,

Μια ερωτική έκθεση ζωγραφικής σήμερα στη Λαμία

Η PurPur Gallery παροσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση “Find what you love, and let it kill you” και θα την φιλοξενήσει για περίπου 3 εβδομάδες. Διάρκεια: 14 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου 2020 Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Κύρα Αλυγιζάκη, Μαρίνα Κουτσοσπύρου, Νικόλας Κυριάκου, Ανδριάνα-Βερονίκη Λάππα, Βαγγέλης Παπανικολάου, Ιωάννα Ρέβη, Νίκος Ρίζος, Λίνα Ρωμανού, Άννυ Σοφιανοπούλου, Χρήστος Τσαντήλας, […]

14 Φεβρουαρίου 2020

του/της Newsroom

Η PurPur Gallery παροσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση “Find what you love, and let it kill you” και θα την φιλοξενήσει για περίπου 3 εβδομάδες.

Διάρκεια: 14 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου 2020

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Κύρα Αλυγιζάκη, Μαρίνα Κουτσοσπύρου, Νικόλας Κυριάκου, Ανδριάνα-Βερονίκη Λάππα, Βαγγέλης Παπανικολάου, Ιωάννα Ρέβη, Νίκος Ρίζος, Λίνα Ρωμανού, Άννυ Σοφιανοπούλου, Χρήστος Τσαντήλας, Ορέστης Χιώτης, Marta Biagini, Natalia kazirelova.

Ο επιμελητής της έκθεσης, Ιστορικός Τέχνης Α.Σ.Κ.Τ, Μπουραζάνης Κωνσταντίνος, σημειώνει σχετικά:

Να παραδίνεσαι. Με τόλμη και με αυθάδεια. Να ακολουθείς ανυποχώρητα αυτό το κάτι που σε κυριεύει. Να πολεμήσεις γι αυτό ενάντια σε κάθε πιθανή αποτυχία. Να αναγνωρίσεις το κενό και να αγωνίζεσαι αδιάκοπα για την πλήρωση του. Πάντα μάταια , με την κρυφή ελπίδα ότι δεν θα συμπληρωθεί απόλυτα ποτέ, καθώς έτσι θα πάψει και η ισχύς του. Find what you love, and let it kill you. Η φράση από την οποία απομένει μια και μόνο λέξη. Το Πάθος. Η επιθυμία του ατόμου να κατακτήσει το υποκειμενικά αδύνατο, το άπιαστο. Η έκφραση της αδυναμίας μέσα από την δύναμη που εμπεριέχει ο παραδομένος εαυτός, που δεν ζητά αντάλλαγμα. Μια εμμονική προσπάθεια του ανθρώπου  να δαμάσει το προσωπικό, σκοτεινό του ένστικτο.

Η λέξη Πάθος προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη Πάσχω η οποία μεταφράζεται και ως υποφέρω, αντέχω, υπομένω, τα καταφέρνω. Σημαίνει είμαι διατεθειμένος να αντέξω οτιδήποτε για να βιώσω το πάθος μου. Η διαδικασία αυτή και μόνο, του να υπηρετεί κανείς τα πάθη του με οποιοδήποτε προσωπικό κόστος, αποτελεί την  επιλογή του να στηρίξει αδιαμφισβήτητα τον ίδιο του τον εαυτό. Έτσι το πάθος καθαυτό, μετατρέπεται σε κινητήριο δύναμη, μια δημιουργό δύναμη που έχει την ανάγκη να εκφραστεί.Το Πάθος, η αφοσίωση, η τρέλα για οτιδήποτε  αποτελεί ερέθισμα. Το Πάθος μπορεί να καταστρέψει αλλά μπορεί και να δημιουργήσει.

Το Πάθος είναι τέχνη και η τέχνη Πάθος. Ο καλλιτέχνης οφείλει να είναι παθιασμένος, να ερευνήσει και να υποτάξει στην τέχνη του τα προσωπικά του πάθη με στόχο να τα μεταπλάσει σε  έργο τέχνης στο οποίο θα κρύβεται η δική του αλήθεια.Η δίψα που μπορεί να εκφράσει ένα βλέμμα, η αγωνία δοσμένη από ένα χρώμα, η γραμμή, μια γραμμή που επιτίθεται , που γίνεται καμπύλη και ξαφνικά ερωτεύεται μαλακώνει. Μια μορφή αποδομημένη, γυμνή απ’ οτιδήποτε περιττό, να μεταλλάσετε σε αντικείμενο, το αντικείμενο του πόθου. Η τέχνη μας μιλάει, αποκαλύπτει μυστικά φόβους και πάθη. Πόσα κρύβει μια εικόνα άραγε;

Στόχος της έκθεσης είναι, οι καλλιτέχνες να αποκαλύψουν με τα έργα τους, το πάθος για την τέχνη τους και πως αυτό εκφράζεται μέσα από τα σύμβολα και τις φόρμες της προσωπικής τους γραφής. Να προκαλέσουν τον θεατή να εντοπίσει τις επιθυμίες οι οποίες κυριεύουν τον δημιουργό αλλά και την προσπάθεια του να τις εξευμενίσει μέσα από την τέχνη του.13 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν την εργασία τους, μέσα από μια ποικιλία τεχνοτροπιών, από την οποία προκύπτει μια κωδικοποιημένη εκμυστήρευση, σχετικά με το πάθος στην τέχνη και το πάθος για την τέχνη. Έργα τα οποία προτρέπουν τον παρατηρητή να ανακαλύψει την πηγή της έμπνευσης, η οποία μεταφράζεται σε πάθος αποκαλύπτοντας εμμονές αλλά και την αφοσίωση του καλλιτέχνη στο προσωπικό του ύφος. Αυτό το πάθος αποτελεί τον εσωτερικό παλμό στο έργο, κάτι  το όποιο καθίστα το ζωγραφικό πίνακα αυτόνομο οργανισμό. Έτσι, ο θεατής καλείται να γίνει κοινωνός της συγκίνησης που διακρίνει τον δημιουργό, προκαλώντας τον διάλογο σχετικά με την εικαστική έκφραση.

Η Purpur Gallery θα είναι ανοικτή στην διάρκεια της έκθεσης Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00, Σάββατο 10.00-14.00 με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες:  www.facebook.com/purpurgallery/

Κείμενο – Επιμέλεια έκθεσης : Μπουραζάνης Κωνσταντίνος
Οργάνωση – Concept: Μπουραζάνης Κωνσταντίνος, Βλαχογιάννη Βίκυ
Γραφιστική Επιμέλεια: Μπουραζάνη Χριστίνα
Επικοινωνία Έκθεσης: PurPur Gallery

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024