Συνδεδεμένα άρρηκτα με την τοποθεσία της περιοχής της Κρύας εκεί όπου ο ποταμός Εκυνα στα πρώτα του μέτρα συναντά την Ιερά Μητρόπολη,πολιούχο της πόλης μας ,κάθε χρονιά τα περιστέρια πετούν από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μέσα στα πλατάνια και στο ποτάμι για να συναντήσουν το Αγίο Πνέυμα όλου εμάς και την νέα χρονιά.
Οι δυνατοί βουτούν μπροστά από το ΧΕΝΙΑ για να πιάσουν το σταυρό όπως πάντα. Το κέντρο της πόλης,ο ποταμός Έρκυνα ,το ομορφότερο σημείο πλημμυρίζει από κόσμο κάθε χρονιά,πάνω από 80 χρόνια αυτή την ημέρα. Εκεί στις πηγές της Κρύας,όπως ονομάζονται,και φέτος θα τελεστεί αυτό το Ιερό μυστήριο των Θεοφανείων.
Μετά από την νοσταλγία του παρελθόντος ας επιστρέψουμε στα παρόν.
Τα Θεοφάνεια είναι μια γιορτή που εορτάζεται πάντα με επισημότητα στην πόλη της Λιβαδειάς.Θα προηγηθεί την Κυριακή 5 Ιανουαρίου ο Εσπερινός της εορτής των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό του Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας
Ενώ την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία επί τη εορτή των Θεοφανείων στην Μητρόπολη Λιβαδειάς και θα ακολουθήσει ο Μ. Αγιασμός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λεβαδείας με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στις πηγές της «Κρύας»
Τι συμβολίζουν τα Θεοφάνεια
Τα Θεοφάνεια είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζεται την 6η Ιανουαρίου ενώ τα προεόρτιά της αρχίζουν από την δεύτερη μέρα της πρωτοχρονιάς οπότε και ξεκινάει η εβδομάδα των Φώτων αντίστοιχα με τη «μεγάλη εβδομάδα».
Την ημέρα αυτή, γιορτάζεται η βάπτιση του Χριστού στα Ιορδάνεια Νάματα και ταυτόχρονα φανερώνεται η τριαδική θεότητα στον κόσμο. Το γεγονός της Βάπτισης έχει μεγάλη θεολογική σημασία. Ο Χριστός είναι το φως του κόσμου που ήρθε στη γη για να διώξει το σκοτάδι, γι’ αυτό και ονομάζεται εορτή των Φώτων ή Επιφανίων.
Στην εικόνα των Θεοφανείων ο Χριστός αποδίδεται στο κέντρο της σύνθεσης, περιβαλλόμενος από βράχια, να εισέρχεται στο νερό, σκηνή που προεικονίζει την κάθοδο στον άδη. Επιπλέον η κάθοδος του Ιησού στα Ιορδάνεια ύδατα σημαίνει τον καθαγιασμό του υγρού στοιχείου που είναι η βάση της ζωής και κατεπέκταση τον καθαγιασμό ολόκληρης της Κτίσεως από την αμαρτία. Ο Χριστός στέκεται καταμεσής του Ιορδάνη Ποταμού, γυμνός ή ζωσμένος με λευκό ιμάτιο. Με το δεξί του χέρι ευλογεί τα νερά και τα αγιάζει, φανερώνοντας στους ανθρώπους το μυστήριο της Βαπτίσεως. Γύρω απ’ το σώμα του Κυρίου κολυμπούν ψάρια ενώ σε μερικές εικόνες ο Χριστός εικονίζεται να πατά σε μια πλάκα κάτω απ’ την οποία βρίσκονται καταπλακωμένα φίδια που προσπαθούν να γλιτώσουν.
Ο Χριστός άγιασε τα νερά ώστε σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο να γίνουν πηγή αφθαρσίας, δώρο αγιασμού, λυτήριο αμαρτημάτων, φάρμακο νοσημάτων και δαιμόνων. Παρέδωσε το Βάπτισμα στους μαθητές του σαν βασικό στοιχείο της διακονίας τους στον κόσμο. Το βάπτισμα είναι το μέσο συμμετοχής των ανθρώπων στη Βασιλεία του Θεού. Η σημασία του Μυστηρίου φαίνεται και στην εντολή που έδωσε στους μαθητές του μετά την Ανάστασή του να κηρύξουν το ευαγγέλιο και να βαφτίσουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η γιορτή των Θεοφανείων λοιπόν, μπορούμε να πούμε, οτι είναι προσκλητήριο αναγέννησης, ταπείνωσης, κάθαρσης, εξόδου απ’ το σκοτάδι και αναζήτηση του φωτός