Επιτυχημένη Χριστουγεννιάτικη Μουσική εκδήλωση στην Ιστιαία

0

Μια συγκινητική συναυλία με εκκλησιαστικούς ύμνους και παραδοσιακά κάλαντα του Αγίου Δωδεκαημέρου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Λυκείου Ιστιαίας, την οποία διοργάνωσε το παράρτημα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος στην Ιστιαία.

Στην Εκδήλωση παρέστησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Την έναρξη της Εκδηλώσεως έκανε ο Πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Θάνος-Εφημέριος του Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιστιαίας και Υπεύθυνος του παραρτήματος της Σχολής εκεί, καλωσορίζοντας τους φιλόμουσους προσελθόντες.

Επίσης ο π. Ιωάννης εξήρε το έργο του Θεοφιλεστάτου, ως Διευθυντού της Σχολής, διά της οποίας η τοπική μας Εκκλησία μεταλαμπαδεύει την παραδοσιακή ιερή τέχνη σε όποιον επιθυμεί να εντρυφήσει σ’ αυτήν.

Αμέσως μετά χορός Ιεροψαλτών, αποτελούμενος από τους Καθηγητές και μαθητές του παραρτήματος, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Δημητρίου Παπαβασιλείου, απέδωσε αριστοτεχνικά ύμνους του Αγίου Δωδεκαημέρου και ο Καθηγητής κ. Ευάγγελος Καζάνης ανέπτυξε σύντομη εισήγηση με θέμα την εξέλιξη των οκτώ ήχων της Βυζαντινής Μουσικής.

Εν συνεχεία, ο Θεοφιλέστατος άγιος Ωρεών έκανε επίκαιρη εορταστική ομιλία και έπειτα ο Σεβασμιώτατος απένειμε τιμητικούς τίτλους στους αφυπηρετήσαντες Ιεροψάλτες κ. Παντελεήμονα Λαδογιάννη, κ. Γεώργιο Κραβαρίτη, κ. Ιωάννη Σταματόγιαννη, κ. Αντώνιο Ματσάγκα, κ. Λάζαρο Λαζαρίδη, κ. Ιωάννη Μπιμπιδάκη, κ. Γεώργιο Χατζή, κ. Ιωάννη Γεωργαντζή και κ. Μαργαρίτα Σίδερη, χήρα του Πρωτοψάλτου Γεωργίου Σίδερη, για την προσφορά της μουσικής του βιβλιοθήκης προς το παράρτημα της Σχολής.

Έπειτα η χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Ιστιαίας «οι φίλοι της Μουσικής» υπό τη διεύθυνση του Μουσικού κ. Τριαντάφυλλου Σούρρα και τη συνοδεία στο πιάνο από την κ. Σταυρούλα Πετσεπέ, τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Ιερείς της επαρχίας Ιστιαίας και πλειάδα φιλακόλουθων χριστιανών, που ευφραίνονται πνευματικά με τα μελωδήματα των Καθηγητών και μαθητών της Σχολής, οι οποίοι διακονούν επάξια και τα ιερά αναλόγια των κατά τόπους Ενοριών.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ευχαριστώντας τον Θεοφιλέστατο για την παρουσία του και τον εμπνευσμένο του λόγο, ενώ ετόνισε την σπουδαία προσφορά και εργασία του για την πρόοδο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως και τους αγαθούς πνευματικούς δεσμούς που καλλιέργησε με τους Καθηγητές και μαθητές των κατά τόπους παραρτημάτων της.

Επεσήμανε την σπουδαιότητα της παρουσίας και διακονίας του Ιεροψάλτη στην Εκκλησία, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις των «γυμνών» θυσιαστηρίων και αναλογίων της υπαίθρου και συνεχάρη τους διοργανωτές της Εκδηλώσεως και όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία της.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο π. Ιωάννης Θάνος, εκ μέρους όλων των μελών του παραρτήματος, δώρισε στον Θεοφιλέστατο κ. Φιλόθεο ένα αρχιερατικό μπαστούνι.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 6.00 μ.μ., θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της Δεσποτικής Εορτής των Χριστουγέννων, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή όλου του Ιερού Κλήρου της Πόλεώς μας.

Καλούνται όλοι οι ευσεβείς χριστιανοί της Πόλεώς μας σ’ αυτήν την πνευματική Σύναξη της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση