Χ. Σταϊκούρας: «Δραματική η κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ» (video)

Τι παρέλαβε και τι κάνει η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ ανέλυσε από το βήμα της Βουλής νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε την κατάσταση στην εταιρεία «δραματική» λόγω των σωρευμένων ζημιών της, ανέπτυξε τι προβλέπει η σχετική τροπολογία για τον ειδικό διαχειριστή, ενώ δεν παρέλειψε […]

12 Φεβρουαρίου 2020

του/της Newsroom

Τι παρέλαβε και τι κάνει η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ ανέλυσε από το βήμα της Βουλής νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε την κατάσταση στην εταιρεία «δραματική» λόγω των σωρευμένων ζημιών της, ανέπτυξε τι προβλέπει η σχετική τροπολογία για τον ειδικό διαχειριστή, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που ακολούθησε στο ζήτημα.

Αρχικά ο Υπουργός ανέφερε ότι για το γεγονός πως θα υπάρξει εκκαθαριστής «γιατί πρέπει να σώσουμε την εταιρεία», επισήμανε ο ίδιος σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, αφού πρόκειται για μια βιομηχανία που εδρεύει στον τόπο που εκλέγεται και συνέχισε εξηγώντας σε ποια κατάσταση βρισκόταν η ΛΑΡΚΟ όταν ανέλαβε η κυβέρνηση την διακυβέρνηση της χώρας το καλοκαίρι του 2019.

«Η ΛΑΡΚΟ έκλεισε τη χρήση του ’18 με αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ από 217 εκατ. το 2015. Άρα διογκώθηκαν τα χρέη. Κατέγραψε κατά την τετραετία 2015-2018 σωρευτικές ζημιές 148 εκατ. ευρώ», ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα ότι ακόμη περιμένει την σχετική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να επισημάνει τις εκτιμήσεις για ένα χειρότερο 2019.

Στη συνέχεια ανέλυσε τα χρέη της εταιρείας που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι προς τη ΔΕΗ, η οποία και παρέτεινε την παροχή ρεύματος προς την εταιρεία. «Ο τελευταίος ισολογισμός, που η εταιρεία έχει δημοσιοποιήσει λόγω της χρηστής διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το 2014. Δεν υπάρχουν οικονομικές καταστάσεις, δεν υπάρχουν εκθέσεις διαχείρισης της χρήσης 2015. Για τις μετέπειτα δε χρήσεις δεν έχουν συνταχθεί καν χρηματοοικονομικές καταστάσεις, οι οποίες τουλάχιστον να έχουν εγκριθεί απ’ το ΔΣ», συνέχισε.

«1η Μαρτίου 2020, ταμειακά διαθέσιμα 0, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης. Έχουν περικοπεί έξοδα συντήρησης, ναι, με αίμα για τους εργαζόμενους, έχετε δίκιο και κακώς, ενώ υπάρχουν ελλείψεις που προκαλούν καταφάσεις και διακοπή λειτουργίας σε κάποιες καμίνους και σας λέω ότι μιλάτε με βουλευτή Φθιώτιδας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας για να μιλήσει στη συνέχεια για τη ρύπανση της εταιρείας στο περιβάλλον και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην εταιρεία γι’ αυτό από την ΕΕ. Μάλιστα διάβασε αποσπάσματα επιστολής που εστάλη το 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τον προηγούμενο Υπουργό για το θέμα, η οποία όμως δεν έλαβε καμία απάντηση, ενώ τόνισε πως ο ίδιος είχε υποβάλει 14 σχετικές ερωτήσεις προς τον τότε υπ. Οικονομικών από το 2015 έως το 2018 για να λάβει την ίδια απάντηση 13 φορές.

Έπειτα έκανε λόγο για «κωλοτούμπα» από πλευράς Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το 2018 από τη Λαμία είχε μιλήσει για «την προστασία του δημόσιου συμφέροντος της ΛΑΡΚΟ» και στις τελευταίες του σχετικές δηλώσεις δεν έκανε καμία αναφορά σ’ αυτό. Επιπλέον επισήμανε επιστολή του κ. Τσακαλώτου από τις 28 Μαρτίου 2019 με την οποία «αναγνώριζε ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να εξετάσει προτάσεις ιδιωτών επενδυτών στο πλαίσιο διαφανών και ανοικτών διαδικασιών».

Κλείνοντας ανέπτυξε τις σχετικές ενέργειες της σημερινής κυβέρνησης. «Καταθέσαμε τροπολογία για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ, επιδιώκουμε την διατήρηση της δραστηριότητας και την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή, μέσα από μία διαδικασία που θα είναι γρήγορη, νομικά στιβαρή και συμβατή με τις αποφάσεις της ΕΕ», ξεκαθάρισε και συνέχισε λέγοντας ότι στόχος είναι ο επενδυτής να εκσυγχρονίσει την εξόρυξη και την παραγωγή, προκειμένου η εταιρεία να μπει σε τροχιά ανάπτυξης προς όφελος των εργαζόμενων, της τοπικής κοινωνίας και τελικά της εθνικής οικονομίας.

Άμεσα θα εγκατασταθεί ειδικός διαχειριστής προκειμένου να αποφευχθεί η άτακτη χρεωκοπία και παράλληλα δεν θα σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου, ούτε θα απολυθούν υπάλληλοι. Ωστόσο προβλέπεται μείωση του μισθολογικού κόστους μεσοσταθμικά κατά 25%. «Η εταιρεία επιχορηγείται για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία με 35 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά στο κόστος της ειδικής διαχείρισης καθώς και τις λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας, προκειμένου να συνεχιστεί η δραστηριότητά της. Χωρίς αυτό το ποσό, έχουμε άτακτη χρεωκοπία», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Δείτε το σχετικό βίντεο από το 30:25 και μετά:

Αυτή τη στιγμή από το βήμα της Βουλής μιλά για τη ΛΑΡΚΟ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024