Πλήθος αντιδράσεων για τη δημιουργία Hot Spot με πρόχειρα καταλύματα

0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε κατοίκους, επιχειρηματίες και δημοτική αρχή η πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών κοντά στην ΒΙ.ΠΕ. της Λαμίας.
Ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος στην πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ανέφερε ότι η δημοτική αρχή έχει αντιρρήσεις που αφορούν «κυρίως στην προχειρότητα των εγκαταστάσεων που θα δημιουργηθούν, και τα λειτουργικά θέματα».

Η πρόταση για δημιουργία ενός hot spot 2000 ανθρώπων σε πρόχειρες εγκαταστάσεις απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα με βάση την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τίθενται σειρά από προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία κέντρου φιλοξενίας ευρύτερα στο Δήμο της Λαμίας ανεξάρτητα σε ποια θέση θα λειτουργήσει. Πρώτον οι χώροι να μην αποτελούνται από πρόχειρα καταλύματα αλλά από κλασσικά κοντέινερ, δεύτερον να έχει ο δήμος τον έλεγχο της δομής και όχι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τρίτον να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν αντιδράσεις από κατοίκους των κοντινών χωριών, Αγία Παρασκευή και Μεγάλη Βρύση, ενώ αντιρρήσεις εξέφρασαν και επιχειρηματίες της βιομηχανικής περιοχής δίπλα στην οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο hot spot.

Σε αποκλεισμό δρόμου προχωρούν οι κάτοικοι

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής, έκλεισαν τον κόμβο της εθνικής οδού, λίγο πριν τα διόδια της «Μαυρομαντήλας» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή τους.

Οι κάτοικοι του ΤΔ Αγίας Παρασκευής που παρακολούθησαν, το Σάββατο, τη συζήτηση του ΔΣ, πραγματοποίησαν το ίδιο απόγευμα Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν να δείχνουν καθημερινά την αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών στην περιοχή τους. Χθες, λοιπόν, η διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι από τον κόμβο της Αγίας Παρασκευής προς τον ΠΑΘΕ, όπου έγινε η πρώτη συγκέντρωση. Λίγο αργότερα και αφού είχαν καταφτάσει εκατοντάδες κάτοικοι και από τα γύρω χωριά αλλά και την Λαμία, οι διαμαρτυρόμενοι μπήκαν με οχήματα στον αυτοκινητόδρομο και διέκοψαν την κυκλοφορία. Τελικά, απέκλεισαν και την παλιά εθνική που εξυπηρετούσε ως εκείνη την ώρα κάπως την κίνηση. Είχαν στο μεταξύ σχηματιστεί ουρές από οχήματα που κινούνταν και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε αποφάσεις των συντονιστικών τους επιτροπών, οι κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ότι ο συγκεκριμένος αποκλεισμός είναι συμβολικός και ότι το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, είτε με αποκλεισμούς δρόμων είτε με καταλήψεις δημοσίων και δημοτικών κτιρίων και υπηρεσιών.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση