Η «Ημέρα Θυσίας του Διασώστη» τιμήθηκε σήμερα στη Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας

Η «Ημέρα Θυσίας του Διασώστη» τιμήθηκε σήμερα στη Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας, με μια λιτή τελετή που έγινε στο αμφιθέατρο «Σοφία Μπεφόν». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των διασωστών που θυσίασαν τη ζωή τους στο καθήκον, προκειμένου να προσφέρουν στον ασθενή. Στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους, ενώ […]

14 Ιανουαρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η «Ημέρα Θυσίας του Διασώστη» τιμήθηκε σήμερα στη Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας, με μια λιτή τελετή που έγινε στο αμφιθέατρο «Σοφία Μπεφόν».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των διασωστών που θυσίασαν τη ζωή τους στο καθήκον, προκειμένου να προσφέρουν στον ασθενή. Στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύθηκαν οι παλαιότεροι διασώστες που εξακολουθούν να προσφέρουν ακόμα τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο. Συνολικά η παρουσία του ΕΚΑΒ στη χώρα αριθμεί 35 χρόνια, ενώ έχουν ήδη έχουν συμπληρωθεί 19 χρόνια από το πρώτο δυστύχημα που έγινε το 2001, με ελικόπτερο που κατέπεσε ενώ βρισκόταν σε αποστολή.

Κικίλιας: «Το ΕΚΑΒ είναι η ψυχή των εργαζομένων του»

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απευθυνόμενος κατά την ομιλία του στους συγγενείς των στελεχών του ΕΚΑΒ που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, επισήμανε ότι σήμερα «είναι μια μέρα μνήμης και σεβασμού, που θεσπίστηκε για να τιμώνται κάθε χρόνο οι άνθρωποι αυτοί, και στη μνήμη τους, όλοι οι αφανείς ήρωες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της πρώτης επαφής του με τον πολίτη».

Ο Β. Κικίλιας τόνισε τη σημαντικότητα της αποστολής των εργαζομένων του ΕΚΑΒ και κυρίως των διασωστών και των πληρωμάτων, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη, φτάνοντας ακόμα και με ρίσκο ζωής, μέχρι και την τελευταία άκρη της χώρας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας συνεχάρη τα στελέχη του ΕΚΑΒ, τονίζοντας πως «το ΕΚΑΒ είναι κυρίως η ψυχή σας και η αίσθηση του καθήκοντος σε μια πολύ δύσκολη δουλειά, που είναι ταυτόχρονα και λειτούργημα, και που προφανώς αφήνει «σκαριές» στην προσωπικότητα και στην ψυχολογία, διασωστών, πληρωμάτων, οδηγών, γιατρών, και φυσικά κατ’ επέκταση στις οικογένειές τους. Θα είμαστε εδώ κάθε χρόνο, υπό όποια ιδιότητα, για να τιμούμε την «Ημέρα Θυσίας του Διασώστη» και στα πρόσωπα των ανθρώπων που χάθηκαν, να μην ξεχνάμε ποτέ την αξία της ανθρώπινης ζωής».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους συγγενείς των πεσόντων στελεχών του ΕΚΑΒ και παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, σημείωσε στην ομιλία του πως μετά από 35 χρόνια λειτουργίας, το ΕΚΑΒ παίρνει δύναμη  από το παράδειγμα όλων των πεσόντων, συνεχίζοντας την προσφορά του στην ελληνική κοινωνία, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία και τη σπουδαιότητα της δωρεάν δημόσιας παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και κρατώντας ψηλά τη σημαία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Το προσωπικό του ΕΚΑΒ θα ανταπεξέλθει  επάξια σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής και με δεδομένη την αρωγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, θα συνεχίσει να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, με αυταπάρνηση,  επαγγελματισμό και υψηλή αίσθηση  καθήκοντος, ώστε να συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη στον τομέα της υγείας», κατέληξε.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι είναι εν εξελίξει σχέδιο για ολοκληρωμένο σύστημα επείγουσας προνοσοκομιαακής φροντίδας.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων αναφέρθηκε σε δύο βασικά προβλήματα που ταλανίζουν το ΕΚΑΒ: Την έλλειψη προσωπικού και την ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι δωρεές δεν επαρκούν. “Το ΕΚΑΒ χρειάζεται αναβάθμιση και πανελλαδική ανάπτυξη” είπε, προσθέτοντας ότι η συνένωση ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ είναι σε “καλό στάδιο” και εκφράζοντας την ελπίδα “το 2020 να αποτελέσει ορόσημο για την δημιουργία ενός σύγχρονου Οργανισμού”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι  της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και διοικητές υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ