,

ΑΔΜΗΕ: Δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο σε λειτουργία

Ο Διαχειριστής σχεδιάζει την υπογειοποίηση του εναέριου Συστήματος Μεταφοράς της Άνδρου με στόχο τη θωράκιση της τροφοδοσίας του νησιού. Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2020 από τον ΑΔΜΗΕ η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV στο τμήμα Άνδρος-Τήνος, δύο μήνες μετά την ηλέκτριση του καλωδίου που διασυνδέει την Άνδρο με το ηπειρωτικό σύστημα […]

12 Φεβρουαρίου 2020

του/της Newsroom

Ο Διαχειριστής σχεδιάζει την υπογειοποίηση του εναέριου Συστήματος Μεταφοράς της Άνδρου με στόχο τη θωράκιση της τροφοδοσίας του νησιού.

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2020 από τον ΑΔΜΗΕ η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV στο τμήμα Άνδρος-Τήνος, δύο μήνες μετά την ηλέκτριση του καλωδίου που διασυνδέει την Άνδρο με το ηπειρωτικό σύστημα (Εύβοια).

Παράλληλα, ο Διαχειριστής σχεδιάζει την υπογειοποίηση του εναέριου Συστήματος Μεταφοράς της Άνδρου με στόχο τη θωράκιση της τροφοδοσίας του νησιού και την ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης.

Η διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων υπογειοποίησης πραγματοποιείται σε συνέχεια της βλάβης που υπέστησαν οι εναέριες γραμμές μεταφοράς εξαιτίας της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας. Ειδικότερα, εξετάζεται η κατασκευή υπόγειας γραμμής μήκους 15 χλμ η οποία θα διασυνδέσει τον Υποσταθμό της Άνδρου με το νότιο άκρο του νησιού, όπου προσαιγιαλώνεται το υποβρύχιο καλώδιο που διασυνδέει την Άνδρο με την Τήνο.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε σχετικά: «Η Άνδρος διαθέτει το μεγαλύτερο σε μήκος εναέριο Σύστημα Μεταφοράς στις Κυκλάδες. Αυτό καθιστά το σύστημα ηλεκτροδότησης του νησιού ευάλωτο σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αποδείχθηκε δυστυχώς πρόσφατα. Η Πολιτεία και ο Διαχειριστής, με γνώμονα τη θωράκιση της ηλεκτρικής τροφοδοσίας του νησιού και την ελάχιστη δυνατή όχληση των κατοίκων, προέκριναν τη λύση της υπογειοποίησης του εναέριου τμήματος. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ έθεσε σε λειτουργία πριν λίγες ημέρες και το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο, στο τμήμα Άνδρος-Τήνος, εξασφαλίζοντας διπλό κύκλωμα τροφοδοσίας την Άνδρο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024