,

Ούριος άνεμος συνολικής ισχύος 3.576 MW

Ένα μεγάλο άλμα στην εγκατεστημένη ισχύ της αιολικής ενέργειας παρατηρήθηκε την προηγούμενη χρονιά καθώς στο δυναμικό των αιολικών πάρκων προστέθηκαν συνολικά 727 MW. Είναι μακράν η καλύτερη απόδοση του κλάδου τα τελευταία χρονιά που έρχεται να στηρίξει το μεγάλο success story που προδιαγράφουν οι εξελίξεις στην αγορά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα επόμενα χρόνια. […]

27 Ιανουαρίου 2020

του/της Newsroom

Ένα μεγάλο άλμα στην εγκατεστημένη ισχύ της αιολικής ενέργειας παρατηρήθηκε την προηγούμενη χρονιά καθώς στο δυναμικό των αιολικών πάρκων προστέθηκαν συνολικά 727 MW.

Είναι μακράν η καλύτερη απόδοση του κλάδου τα τελευταία χρονιά που έρχεται να στηρίξει το μεγάλο success story που προδιαγράφουν οι εξελίξεις στην αγορά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Το σήμα έδωσε από το βήμα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΑΤΕΑΝ) ο Πρόεδρος Παναγιώτης Λαδακάκος κατά τον εορτασμό της συμπλήρωσης 30 ετών από την ίδρυση του φορέα.

Όπως επισήμανε, ήδη το σύνολο των αιολικών πάρκων που βρίσκονται σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.576 μεγαβάτ.

Ο κ. Λαδακάκος προσέθεσε ότι πέρσι τέθηκε σε λειτουργία το μεγάλο αιολικό ισχύος 154 MW της ENEL στον Καφηρέα που πέρασε ένα αδειοδοτικό γολγοθά 10 ετών ενώ αναφέρθηκε και στην τιμή των 57,74 ευρώ που έκλεισε η μεγαβατώρα στον τελευταίο διαγωνισμό του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια τιμή που όπως είπε, καθιστά πλέον την αιολική ενέργεια από τις πιο φθηνές μορφές ενέργειας.

Μολονότι η βραδιά κύλισε σε εορταστικό κλίμα, ο κ. Λαδακάκος δεν παρέλειψε να σχολιάσει επιγραμματικά και τα αγκάθια του κλάδου, αναφερόμενος στο χρόνιο και τις υπηρεσίες που απαιτούνται στο αδειοδοτικό πλαίσιο αλλά και στις τοπικές αντιδράσεις για έργα με νόμιμες άδειες που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση στηρίζει με όλες τις δυνάμεις τις ΑΠΕ και αυτό φάνηκε τόσο από την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος στην τελετή όσο και από όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Παρουσία ισχυρών επιχειρηματιών του κλάδου, στελεχών μεγάλων πολυεθνικών ομίλων αλλά και εκπροσώπων τεχνολογικού εξοπλισμού, ο υπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε στην μεγάλη ανάγκη αναβάθμισης και ενίσχυσης των δικτύων για να διασυνδεθούν τα νέα πάρκα, πεδίο που θα εξυπηρετήσουν δύο εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις: η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας ώστε να εκσυγχρονισθεί το δίκτυό του και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ώστε να αναζητηθούν νέα κεφάλαια, για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε ακολούθως στις μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, κυρίως στα νησιά ώστε να μπορούν να κατασκευαστούν και φωτοβολταϊκοί σταθμοί.

Εντός του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης και προχωρά η διασύνδεση Αττικής- Κρήτης, ώστε να ολοκληρωθεί έως το 2023. Προχωρούν επίσης, σταδιακά οι επόμενες φάσεις των έργων για τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων με ολοκλήρωση ως το 2024, με τελικό στόχο τη διασύνδεση σχεδόν όλων των νησιών της χώρας ως το 2030.

Σχετικά με το Target Model (το ευρωπαϊκό μοντέλο – στόχο) στο πλαίσιο της ενοποιημένης αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ, θα είναι λειτουργικό από το καλοκαίρι.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) με αύξηση του ποσοστού εσόδου από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων, ώστε να διασφαλιστούν οι πληρωμές προς όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ και, όπως είπε, αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Στον τομέα της απλοποίησης της αδειοδότησης των ΑΠΕ νέες ρυθμίσεις προγραμματίζεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου που θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, μια σημαντική αλλαγή είναι η αντικατάσταση της υφιστάμενης Άδειας Παραγωγής από μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ. Στόχος είναι η καθιέρωση μιας σύντομης διαδικασίας εξέτασης για τις νέες αλλά και για τις 2.000 ήδη συσσωρευμένες αιτήσεις, με μείωση δικαιολογητικών και χρήση αυτοματοποιημένων ελέγχων.

«Μέχρι το καλοκαίρι θα προχωρήσουμε και σε περαιτέρω απλοποιήσεις των διαδικασιών για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας», επεσήμανε ο υπουργός.

Εντός του 2020, θα υλοποιηθεί το νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ, ώστε η αδειοδότηση να γίνεται μέσα από ένα κεντρικό ψηφιακό εργαλείο, θα απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), θα επανασχεδιαστεί το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και αποφόρτιση του δικτύου και θα προωθηθεί η αποθήκευση ενέργειας (έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου) και η υλοποίηση υβριδικών σταθμών με αποθήκευση, τόσο στις διασυνδεδεμένες όσο και στις μη διασυνδεδεμένες περιοχές.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσίασε με την σειρά της το δεκάλογο των προτεραιοτήτων του υπουργείου για το 2020, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τις συζητήσεις με την ΕΕ για παράταση των διαγωνισμών ΑΠΕ, την υπογραφή της διυπουργικής απόφασης για το πλαίσιο κοινοποίησης μεμονωμένης ενίσχυσης σταθμών στα μεγάλα έργα, την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και την υλοποίηση έργων μικρών ανεμογεννητριών, το ρυθμιστικό πλαίσιο αποθήκευσης ενέργειας αλλά και την ηλεκτροκίνηση.

Σε ό,τι αφορά το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου επανέλαβε ότι απαιτούνται περί τα 2,5 έτη για την ολοκλήρωση της αναθεώρησής του, ωστόσο τους επόμενους δύο, τρεις μήνες θα προωθηθούν ρυθμίσεις που θα ξεκαθαρίζουν ασάφειες στα κριτήρια και στις αποστάσεις που αφορούν στη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024