Θ. Κυρίτσης: Λέμε ΟΧΙ στον σχεδιασμό για μας, χωρίς εμάς

Σήμερα το μεσημέρι έλαβε χώρα η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, με μοναδικό θέμα συζήτησης τη δημιουργία νέου Hot Spot στην περιοχή της Μαυρομαντήλας του Δήμου Λαμιέων. Μέλη του συμβουλίου πήραν το λόγο και παρέθεσαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με την είδηση αυτή, ανησυχώντας για το μέλλον της περιοχής. Ο πρόεδρος του […]

14 Ιανουαρίου 2020

του/της Newsroom

Σήμερα το μεσημέρι έλαβε χώρα η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, με μοναδικό θέμα συζήτησης τη δημιουργία νέου Hot Spot στην περιοχή της Μαυρομαντήλας του Δήμου Λαμιέων.

Μέλη του συμβουλίου πήραν το λόγο και παρέθεσαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με την είδηση αυτή, ανησυχώντας για το μέλλον της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Θανάσης Κυρίτσης αφού ευχήθηκε σε όλους “Χρόνια πολλά” και “Καλή χρονιά”, μπήκε κατευθείαν στο θέμα.

Ξεκινώντας, γενικά, για το πρόβλημα του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, τόνισε πως δεν πρόκειται για ένα πρόσκαιρο ή συγκυριακό φαινόμενο, αλλά είναι ίσως το σημαντικότερο ζήτημα μακράς διάρκειας που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η χώρα μας, η διαχείριση του οποίου ανάγεται σε μείζονος σημασίας εθνικό θέμα. Το φαινόμενο αυτό βρήκε την πατρίδα απροετοίμαστη, απροστάτευτη, βαθιά καταπονημένη από την πολυετή κρίση και χωρίς αποτελεσματικό σχεδιασμό αντιμετώπισης των επιπτώσεων. “Η Ελλάδα κλίθηκε να σηκώσει στις πλάτες της αρκετά δυσανάλογο βάρος από αυτό που αντέχει”, ανέφερε στις δηλώσεις του.

Ειδικότερα, σε σχέση με την περιοχή της Λαμίας, μετά την διαφαινόμενη πρόταση του αρμόδιου Υπουργείου για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη θέση Μαυρομαντήλα του Δήμου Λαμιέων, ο κ. Κυρίτσης θεωρεί πως πολλά είναι τα ερωτήματα και τα δυσεπίλυτα ζητήματα που δημιουργούνται. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, από την αρχή ότι το αίσθημα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και συμπαράστασης των κατοίκων της Φθιώτιδας και συγκεκριμένα της Λαμίας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και όλοι οι φορείς αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ιδιαίτερη σοβαρότητα και ευαισθησία. Θεωρούν, λοιπόν, πως η φαινόμενη ως πρόταση του Υπουργείου για τη δημιουργία πρόχειρου καταυλισμού στο σημείο πλησίον της ΒΙ.ΠΕ Λαμίας, θα οξύνει αντί να αμβλύνει το ήδη τεταμένο κλίμα.

Ο κ. Κυρίτσης αναφέρει στις δηλώσεις του πως το Επιμελητήριο Φθιώτιδας εκπροσωπώντας το σύνολο των επιχειρήσεων, εκφράζει τις επιφυλάξεις και τη σθεναρή αντίδρασή του σε αυτό το σχεδιασμό. Θέτοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της ΒΙ.ΠΕ μετακινούνται εμπορεύματα μέσω βαρέων οχημάτων με συγκεκριμένους κανόνες, πιστεύει πως με την εγκατάσταση του πληθυσμού αυξάνονται οι πιθανότητες ατυχήματος με σοβαρές συνέπειες τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους διοικούντες του κέντρου. Τόνισε δε, πως η οικονομική και επιχειρηματική ζωή της Λαμίας έχει βγει πληγωμένη από την πολυετή κρίση, και μια απόφαση της κεντρικής διοίκησης για εγκατάσταση προσφύγων στον επιχειρηματικό πνεύμονα της ΒΙ.ΠΕ Λαμίας, θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα. Δεν είναι αρνητικός ως προς την υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων, είναι όμως απέναντι στον πρόχειρο σχεδιασμό, στα πασαλείμματα, στο κουκούλωμα του προβλήματος και στις λύσεις του ποδαριού. Η διαχείριση του προβλήματος απαιτεί οργανωμένες δομές με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που δεν θα διαταράσσεται η λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας, με εγκαταστάσεις, οι οποίες να ικανοποιούν τις ανθρώπινες ανάγκες και η λειτουργία να διέπεται από κανόνες οι οποίοι θα ελέγχονται για την τήρησή τους. Απαιτείται, επίσης, οργανωμένη φύλαξη του κέντρου, ολοκληρωμένη παροχή λειτουργιών οικονομικού ενδιαφέροντος, ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.

Έτσι, ο κ. Κύρίτσης αναφέρει:

Λέμε ΟΧΙ στη δημιουργία πρόχειρων καταυλισμών τύπου Μαυρομαντήλα, κουκουλώνοντας το πρόβλημα, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλείται να επιλύσει.

Λέμε ΟΧΙ στην προχειρότητα και στον σχεδιασμό για εμάς, χωρίς εμάς.

Λέμε ΟΧΙ στην υποβάθμιση της ΒΙ.ΠΕ Λαμίας, τον μοναδικό βραχίωνα ανάπτυξης της περιοχής μας

Λέμε ΝΑΙ στη δημιουργία οργανωμένων δομών φιλοξενίας με όρους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης με κανόνες και προϋποθέσεις, με σεβασμό του κοινωνικού συνόλου και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής σε συνεννόηση και με συναπόφαση με τους φορείς της της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του οποίους και στηρίζουμε.

Λέμε ΟΧΙ σε οργανισμούς και σε οποιοδήποτε παραοργανισμό, να αναλάβουν τη διαχείριση χωρίς έλεγχο και κανόνες, να μην δραστηριοποιείται καμία οργάνωση σε δομή και να μη γίνει η οποιαδήποτε ανάθεση αρμοδιοτήτων σε αυτές.

Ο κ. Κυρίτσης πιστεύει πως οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέχουν την τεχνογνωσία ώστε να έχουν τον απόλυτο έλεγχο για τη σύνθεση των φιλοξενούμενων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της δομής, αλλά και η ομοιογένειά της απρόσκοπτα και χωρίς προστριβές και οχλήσεις στις τοπικές κοινωνίες και στον ευρύτερο ανθρωπογεωγραφικό χώρο.

Στο πλαίσιο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας θα αποφασίσει από κοινού και η απόφαση θα σταλεί προς ψήφισμα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στον Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη και στο γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υποδοχής Ασύλου, στον κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη, με την έκκληση να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις του

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Κυρίτσης ανέφερε:

Όπως και στις επιχειρήσεις μας, λοιπόν, έχουμε ένα σαφές πλάνο, προγραμματισμό, σχεδιασμό, τήρηση και έλεγχο αντίστοιχα, το ίδιο πρέπει να γίνει και για τις δομές που θα δημιουργηθούν σε σημείο που θα συμφωνηθεί, ειδάλλως θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις όπου οι τοπικές κοινωνίες θα ζουν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024