Ερώτηση Σαρακιώτη για την τύχη των ΕΛΤΑ στη Φθιώτιδα

Τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων ΕΛΤΑ στη Φθιώτιδα και τι πρόκειται να πράξει αναφορικά με τις συμβάσεις των εργαζομένων που τα υποστηρίζουν, ζητεί να μάθει ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο κ. Σαρακιώτης στην ερώτησή του υπενθυμίζει […]

15 Ιανουαρίου 2020

του/της Newsroom

Τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων ΕΛΤΑ στη Φθιώτιδα και τι πρόκειται να πράξει αναφορικά με τις συμβάσεις των εργαζομένων που τα υποστηρίζουν, ζητεί να μάθει ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο κ. Σαρακιώτης στην ερώτησή του υπενθυμίζει τις ενέργειες της προηγούμενης ηγεσίας του αρμοδίου Υπουργείου, που είχε αναλάβει εγκαίρως πρωτοβουλίες για τη διάσωση και ακολούθως την εύρυθμη λειτουργία τους σε όλη την επικράτεια.

Ο Βουλευτής επισημαίνει την αναγκαιότητα λήψης άμεσων πρωτοβουλιών, που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας όλων των καταστημάτων στη Φθιώτιδα, η οποία επιβάλλεται να περνάει μέσα από τη διατήρηση του αναγκαίου δικτύου εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαρακιώτης πιστεύει ότι τα ΕΛΤΑ αποτελούν μία εταιρεία κοινής ωφέλειας και ειδικότερα φορέα που παρέχει βασικές ταχυδρομικές και οικονομικές υπηρεσίες στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επιπλέον, θεωρεί ότι τα ΕΛΤΑ έχουν την υποχρέωση να λειτουργούν κυρίως με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και να διαθέτουν τις υπηρεσίες αυτές, τόσο στις μεγάλες πόλεις, όσο και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων.

Αναφερόμενος δε στην προηγούμενη ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου, τονίζει πως προέβη σε σημαντικές ενέργειες για τη διάσωση και κατ’ επέκταση την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, περιλαμβανόμενης της διατήρησης του υφιστάμενου δικτύου. Κομβικής σημασίας ενέργεια θεωρεί και τη νομοθέτηση και αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας των ΕΛΤΑ από τα έτη 2013 και έπειτα, με αποτέλεσμα την επίλυση ενός ζωτικής σημασίας προβλήματος που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της παρελθούσης νωθρότητας.

Δίνοντας και κάποια στοιχεία, ανέφερε πως η έκβαση των ενεργειών της προηγούμενης ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου ήταν η είσπραξη 90 εκ. ευρώ, για την αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας ετών 2013 έως και 2018. Επιπροσθέτως, ελήφθησαν πρωτοβουλίες για το σύνολο των από το 2012 εκκρεμουσών οφειλών, με αποτέλεσμα την είσπραξη περίπου 45 εκ. ευρώ έως και τα μέσα του 2019. Έτσι, ο κ. Σαρακιώτης πιστεύει πως, σε αντίθεση με τα παραπάνω, τα οποία και εξασφάλισαν τη βιώσιμη λειτουργία των εν λόγω υπηρεσιών, σήμερα φαίνεται ότι εκλείπουν ανάλογες πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας όλων των καταστημάτων, η οποία και περνάει μέσα από τη διατήρηση του υπάρχοντος δικτύου εργαζομένων.

Ειδικότερα, όσων αφορά τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, υπογράμμισε πως απασχολούνται δέκα εργαζόμενοι, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων των περισσότερων Δήμων και ιδίως των πιο δύσβατων και δυσπρόσιτων περιοχών της, και είναι υπό το καθεστώς συμβάσεων οι οποίες λήγουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο βουλευτής κ. Σαρακιώτης πιστεύει πως είναι αναγκαία η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών, καθώς και της ύπαρξης του υφιστάμενου δικτύου εργαζομένων για τη διατήρηση της εύρυθμης κοινωνικο-οικονομικής δραστηριότητος που αναπτύσσεται στην παραπάνω περιοχή, και πως, οι ανάγκες περιοχών των Δήμων της Π.Ε.Φθιώτιδας παραμένουν πολυάριθμες και συναρτώνται άρρηκτα με την ιδιαίτερη γεωμορφολογική ιδιομορφία ορισμένων δημοτικών διαμερισμάτων και κοινοτήτων τους.

Με βάση, λοιπόν, τις παραπάνω απόψεις του, ο κ Σαρακιώτης έθεσε στον αρμόδιο Υπουργό τα εξής ερωτήματα:

  1. Προτίθεται όντως το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε κατάργηση καταστημάτων ΕΛΤΑ και αν ναι ποια είναι τα κριτήρια που θα καθορίσουν τη λήψη των σχετικών αποφάσεων;

  2. Προτίθεσθε, σε κάθε περίπτωση, να προβείτε σε παρέμβαση, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ύπαρξη του υφισταμένου δικτύου εργαζομένων στα καταστήματα της Π.Ε. Φθιώτιδας;

  3. Σε ποιο βαθμό η όποια μελλοντική αναδιάρθρωση εγγυάται την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και ιδίως των ηλικιωμένων που διαμένουν σε δυσπρόσιτες περιοχές Δήμων της Π.Ε. Φθιώτιδας;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024