Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει πιο πρόσφορο

Ως μια φανταστικά επιτυχημένη επίσκεψη, επικαλούμενος τη φράση του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, χαρακτήρισε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συζήτησης του επίσημου δείπνου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Τόνισε πως έγιναν ξεκάθαρες οι κόκκινες γραμμές της χώρας και πως θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όποιο τρόπο […]

14 Ιανουαρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ως μια φανταστικά επιτυχημένη επίσκεψη, επικαλούμενος τη φράση του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, χαρακτήρισε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συζήτησης του επίσημου δείπνου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Τόνισε πως έγιναν ξεκάθαρες οι κόκκινες γραμμές της χώρας και πως θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όποιο τρόπο είναι πιο πρόσφορος. Σημείωσε πως ταυτόχρονα επιδιώκει να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. Ανέφερε, μεταξύ άλλων  ότι οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι εγγυώνται την ασφάλεια και την ευημερία της χώρας. Ουδέποτε το κλίμα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως ο νόμος EastMed Act ορίζει ποιοι είναι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είπε πως η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο έγινε σε μια δύσκολη συγκυρία καθώς υπήρχε κλίμα για επικείμενη ιρανική επίθεση ως απάντηση στις αμερικανικές ενέργειες. Τόνισε πως επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα είναι για τις ΗΠΑ σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μια ταραγμένη εποχή ενώ σχολιάζοντας την κριτική ότι η χώρα είναι προβλέψιμη υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί την έννοια της στρατηγικής συμμαχίας, κάτι που δεν ισχύει για άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Επισήμανε επίσης ότι υπήρξε και σαφές κάλεσμα σε αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα.

Έδωσε έμφαση και στις επαφές του με την ομογένεια, σημείωσε ότι η ψήφος στον τόπο κατοικίας των ομογενών ενισχύει τους δεσμούς με τη χώρα ενώ υπογράμμισε απαντώντας και στην κριτική για χρηματοδότηση της Εκκλησίας πως η Ορθόδοξη Εκκλησία στις ΗΠΑ έχει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις με την ομογένεια.

Υπογράμμισε ότι δεν κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου για την ασφάλεια των πολιτών και τόνισε πως ο νόμος θα εφαρμόζεται από όλους. Συμπλήρωσε πως σε αυτό η κοινωνία είναι πιο ώριμη και έφερε ως παράδειγμα την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Για τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας τόνισε πως το δικαίωμα για συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο αλλά το πρόβλημα είναι μια δυσανάλογη ταλαιπωρία σε σχέση με το μέγεθος της πορείας. «Μακάρι να  μην χρειαζόμασταν νόμο ώστε μια μικρή διαδήλωση να γίνεται στο πεζοδρόμιο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως φαίνεται ότι η κοινωνία είναι πιο ώριμη.

Κάλεσε τους επενδυτές να μην καθυστερήσουν να επενδύουν στην Ελλάδα καθώς οι ευκαιρίες παρουσιάζονται στην αρχή, σημείωσε πως η χώρα έχει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναφερόμενος στην πολιτική σταθερότητα επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Υπογράμμισε την προσήλωση της κυβέρνησής του στην μείωση της φορολογίας και εκτίμησε πως από τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης, κάτι που μαζί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα συμβάλλει στην ανακούφιση της μεσαίας τάξης αλλά και υψηλότερων εισοδημάτων. Συνδυαστικά στη μείωση της φορολόγησης της μισθωτής εργασίας θα συμβάλλει και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα άρει στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου , είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι οι επενδύσεις αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ήδη πέραν του Ελληνικού που θα  ξεκινήσουν έργα μέσα στο ά τρίμηνο του 2020 έχουν ήδη εγκριθεί 9 στρατηγικές επενδύσεις ύψους 2 δισ. και έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό 180 επιχειρήσεις.

Για το Δημόσιο είπε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί προτεραιότητα ενώ τόνισε πως η αξιοκρατία και η αξιολόγηση είναι αδιαπραγμάτευτα.

Σε ό,τι αφορά το όραμα του για τη χώρα είπε το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων «πιο γρήγορα, πιο ψηλά , πιο δυνατά» ταιριάζει για τη χώρα που βγήκε όρθια, έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και έχει προοπτική να πάει καλύτερα. «Το όραμά μου είναι συμμετοχικό, συλλογικό, να πηγάζει από τα κάτω προς τα πάνω η αλλαγή της χώρας» ανέφερε.. .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024