“οι ρετσίνες του Βασιλιά” παρουσίαση βιβλίου στην Λιβαδειά

Ο Συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός θα παρουσιάσει στο βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Έκφραση στην Λιβαδειά το τελευταίο του δημιούργημα “οι ρετσίνες του βασιλιά” την Παρασκευή 24/01 8:15 μ.μ. Τοποθετήστε μας λίγο στον χώρο και στον χρόνο, στις βασικές «συντεταγμένες» του βιβλίου σας. Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα που αναζητάτε; Μια χωροχρονική τοποθέτηση θα βοηθούσε όμως ως προς τα νοήματα […]

21 Ιανουαρίου 2020

του/της Newsroom

Ο Συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός θα παρουσιάσει στο βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Έκφραση στην Λιβαδειά το τελευταίο του δημιούργημα “οι ρετσίνες του βασιλιά” την Παρασκευή 24/01 8:15 μ.μ.

Τοποθετήστε μας λίγο στον χώρο και στον χρόνο, στις βασικές «συντεταγμένες» του βιβλίου σας. Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα που αναζητάτε;

Μια χωροχρονική τοποθέτηση θα βοηθούσε όμως ως προς τα νοήματα -θα τα έλεγα άξονες- θα αναφερθώ ακροθιγώς, γιατί πιστεύω ότι οι αναγνώστες είναι αρκετά ώριμοι να νοηματοδοτήσουν το βιβλίο ο καθένας και η καθεμιά με τον τρόπο του. Βρισκόμαστε στο σήμερα σε ένα ελληνικό χωριό κάπου στις αρχές Σεπτεμβρίου σε από τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Ένας ηλικιωμένος άνδρας, ευκατάστατος κι ευπαρουσίαστος, εμφανίζεται στο χωριό όπου κι εγκαθίσταται στο επιβλητικό αρχοντικό της περιοχής, πατρικό της γυναίκας του που έχει πεθάνει. Το σπίτι που έχει πρόσφατα αποκατασταθεί αρχιτεκτονικά, ακτινοβολεί πραγματικά και δεσπόζει όχι μόνο με τον όγκο του αλλά και με την ιστορία του μιας και ήταν πάντα το σύμβολο της ντόπιας εξουσίας και της επιβολής της.

Ο νεοφερμένος θα ζήσει σε αυτό το χωριό έναν ολόκληρο χρόνο. Οι κόρες του βρίσκονται μακριά και η σχέση του μαζί τους χείριστη. Η μοναξιά του κρατάει τα σκήπτρα της κάθε μέρας. Μπαινοβγαίνει στο ένα και μοναδικό καφενείο και προσπαθεί να αγκιστρωθεί από τη ρετσίνα που πίνουν οι θαμώνες και τα γέλια τους ενώ συναναστρέφεται το πιο ταπεινό πλάσμα, τον τρελό του χωριού, που γεμάτος αθωότητα αρχίζει να τον ακολουθεί παντού καθώς ξεφουρνίζει αλήθειες που οι άλλοι θέλουν να ξεχνούν. Θα έρθουν όμως ανατροπές, παλιά μυστικά και ιστορίες αίματος. Η φθορά των γηρατειών είναι παρούσα, όπως και η νοσταλγία της αγάπης, κυρίως αυτή.

 

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1964
Σπούδασε Παιδαγωγικά και υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος. Έχει δύο παιδιά και σήμερα εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με διάφορα περιοδικά δημοσιεύοντας ποίηση και πεζογραφία, καθώς και βιβλιογραφικά κριτικά σημειώματα. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο δημοτικό σχολείο και ιστορίας της εκπαίδευσης.

Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Φράουστ (Λιβάνης, 1995/Πατάκης, 2010), Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού (Πατάκης, 2000/2007), Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού (Πατάκης, 2002/2010), Στη σκιά της πεταλούδας (Πατάκης, 2005), Η αηδονόπιτα (Πατάκης, 2008), Ανεμώλια(Πατάκης, 2011 – Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ). Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο , ένα πολυσχιδές μυθιστόρημα, εξαιρετικά γραμμένο, για τον κόσμο της επιστήμης, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της ιατρικής, της θεοκρατικής αντίληψης, της τέχνης, της επινόησης της γραφής, της συναισθηματικής εξέλιξης. Το 2017 κυκλοφόρησε το όγδοο μυθιστόρημα του συγγραφέα, Λίγες και μία νύχτες (Πατάκης), που παρακολουθεί τη ζωή του Λευτέρη Ζεύγου από τη νεαρή του ηλικία μέχρι τα γηρατειά του, με φόντο τη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα και ιδιαίτερα τη Συνοικία των Εξοχών, αλλά και τις περιπλανήσεις του σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Το 1996 συμμετείχε στη συλλογική έκδοση κειμένων για την εκπαίδευση, με τίτλο Αναπνέοντας κιμωλία – γραφές εκπαιδευτικών, από τις εκδόσεις Σαββάλα και το 2009 στη συλλογική έκδοση Ζωολογία του πάνω και του κάτω κόσμου (Πατάκης), στη σειρά “Hotel-Ένοικοι Γραφής”, που επιμελείται ο Μισέλ Φάις. Το 2011 συμμετείχε στη συλλογή κειμένων Τάξη + Αταξία – Οι νέοι φωνάζουν από τις εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ και το 2014 στη συλλογή διηγημάτων Ιστορίες Ταχυδρομείου που εξέδωσαν τα ελληνικά ταχυδρομεία.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο, η Αντιδημαρχία Παιδείας & Αθλητισμού του Δήμου Καλαμαριάς οργάνωσε στις 11 Νοεμβρίου 2014 – στο Δημοτικό Θέατρο της “οδού Χηλής”- παρουσίαση του βιβλίου και συνομιλία με τον συγγραφέα.

Με τον σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο συνέγραψε το σενάριο της μεγάλου μήκους ταινίας του Όχθες, που προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2015.

Συχνά στα βιβλία του ο Ζουργός συνδιαλέγεται με κορυφαία βιβλία της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας: Φάουστ, Eroica, Οδύσσεια, Θρήνος της Κάντιας, Γιούγκερμαν, Το σιδερένιο τακούνι, Οι Άθλιοι, Ο κόμης Μοντεχρήστος κ.ά. Σε πολλά μυθιστορήματα, πρωταγωνιστής είναι η Θεσσαλονίκη, κυρίως μέσα από τις τραγικές στιγμές της νεότερης ιστορίας της πόλης (Πυρκαγιά του 1917, Κατοχή, Αντίσταση, διώξεις των Εβραίων κτλ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024