H επέκταση του Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείου Γαλαξιδίου είναι πια γεγονός

Υπεγράφη η ανταλλαγή ακινήτων που θα διευρύνει το Ναυτικό- Ιστορικό Μουσείο Μία πολύ σημαντική ημέρα για το Γαλαξίδι Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Γαλαξιδίου ικανοποιείται, καθώς το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο της περιοχής αποκτά τις πλέον απαραίτητες συνθήκες ώστε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 υπεγράφη στο συμβολαιογραφείο της κ. […]

14 Ιανουαρίου 2020

του/της Newsroom

Υπεγράφη η ανταλλαγή ακινήτων που θα διευρύνει το Ναυτικό- Ιστορικό Μουσείο
Μία πολύ σημαντική ημέρα για το Γαλαξίδι

Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Γαλαξιδίου ικανοποιείται, καθώς το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο της περιοχής αποκτά τις πλέον απαραίτητες συνθήκες ώστε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 υπεγράφη στο συμβολαιογραφείο της κ. Β. Ζέτου στην Ερατεινή, μεταξύ του Δήμου Δελφών και της κ. Τζ. Δέδε, παρουσία του Αντιδημάρχου Δ.Ε. Γαλαξιδίου κ. Ευθυμίου Γρίβα και του Προέδρου Κοινότητας Γαλαξιδίου κ. Σπυρίδωνα Μπαρλιακού, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ανταλλαγή ακινήτων, με το Δήμο να αποκτά το μοναδικό γειτνιάζον ακίνητο του Μουσείου.

 

Η διαδικασία ξεκίνησε το 2011, όπου και διατυπώθηκε επίσημα η πρόθεση της κας Τζ. Δεδε να ανταλλάξει το ιδιόκτητο ακίνητό της προς όφελος της επέκτασης του Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείου Γαλαξιδίου με άλλο ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Δελφών, εντός της Κοινότητας Γαλαξιδίου. Η πρόταση του Δήμου ήταν να διαθέσει προς ανταλλαγή το ακίνητο του Κληροδοτήματος Λουΐζας Νικολοπούλου, βασιζόμενος στη θεμελιώδη αντίληψη για επωφελέστερη αξιοποίηση του ακινήτου. Τούτο, στην εν λόγω περίπτωση, μεταφράζεται στην δυνατότητα εντυπωσιακής επέκτασης του υπάρχοντος κτιρίου του Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείου Γαλαξιδίου με σημαντικούς κύριους και βοηθητικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα, το ακίνητο που ο Δήμος Δελφών ανταλλάσσει με εκείνο της κ. Δέδε είναι μία διώροφη οικία στην οδό Οδ. Ανδρούτσου 2 στο Γαλαξίδι, εμβαδού 52,24 τ.μ. ο όροφος και 34,00 τ.μ. βοηθητικά κτίσματα, κτισμένη σε οικόπεδο εκτάσεως 72,76 τ.μ.

Σε συνέχεια των παραπάνω, με την υπ’ αρ. 718/2013 απόφαση το Εφετείο Αθηνών καθόρισε τον τρόπο για την πληρέστερη και επωφελέστερη ικανοποίηση της θελήσεως της διαθέτιδος, την άρση του όρου του αναπαλλοτρίωτου της οικίας και την ανταλλαγή αυτής με το οίκημα επί της οδού Στ. Νιάρχου 3, το οποίο είναι συνεχόμενο του Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείου Γαλαξιδίου και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση του ως άνω Μουσείου.

Η υπόθεση παρέμεινε χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Η νυν Δημοτική Αρχή του Δήμου Δελφών, όμως, κρίνοντας άκρως απαραίτητη την ολοκλήρωσή της, ενήργησε άμεσα με την ανάληψη των καθηκόντων της, με αποτέλεσμα την υπογραφή της ανταλλαγής των ακινήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών το πρωί της Δευτέρας. Απόρροια αυτής, μέσω των κατάλληλων παρεμβάσεων, θα είναι η επίτευξη της διεύρυνσης και του εμπλουτισμού των χώρων του Μουσείου, η καλύτερη λειτουργία του, αλλά και η ικανοποίηση της κοινής γνώμης του Γαλαξιδίου, των επισκεπτών και των φίλων του ιστορικού χώρου.

Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, σε δήλωσή του για την εξέλιξη σημείωσε πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική ημέρα για το Γαλαξίδι, καθώς ένας από τους πλέον σπουδαίους χώρους του αποκτά ακόμα μεγαλύτερη δυναμική. «Το αίτημα για την επέκταση του Μουσείου ικανοποιείται, μέσω της διαδικασίας της ανταλλαγής ακινήτων. Ο Δήμος Δελφών κάνει πράξη την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας και ταυτόχρονα ενισχύει τις υποδομές που αποτελούν, από τη μία πλούτο του τόπου, και από την άλλη πόλο έλξης επισκεπτών», τόνισε ο κ. Ταγκαλής, καταλήγοντας: «Η επένδυση στην ιστορία και στον πολιτισμό μας αποτελεί ασφαλή δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Η Δημοτική Αρχή αποδεικνύει πως έχει και την πολιτική βούληση αλλά και τον τρόπο να δίνει λύσεις σε χρονίζοντα ζητήματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024