Στόχος: πιο εύκολη η ζωή για τους αγρότες

Σε κοινή του ερώτηση,στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση, που κατέθεσε μαζί με φίλους και συναδέλφους βουλευτές, ο βουλευτής Φθιώτιδας Θ. Χειμάρας, ζητούν να απλοποιηθεί το καθεστώς πρόσκλησης των εργατών γης τρίτων χωρών, να εξορθολογιστεί τον ασφαλιστικό πλαίσιο και η διαδικασία καταγραφής τους στον Πίνακα Προσωπικού, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται, κάθε φορά, το […]

8 Ιανουαρίου 2020

του/της Newsroom

Σε κοινή του ερώτηση,στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση, που κατέθεσε μαζί με φίλους και συναδέλφους βουλευτές, ο βουλευτής Φθιώτιδας Θ. Χειμάρας, ζητούν να απλοποιηθεί το καθεστώς πρόσκλησης των εργατών γης τρίτων χωρών, να εξορθολογιστεί τον ασφαλιστικό πλαίσιο και η διαδικασία καταγραφής τους στον Πίνακα Προσωπικού, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται, κάθε φορά, το απαραίτητο εποχιακό προσωπικό και, κυρίως, η έγκαιρη αποκομιδή της σοδειάς.

Αναλυτικότερα, τονίζεται πως τα τελευταία χρόνια πάγιο αίτημα των καλλιεργητών είναι να αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς εισαγωγής, εργασίας και ασφάλισης των πολιτών τρίτων χωρών, για εποχιακή απασχόληση στην αγροτική οικονομία.

Η διαδικασία απαιτεί τη σύμπραξη των περισσότερων φορέων της κεντρικής διοίκησης, όχι μόνο για την έκδοση της απόφασης, αλλά και για την εφαρμογή της. Αποτέλεσμα των ρυθμίσεων αυτών είναι ένα δυσχερές πλαίσιο, το οποίο αντιμετωπίζουν οι αγρότες-εργοδότες, με κόστος αλλά και μεγάλη γραφειοκρατία.

Επιπλέον, μεγάλα εμπόδια θέτει και το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς. Εκτός του ότι προβλέπει ασφαλιστικές εισφορές επί του εισοδήματος, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της αναπτυξιακής δυνατότητας των αγροτών, οι ασφαλιστικές εισφορές που επιφυλάσσει για τους “υποψήφιους εργάτες” δεν βοηθούν στην προσέλευσή τους για εποχιακή εργασία στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, ο αγρότης-εργοδότης υποχρεώνεται σε προμήθεια ειδικού παραβόλου αγοράς ασφαλιστικών εισφορών αγρεργατών, στο οποίο περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς υπέρ του Ε.Φ.Κ.Α. Επιπλέον, οι αυξανόμενες εισφορές δημιουργούν αρνητικό πλαίσιο στην προσφορά εποχιακής εργασίας. Είναι πλέον σύνηθες οι εργάτες, είτε να απορρίπτουν τις προσκλήσεις, είτε να διαπραγματεύονται με τους καλλιεργητές την παροχή άτυπης εργασίας, ώστε να διασφαλίσουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα. Για το λόγο αυτό επιλέγουν συχνά να κάνουν χρήση του καθεστώτος της τουριστικής παραμονής στη χώρα, προκειμένου να εξασφαλίσου τη νόμιμη είσοδο, συνδυάζοντάς την με παράτυπη εργασία.

Παράλληλα, οι αγρότες-εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν χειρόγραφο Πίνακα Προσωπικού, όπου να απεικονίζονται τα πλήρη στοιχεία απασχόλησης των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, αποτέλεσμα της υπάρχουσας κατάστασης είναι ότι οι καλλιεργητές στερούνται εποχιακού ανθρώπινου δυναμικού και η έλλειψη αυτή αποτυπώνεται στην τοπική παραγωγή, η οποία δεν εξαντλεί τη δυναμική της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024