,

Αγία Μαρίνα Στυλίδας: Είδος προς εξαφάνιση οι πίνες

Το Σαββατοκύριακο βρεθήκαμε στην παραλία της Αγίας Μαρίνας. Η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν αποκαρδιωτική… Πίνες εδώ, πίνες εκεί, πίνες παραπέρα!!! Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας από την προβλήτα και αριστερά ήταν καλυμμένο με μεγάλα νεκρά κοχύλια- πίνες για τους γνώστες. Μιλήσαμε με έναν διερχόμενο κάτοικο της περιοχής και στεναχωρημένος μας είπε «Όλη η παραλία ήταν […]

28 Ιανουαρίου 2020

του/της Newsroom

Το Σαββατοκύριακο βρεθήκαμε στην παραλία της Αγίας Μαρίνας. Η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν αποκαρδιωτική… Πίνες εδώ, πίνες εκεί, πίνες παραπέρα!!! Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας από την προβλήτα και αριστερά ήταν καλυμμένο με μεγάλα νεκρά κοχύλια- πίνες για τους γνώστες. Μιλήσαμε με έναν διερχόμενο κάτοικο της περιοχής και στεναχωρημένος μας είπε «Όλη η παραλία ήταν γεμάτη νεκρές πίνες τις προηγούμενες ημέρες εξαιτίας του ότι είχε μεγάλη θαλασσοταραχή, ίσως και 7-8 μποφόρ, και τις ξέβρασε η θάλασσα από τα βαθιά. Προχωρούσες και σφιγγόταν η ψυχή σου, παντού πίνες, δεν φαινόταν καν η άμμος! Δεν θυμάμαι ποτέ ξανά κάτι τέτοιο..σε αυτό το μέγεθος».

Πολλοί ντόπιοι έβγαλαν φωτογραφίες και τις ανέβασαν στο Facebook, η είδηση κυκλοφόρησε στην ευρύτερη περιοχή «Το συζητάμε συνεχώς με φίλους, ψαράδες και δύτες…μπορείς να τις διακρίνεις από την ακτή, στα πρώτα μέτρα…υπάρχουν ακόμα κάποιες ζωντανές», συμπληρώνει ο ίδιος.

Φωτογραφία: Ερεσός Λέσβου

Δυστυχώς, όπως φαίνεται, το παράσιτο που πλήττει από το 2018 τις πίνες και στη χώρα μας, έπληξε και αυτόν τον υγιή πληθυσμό στο Μαλιακό. Πρόσφατα επαναλήφθηκαν αντίστοιχα κρούσματα και στη Λέσβο όπου είχε εντοπιστεί πέρυσι το εν λόγω παράσιτο από ομάδα δυτών – επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στα βόρεια του κόλπου της Καλλονής. «Το 2018 είχαμε μαζική θνησιμότητα της πίνας σε όλο το νησί, τόσο στη Γέρα όσο και εκτός των κόλπων», εξηγεί ο κ. Στέλιος Κατσανεβάκης, καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. «Είχαμε όμως σημαντική επιβίωση σε συγκεκριμένα σημεία και μάλιστα είχαμε συνεργαστεί με τους αλιείς για να μην ψαρεύουν εκεί. Προς το τέλος του καλοκαιριού, όμως, φάνηκε ότι προσβλήθηκαν και αυτές οι περιοχές. Επισκεφθήκαμε κάποιες περιοχές επιλεκτικά και διαπιστώσαμε ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού που είχε επιβιώσει, δεν τα κατάφερε. Η κατάσταση είναι χειρότερη από πέρυσι, είναι πολύ πιθανό οι πίνες να έχουν πλέον εξαφανιστεί από τη Λέσβο».

Φωτογραφία: Καλλονή Λέσβου

Όπως φαίνεται, η εξάπλωση του παρασίτου συνεχίζεται. «Έχουν πεθάνει σχεδόν παντού. Εικόνες σαν και αυτές της Λέσβου τις είδαμε και σε άλλες περιοχές, όπως ο Θερμαϊκός, όπου μέχρι πριν από ένα έτος είχαν επιβιώσει», σημειώνει ο κ. Γιάννης Ίσσαρης, θαλάσσιος βιολόγος, συνεργάτης του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών). «Φέτος “χτύπησε” και τον Κορινθιακό, δεν έχουμε όμως σαφή εικόνα. Το τελευταίο κρούσμα που έμαθα ήταν στον Μαλιακό. Είναι πολύ λυπηρό, γιατί διέθετε ίσως τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Ελλάδα». Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι έρευνα για υγιείς πληθυσμούς. «Το παράσιτο μεταφέρεται μέσω θαλασσίων ρευμάτων, δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε.

Άρα, «πρέπει να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε περιοχές όπου έχουν επιβιώσει και να τις προστατεύσουμε αυστηρά», λέει ο κ. Κατσανεβάκης. «Υπάρχει η διάθεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης, αλλά δεν ξέρω τι νόημα έχει», προσθέτει ο κ. Ίσσαρης. «Η μόνη μας ελπίδα είναι ότι κάποια νεαρά άτομα εγκαταστάθηκαν σε περιοχές όπου ήδη έχει “περάσει” το παράσιτο».

«Μου φαίνεται πολύ τρομακτική η σκέψη πως οι πίνες αυτές μπορεί είναι οι τελευταίες που βλέπουμε στη ζωή μας», λέει ο κάτοικος της Αγίας Μαρίνας και αποχαιρετώντας μας πρόσθεσε πως «Όταν εξαφανίζεται ένα είδος, μόνο καλό δεν μπορεί να είναι».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 Οκτωβρίου 2024