Γ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση να προστατεύσει τους παραγωγούς που επλήγησαν από ακατάλληλο γενετικό υλικό»

Τις καταγγελίες παραγωγών καρποφόρων δέντρων από διάφορες περιοχές της χώρας – ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Φθιώτιδα – των οποίων η παραγωγή επλήγη εξαιτίας της εισαγωγής ακατάλληλου γενετικού – πολλαπλασιαστικού υλικού στην ελληνική αγορά, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, την οποία προσυπογράφουν ακόμη […]

27 Ιανουαρίου 2020

του/της Newsroom

Τις καταγγελίες παραγωγών καρποφόρων δέντρων από διάφορες περιοχές της χώρας – ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Φθιώτιδα – των οποίων η παραγωγή επλήγη εξαιτίας της εισαγωγής ακατάλληλου γενετικού – πολλαπλασιαστικού υλικού στην ελληνική αγορά, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, την οποία προσυπογράφουν ακόμη 20 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Αναλυτικότερα, ο κ. Σαρακιώτης θέτει υπ’ όψιν του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης το γεγονός της ανέλεγκτης εισαγωγής του παραπάνω υλικού στο οποίο υπάρχουν παθογόνοι οργανισμοί, που έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε τομείς της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Συγκεκριμένα, κατόπιν της χρήσης του παραπάνω υλικού καρποφόρα δένδρα όπως καρυδιές που διανύουν τον έκτο και έβδομο χρόνο ανάπτυξης τους, παρουσίασαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα ειδικά χαρακτηριστικά τους. Αυτό είχε ως συνέπεια η παραγωγή είτε να είναι μηδαμινή, είτε αυτή να καταστεί ακατάλληλη προς πώληση. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις εκμεταλλεύσεις και στο εισόδημα του αγροτικού κόσμου.

Εξαιτίας των παραπάνω, ο κ. Σαρακιώτης και οι λοιποί προσυπογράφοντες Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να ενημερωθούν για:

α) το είδος των ελέγχων και από ποιες υπηρεσίες αυτός διενεργήθηκε για το εισαγόμενο στην ελληνική αγορά γενετικό – πολλαπλασιαστικό υλικό καρυδιάς και άλλων καρποφόρων δένδρων.

β) το αν περιλαμβάνεται στο κυρωτικό πλαίσιο των διενεργούμενων ελέγχων η αποζημίωση από τον προμηθευτή των παραγωγών

γ) τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για να προστατεύσει την ελληνική αγορά και την αγροτική παραγωγή από τέτοιου είδους φαινόμενα καθώς και

δ) αν αυτό προτίθεται να υποστηρίξει και με ποιο τρόπο τυχόν έννομες ενέργειες των προσφευγόντων κατά των εταιρειών.

Την Ερώτηση προσυπογράφουν επίσης οι Βουλευτές: Αβραμάκης Ελευθέριος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Καρασαρλίδου Φρόσω, Καφαντάρη Χαρά, Κόκκαλης Βασίλειος, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μπουρνούς Ιωάννης, Μωραΐτης Θάνος, Παπανάτσιου Αικατερίνη, Παππάς Νικόλαος, Πούλου Παναγιού, Σκουρολιάκος Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Φάμελλος Σωκράτης και Ψυχογιός Γεώργιος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024