,

Veganuary: Εσείς αποδεχθήκατε την πρόκληση;

Σίγουρα το έχεις δει ως hashtag στα social αλλά δεν έχεις καταλάβει τι ακριβώς είναι το Veganuary. Εδώ που τα λέμε δεν έχεις καταλάβει ακριβώς τι τρώνε και τι όχι οι vegan, πες την αλήθεια! Οι vegan δεν τρώνε κρέας και οποιοδήποτε άλλο προϊόν προέρχεται από εκμετάλλευση ζώου, και το κίνημά τους γίνεται πλέον στάση ζωής.  […]

29 Ιανουαρίου 2020

του/της Newsroom

Σίγουρα το έχεις δει ως hashtag στα social αλλά δεν έχεις καταλάβει τι ακριβώς είναι το Veganuary. Εδώ που τα λέμε δεν έχεις καταλάβει ακριβώς τι τρώνε και τι όχι οι vegan, πες την αλήθεια!

Οι vegan δεν τρώνε κρέας και οποιοδήποτε άλλο προϊόν προέρχεται από εκμετάλλευση ζώου, και το κίνημά τους γίνεται πλέον στάση ζωής.  (πχ δεν τρώνε ούτε μέλι)

Το Veganuary είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2014 στο Ηνωμένο Βασίλειο, πήρε παγκόσμια διάσταση κι έφτασε και στη χώρα μας. Προφανώς και είναι συνδυασμός των λέξεων vegan και January, και πρόκειται για μια πρόκληση να δεις πώς είναι να γίνεις vegan για έναν μήνα.

Καθόλου κακή ιδέα κυρίως εάν σκεφτείς πόσο κρέας καταναλώσαμε μέσα στις γιορτές και φυσικά ένα βήμα πιο κοντά στον βιγκανισμό εάν είσαι υπό σκέψη και δεν το έχεις ξεκινήσει ακόμα.

Συνταγές για vegan φαγητά μπορείς να βρεις πολύ εύκολα πλέον σε sites και λογαριασμούς food bloggers στην Ελλάδα, αλλά ακόμα κι αν δεν θες να μαγειρέψεις, ή δεν προλαβαίνεις, μπορείς να ανακαλύψεις τα vegan στέκια που ξεπετάγονται σαν μανιταράκια στην Αθήνα.

Ο θεσμός αυτός, που ξεκίνησε το 2014, και που παρακινεί τους ανθρώπους να μεταβούν σε έναν vegan τρόπο ζωής για τον πρώτο μήνα του χρόνου, τελείωσε για φέτος και τα αποτελέσματα του είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά! Τον προηγούμενο Veganuary, πάνω από 250 χιλιάδες άνθρωποι από 193 χώρες συμμετείχαν και συνέβησαν 10 υπέροχα πράγματα για την vegan κοινότητα!Ve

1.  Η Pizza Hut στην Αγγλία έβγαλε jackfruit pizza. Να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο, πως η Hut το 2017 τόλμησε να βάλει στην πίτσα της vegan τυρί και οι πωλήσεις της ανέβηκαν ακόμα περισσότερο. Αυτή είναι η τρίτη vegan pizza της και μάλλον θα μείνει και μόνιμα στο μενού της.

2. Τα Greggs έβγαλαν τη vegan λουκανικόπιτα που συγκλόνισε ολόκληρη την Αγγλία και ειδικά τoν (veganομάχο) Piers Morgan. Η διάσημη αλυσίδα αρτοσκευασμάτων συνεργάστηκε με τον κατασκευαστή plant-based τροφίμων Ouorn και το αποτέλεσμα συγκλόνισε ακόμα και τους πιο ταγμένους κρεοφάγους. Η vegan λουκανικόπιτα γινόταν sold-out πριν καλά καλά βγει από το φούρνο, ενώ πλέον μπορεί να τη βρει κανείς και στα 900 Greggs που υπάρχουν στη Μεγάλη Βρετανία.

3. Τα McDonalds της Αγγλίας δημιούργησαν ένα vegan Happy Meal, το οποίο αργότερα κυκλοφόρησε και στη Σουηδία!

4Στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2019, έκανε το ντεμπούτο της και η Vegan Domino’s Pizza! Με φυτικό τυρί πιστοποιημένο από τη The Vegan Society, μανιτάρια, πράσινες πιπεριές, φρέσκια ντομάτα, μαύρες ελιές και κρεμμύδι.

5. Η αεροπορική εταιρεία Emirates σέρβιρε κατά τη διάρκεια του Veganuary 20.000 vegan γεύματα στις πτήσεις της.

6. Για πρώτη φορά στα ιστορικά ο διάσημος κρεοφάγος και σεφ Gordon Ramsay έβαλε vegan μενού στο εστιατόριό του, Bread Street Kitchen.

7.  Τα Marks and Spencer έβγαλαν μία ολόκληρη σειρά αποτελούμενη από 60 plant-based προϊόντα. Η σειρά λέγεται Plant Kitchen και το καταπληκτικό είναι πως οι συσκευασίας είναι από ανακυκλωμένα υλικά. Όλα αυτά στην Αγγλία.

8. Στην εκπνοή του Veganuary Beyonce και Jay Z δήλωσαν πως θα δώσουν εισιτήρια για όλες τις επόμενες συναυλίες τους σε έναν τυχερό που θα γίνει vegan.

9. Η Impossible Foods ανακοίνωσε πως θα βγάλει και Impossible Steak.

Ο Ιανουάριος του 2020, τελειώνει αλλά η συνειδητοποίηση της ύπαρξης μας στον πλανήτη ως προς τις διατροφικές μας συνήθειες τώρα αρχίζει!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024