε στο λιοτρίβι.

Εμείς επισκεφτήκαμε ένα λιοτρίβι από τα πιο παλιά της πόλης  15:30 το μεσημέρι.

Στη Σούρπη δεν ήταν βαριές οι ελιές και ήρθε στα 5,5 ένα. Τι θα πει αυτό? Oτι από τα 5,5 κιλά ελιές βγήκε ένα κιλό λάδι.

Έτοιμος ο κόπος μίας χρονιάς να μπει στη λαδίκα

Από την άλλη πλευρά περιμένει μια νέα κοπέλα μόλις 39 ετών να ξεκινήσει στην σειρά της η έκθλιψη του ελαιοκάρπου της,είναι από την Δεσφίνα.

Ήρθε από την Αθήνα και μαζί με τα αδέλφια της και τα ανίψια της μάζεψαν τις ελιές από το ένα χωράφι. Ήταν συγκινημένη γιατί πλέον ,αφού έχασαν τον πατέρα τους,πρέπει μόνοι τους να συνεχίσουν αυτό που του άρεσε πάρα πολύ.

Να γνωρίζετε ότι ο καλύτερος τρόπος πλέον είναι η συγκομιδή σε τελάρα του ελαιοκάρπου.

Και μερικά χρήσιμα στοιχεί για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Στην περίπτωση που το εκθλιπτικό δικαίωμα του ελαιοτριβείου καταβάλλεται σε είδος (ποσοστό επί του παραχθέντος ελαιολάδου) από τους αγρότες – παραγωγούς του ειδικού ή κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ για την παροχή υπηρεσιών προς αυτούς,θεωρείται ότι συνίστανται ανταλλαγή με αγαθά και εφαρμόζεται η συντελεστής που ισχύει επί υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.

Παράδειγμα.

Αγρότης του ειδικού καθεστώτος αναθέτει σε ελαιοτριβείο την έκθλιψη ελιών.Το ελαιοτριβείο ,μετά το πέρας της έκθλιψης ,παραδίδει στον αγρότη το λάδι.

Αν ο αγρότης αποφασίσει να καταβάλει το τίμημα για το εκθλιπτικό δικαίωμα του ελαιοτριβείου , τότε το ελαιοτριβείο εκδίδει τίτλο κτήσης για το λάδι χωρίς το ΦΠΑ και η εν λόγω αξία συνυπολογίζεται για την επιστροφή ΦΠΑ του αγρότη με τον κατ’αποκοπή συντελεστή 6%.

Μέσα στο λιοτρίβι.

Τώρα από την πλευρά του εκθλιπτικού δικαιώματος το κάθε λιοτρίβι έχει την δική του τιμή.

Από την πλευρά του δάκου,σίγουρα δεν είναι στα μεγέθη τα επίπεδα, άλλα οι ελιές έχουν αρχίσει και παρουσιάζουν πάλι δάκο,γιαυτό πρέπει να συγκομιστούν.

Όσο το γρηγορότερα τόσο το καλύτερο.

Να σας ενημερώσουμε επίσης ότι όποιος θέλει να ανάλυση το ελαιόλαδο του μπορεί δωρεάν να το στείλει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μέσω του Νέου ερευνητικού προγράμματος Qua-Authentic_ GR           .Θα επιβαρυνθεί μόνο το κόστος μεταφοράς.

Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο του stereanews.gr

https://www.stereanews.gr/2019/10/31/dwrean-analysh-elaioladou-kai-katagrafh/

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024