Διεθνές κύκλωμα παρασκεύαζε αναβολικά σε μια αποθήκη στα Ψαχνά

Αν ήθελε κάποιος να ψωνίσει από τον Ρόι, έπρεπε να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του. Στην ιστοσελίδα του ζητούσε από τους πελάτες να εξοφλούν τις παραγγελίες εντός 48ώρου, να μη χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες στις συναλλαγές τους και να μη ρωτούν από ποια χώρα θα γίνει η αποστολή. Η δράση του είχε απασχολήσει την αμερικανική υπηρεσία […]

6 Ιανουαρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Αν ήθελε κάποιος να ψωνίσει από τον Ρόι, έπρεπε να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του. Στην ιστοσελίδα του ζητούσε από τους πελάτες να εξοφλούν τις παραγγελίες εντός 48ώρου, να μη χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες στις συναλλαγές τους και να μη ρωτούν από ποια χώρα θα γίνει η αποστολή. Η δράση του είχε απασχολήσει την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών, ενώ η φήμη του είχε ταξιδέψει σε τρεις ηπείρους. Ο μυστηριώδης Γάλλος, που φέρεται να μεσολαβούσε στο στήσιμο παράνομων εργαστηρίων παρασκευής αναβολικών ανά τον κόσμο, αναζητείται πλέον και από την Ελλάδα. Ο ρόλος που του αποδίδεται στη χώρα μας αποκαλύφθηκε όταν μια προμήθεια με σκόνες από την Κίνα σταμάτησε στα μισά του δρόμου.

Τα δέματα είχαν ως προορισμό μια αποθήκη στην Εύβοια και ταξίδευαν καμουφλαρισμένα ως σκυλοτροφές. Στις 19 Οκτωβρίου 2018, όμως, δεσμεύτηκαν από τις τελωνειακές αρχές της Δρέσδης στη Γερμανία. Όπως αποδείχθηκε, αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Στην Αυστρία είχε κατασχεθεί άλλο πακέτο με αναβολικά που προέρχονταν από την Ινδία. Και στις δύο υποθέσεις είχε δηλωθεί στα στοιχεία του παραλήπτη το ίδιο ελληνικό κινητό τηλέφωνο και τελικός σταθμός ήταν η Χαλκίδα.

Έπειτα από συστηματική έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν στα μέσα του περασμένου μήνα στην Εύβοια, στην Αττική, στη Φωκίδα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη εννέα άτομα κατηγορούμενα ως μέλη εγκληματικής ομάδας παρασκευής και διακίνησης αναβολικών. Ο Γάλλος υπήκοος, γνωστός με το ψευδώνυμο Ρόι και φερόμενος ως βασικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, δεν βρισκόταν ανάμεσά τους.

Μελετώντας δικαστικά έγγραφα των ελληνικών και αμερικανικών αρχών, η «Κ» ανασυνθέτει τις κινήσεις του Γάλλου καταζητούμενου και παρουσιάζει πώς διεθνή δίκτυα αυτοδίδακτων χημικών, διαμεσολαβητών και αχυρανθρώπων εξοπλίζουν αυτοσχέδια εργαστήρια παραγωγής αναβολικών απλώνοντας τις δραστηριότητές τους και στη χώρα μας.

Ο μυστηριώδης Γάλλος

Σύμφωνα με το ελληνικό κατηγορητήριο, το οποίο επικαλείται σχετικά έγγραφα της Europol, ο 31χρονος Ρόι ζει μόνιμα στην Τουρκία και επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Την περίοδο 2008-2010 είχε κατηγορηθεί για διακίνηση αναβολικών μαζί με τον πατέρα του. Κατά τον αμερικανικό σύνδεσμο της DEA (υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών), το όνομά του εμπλέκεται και σε δύο παρόμοιες υποθέσεις που ερευνώνται στην Καλιφόρνια και στο Τενεσί.

Η ιστοσελίδα που διατηρούσε ο Γάλλος καταζητούμενος είναι πλέον ανενεργή

Ο Ρόι φέρεται να μεσολάβησε για την επαφή του Αμερικανού υπηκόου Τζέισον Ντέιλι με έναν Ισραηλινό προμηθευτή απαγορευμένων ουσιών, ο οποίος είχε ανακηρυχθεί «Mr Israel» σε αγώνες σωματικής διάπλασης στην πατρίδα του. Ο Ισραηλινός φέρεται να διέθετε τέσσερα εργαστήρια και καταστήματα λιανικής πώλησης σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, τα οποία εφοδίαζε με πρώτες ύλες αναβολικών. Οι αμερικανικές αρχές προσπαθούσαν τουλάχιστον από το 2013 να φτάσουν στα ίχνη του ερευνώντας τότε μια άλλη υπόθεση με εμπλοκή του εργαστηρίου αναβολικών Sciroxx.

Όπως προκύπτει από αμερικανικά δικαστικά έγγραφα, τον Μάρτιο του 2017 ο Ντέιλι ενημερώνει μέσω e-mail τον Ισραηλινό ότι έχει εξοπλίσει δικό του εργαστήριο και ότι είναι έτοιμος να αρχίσει την παραγωγή. Τον επόμενο μήνα λαμβάνει ένα πακέτο με πρώτες ύλες από την Κίνα. Η δεύτερη προμήθειά του, όμως, μπλοκάρεται στο τελωνείο του Σικάγου. Ο Ντέιλι συλλαμβάνεται και αποφασίζει να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές. Αποδέχεται αρχικά την ενοχή του και αντιμετωπίζεται με επιείκεια από το δικαστήριο. Αντί για 46 μήνες φυλάκισης –η ανώτατη ποινή που προβλέπεται για το αδίκημά του–, οδηγείται στη φυλακή για 24 μήνες.

Το 2018 συλλαμβάνεται και ο Ισραηλινός στην πατρίδα του, ενώ εκκρεμεί αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ. Η υπόθεση δεν κλείνει εκεί. Το 2019 η ποινή του Ντέιλι μειώνεται στους 18 μήνες ύστερα από αίτημα των αμερικανικών εισαγγελικών αρχών. Στο σχετικό έγγραφο, που είναι σε γνώση της «Κ», αναφέρεται ότι «ο κατάδικος συμφώνησε να βοηθήσει περαιτέρω τις ΗΠΑ, επικοινωνώντας με έναν ύποπτο, ο οποίος είναι σημαντικός προμηθευτής αναβολικών και η δράση του ερευνάται σε αρκετές χώρες».

Τα ίχνη του Ρόι εντοπίστηκαν από την Οικονομική Αστυνομία και στην Ελλάδα. Ο Γάλλος φέρεται να διατηρούσε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, ενώ, σύμφωνα με συνομιλίες του στο WhatsApp που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές, σκόπευε να επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην ίδια πόλη πιθανότατα εστιάζοντας σε συναλλαγές μέσω κρυπτονομισμάτων.

Συνεργαζόταν, όπως προκύπτει από τη σχετική δικογραφία, με δύο ανθρώπους, έναν στη Θεσσαλονίκη και έναν στη Χαλκίδα. Ο πρώτος φέρεται να διατηρούσε εργαστήριο παρασκευής αναβολικών, το οποίο πούλησε έναντι 100.000 ευρώ, ενώ σκεφτόταν να ανοίξει νέο χώρο στην Αγγλία για να πουλάει πεπτίδια. Από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι αστυνομικοί προκύπτει ότι είχε επενδύσει τουλάχιστον 16.000 ευρώ στην αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού. Η συνεργασία του με τον Γάλλο φέρεται να του απέφερε κέρδη άνω των 700.000 ευρώ.

Η δικογραφία

Αντίστοιχα, ο δεύτερος σύνδεσμος του Γάλλου στην Ελλάδα κατηγορείται ότι παρασκεύαζε αναβολικά σε μια αποθήκη στα Ψαχνά. Σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία, είχε παραγγείλει εργαστηριακό εξοπλισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την ηλεκτρονική πληρωμή μέσω Paypal είχε δηλώσει ένα e-mail που φέρεται να ανήκε στον Ρόι. Ακόμη, ο ίδιος κατηγορούμενος φέρεται να χρησιμοποιούσε για τις συναλλαγές του και έναν λογαριασμό σε bitcoins, ο οποίος εντοπίστηκε σε ιστοσελίδα εμπορίας αναβολικών που διαχειριζόταν ο Γάλλος. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι πλέον ανενεργή.

Τον Δεκέμβριο, σε έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στην αποθήκη των Ψαχνών, πλάι σε κούτες με σκευάσματα ναδρονόλης και τεστοστερόνης εντοπίστηκε ο εργαστηριακός εξοπλισμός για την παρασκευή αναβολικών. Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν 11 γυάλινοι δοσομετρητές, δύο χειροκίνητα σφραγιστήρια φιαλιδίων και μία ηλεκτρονική περισταλτική αντλία με οθόνη αφής, η οποία διαφημίζεται από τους κατασκευαστές της ως «ιδανική επιλογή για εργαστήρια και βιομηχανική παραγωγή». Μέσα σε μια κόκκινη βαλίτσα βρέθηκαν 12 νάιλον συσκευασίες με χάπια που δεν έφεραν κάποια ένδειξη.

Ορισμένα από τα ευρήματα στην αποθήκη- παρασκευαστήριο της Εύβοιας. Τα προϊόντα έφεραν την επωνυμία PCT- Lab

Οπως έχει παρατηρηθεί και σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν, το εργαστήριο διέθετε δική του επωνυμία, την οποία και τύπωνε στα σκευάσματα που διένειμε. Το εγχώριο και διεθνές πελατολόγιό τους περιλάμβανε κυρίως αθλητές σωματικής διάπλασης. Σύμφωνα με τη δικογραφία, πάντως, σχέσεις με κάποιους εκ των κατηγορουμένων είχαν ακόμη ένας γυμναστής και ένα μέλος της ελληνικής Εθνικής Ομάδας Ράγκμπι.

Οι πρώτες ύλες και το διεθνές πελατολόγιο

Η πώληση των αναβολικών που παρασκευάζονταν ή συσκευάζονταν στην Εύβοια γινόταν είτε μέσω ενός δικτύου ανθρώπων στην Ελλάδα ή από ιστοσελίδα που διατηρούσαν κάποιοι εκ των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, μία ακόμη σελίδα που είχαν φτιάξει στο Facebook για να εμπορεύονται τα προϊόντα τους αντιστοιχούσε σε κατάστημα συμπληρωμάτων διατροφής στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας. Από την προανάκριση προέκυψε ότι η δράση τους ξεκίνησε περίπου πριν από πέντε χρόνια, ενώ εντοπίστηκαν μεταφορές χρημάτων ή δεμάτων από την Ελλάδα στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Τσεχία, στη Βουλγαρία και στον Παναμά. Η «Κ» βρήκε σε σελίδα του Facebook, μέσω της οποίας φαίνεται ότι διακινούνται αναβολικά στην Αυστραλία, φωτογραφίες σκευασμάτων με την ίδια επωνυμία που είχαν τα προϊόντα του ελληνικού εργαστηρίου.

Η φωτογραφία που έχει αναρτηθεί σε σελίδα του Facebook στην Αυστραλία, με φυαλίδιο που φέρει την επωνυμία του ελληνικού εργαστηρίου

Η Οικονομική Αστυνομία έχει εντοπίσει παρόμοια αυτοσχέδια εργαστήρια τα τελευταία χρόνια στη Βάρη, στο Ελληνικό, στο Περιστέρι και στην Καλλιθέα. Στα ευρήματα προηγούμενων εφόδων περιλαμβάνονται συσκευασίες με καλαμποκάλευρο που χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν κάψουλες, σφραγιστικά εργαλεία για την τοποθέτηση πώματος στα μπουκάλια, σκόρπιες χειρόγραφες συνταγές, καθώς και αυτοκόλλητες ετικέτες για επισήμανση των προϊόντων.

Βασική πηγή πρώτων υλών της αποθήκης στα Ψαχνά, όπως και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις, ήταν η Κίνα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι και τον Μάρτιο του 2019 είχαν καταλήξει εκεί και 18 δέματα από τη Γαλλία. Αποστολέας τους ήταν Κινέζα υπήκοος η οποία συνελήφθη από τις γαλλικές τελωνειακές αρχές για την εισαγωγή πρώτων υλών παραγωγής αναβολικών από την πατρίδα της και τη μετέπειτα διάθεσή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έπειτα από τις απολογίες τους οι εννέα συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ένας εξ αυτών, όπως αναφέρεται και στη δικογραφία, είχε δικό του κανάλι στο YouΤube με 10.000 συνδρομητές στο οποίο έδινε οδηγίες για το πώς μπορεί κάποιος να κάνει χρήση αναβολικών, τις παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσει, αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσει για να «φέρει τον οργανισμό του σε φυσιολογικά επίπεδα» ύστερα από έναν κύκλο «αποθεραπείας». Σε ένα από τα σχετικά βίντεο, το οποίο ακόμη είναι διαθέσιμο στο YouTube παρά τις συλλήψεις και έχει πάνω από 50.000 προβολές, δείχνει πώς προετοιμάζεται μια υποδόρια ένεση αυξητικής ορμόνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024