Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Μαλεσίνας υπό την παρουσία του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.Συμεών

Γράφει, η Σταματία Παπαμάρκου Πλήθος κόσμου και Επισήμων παρευρέθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, για χάρη των Εγκαινίων του Ναού, τα οποία τέλεσε με Σεβασμό, Ευλάβεια και Θεία Χάρη, Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών. Με βαθιά πίστη και αφοσίωση Ιερείς με τιμητικά αξιώματα ήταν συνοδοιπόροι του Σεβασμιωτάτου  στο μεγάλο αυτό ταξίδι της αναγέννησης και […]

17 Φεβρουαρίου 2020

του/της Newsroom

Γράφει, η Σταματία Παπαμάρκου

Πλήθος κόσμου και Επισήμων παρευρέθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, για χάρη των Εγκαινίων του Ναού, τα οποία τέλεσε με Σεβασμό, Ευλάβεια και Θεία Χάρη, Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών. Με βαθιά πίστη και αφοσίωση Ιερείς με τιμητικά αξιώματα ήταν συνοδοιπόροι του Σεβασμιωτάτου  στο μεγάλο αυτό ταξίδι της αναγέννησης και ολοκλήρωσης των εγκαινίων.

Οι ευσεβείς Χριστιανοί της Μαλεσίνας και των γύρω περιοχών τίμησαν με την παρουσία τους τη διήμερη διαδικασία των Ιερών Ακολουθιών. Κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές, δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στην προέλευση τεσσάρων υπερπληρωμένων λεωφορείων από πιστούς των Ενοριών Προφήτου Ηλίου Παγκρατίου, Αναλήψεως του Κυρίου Νέου Κόσμου και Αγίου Τρύφωνος Κολωνού, συνοδευόμενοι από την Ευλογία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμου. Ακολούθησε ευχαριστήριο γεύμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν υπό την παρουσία όλων των Ιερέων αλλά και του Μητροπολίτη κ.Συμεών.

 

Η ακολουθία των εγκαινίων του Ιερού Ναού είναι σαφώς μία από τις πλέον λαμπρές, πολύπλοκες και μακροσκελείς ακολουθίες που απαντώνται στη λειτουργική ζωή της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός της καθιερώσεως και καθαγιάσεως του Ιερού χώρου μέσα στον οποίον θα τελείται εφ’ εξής η λατρεία, αφού ο ίδιος αυτός χώρος προσφέρεται στον Θεό για το λόγο αυτό. Ρίχνοντας μια ματιά πίσω στο χρόνο και πάντα όσον αφορά τη τελετή των εγκαινίων, θα παρατηρούσαμε πως ο εγκαινιασμός των νέων Ιερών Ναών δεν είναι και δεν ήταν προνόμιο ή επινόηση μόνο των Χριστιανών.

Εγκαίνια είναι η τελετή με την οποία καθιερώνεται και καθαγιάζεται ένας ναός και από απλό κτίσμα μεταβάλλεται σε οίκο λατρείας και προσευχής και η τράπεζά του από ένα μαρμάρινο κατασκεύασμα σε ιερό θυσιαστήριο , Αγία Τράπεζα και συμβολικά το θρόνο του Θεού . Άλλωστε η ίδια η λέξη ΕΓΚΑΙΝΙΑ (η ορθή παλαιά γραφή με ει στο τέλος) φανερώνει πως ένα πράγμα από παλαιό γίνεται καινούριο και από μη ιερό, Άγιο. Η καινούρια αυτή διάσταση όσον αφορά το ναό είναι ολοκάθαρη σ’ όλες τις ευχές και τα τροπάρια της ακολουθίας. Χωρίς εγκαίνια δεν είναι δυνατή η τέλεση κανενός μυστηρίου παρά μόνο με τη χρήση του Αντιμηνσίου (αντί + mensa (λατινογενές) = τραπέζι) , λινού – υφάσματος που απεικονίζει στις μέρες μας την άκρα ταπείνωση – τον «’Επιτάφιο» (εξέλιξη ιστορικά του αέρα , λειτουργικού δηλαδή υφάσματος με το οποίο οι ιερείς καλύπτουν σήμερα τα Τίμια Δώρα) , που μπορεί να αντικαταστήσει την Αγία Τράπεζα μέχρι να γίνουν κανονικά τα εγκαίνια, αφού σ’ αυτό υπάρχουν τμήματα λειψάνων αγίων. Όσον αφορά την ιστορία των εγκαινίων είναι σημαντικό πως από την Παλαιά ακόμη Διαθήκη γίνεται λόγος γι’ αυτά . Η σκηνή του μαρτυρίου που ήταν αφιερωμένη στη λατρεία του Θεού , είχε «δικαιώματα λατρείας», όπως μας λέει ο Απόστολος Παύλος.

Καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Θείας Λειτουργίας των εγκαινίων του Ι.Ν, Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Συμέων είχε όλη την καλή διάθεση να μοιραστεί μαζί μας την όλη διαδικασία των Ιερών Ακολουθιών αλλά και να αναπτύξει με τον σοφό και αδιαπέραστο με αγάπη λόγο του, μείζονα θέματα που αφορούν την Κοινωνία και τον Άνθρωπο.

Παρουσίαση των Ιερών Ακολουθιών των Εγκαινίων

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στη Μαλεσίνα για να εγκαινιάσουμε τον Ι.Ν της Αγίας Τριάδος. Το γεγονός των εγκαινίων είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα σε μια τοπική εκκλησία και ιδιαίτερα στα πρώτα εγκαίνια ενός νέου Μητροπολίτη, διότι ο εγκαινιασμός του Ι.Ν, σηματοδοτεί μια Νέα Εποχή. Η Αγία Τράπεζα πλέον θα έχει την υπογραφή του νέου Μητροπολίτη, η Θεία Λειτουργία η Οποία θα τελείται πάνω στο Ιερό Αντιμήνσιο, όπως λέμε, το οποίο θα είναι καθαγιασμένο από τα Λείψανα τριών Αγίων Μαρτύρων, μυρωμένο από το Άγιο Μύρο, που καθαγιάζεται στο οικουμενικό Πατριαρχείο από όλες τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και αυτό θα μας ενώνει με κάθε Αγία Τράπεζα της Μητροπόλεώς μας, κάθε εκκλησιαστική κοινότητα με τον Επίσκοπο και τις υπόλοιπες κοινότητες και όλους μαζί με την Τοπική μας Εκκλησία που είναι η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και με όλες τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες από την πρώτη τάξη που είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο μέχρι την τελευταία. Είναι ένα γεγονός μιας βάπτισης, μιας κοινότητας ολόκληρης, μιας αναγέννησης».

Κοινωνικά ζητήματα και ποια η επίλυσή τους

Τα βασικά κοινωνικά ζητήματα είναι πάντοτε τα ίδια σε όλες τις εποχές, είναι η μοναξιά για εμένα και το πιο σημαντικό, ο εγωισμός, η ιδιοτέλεια, το κλείσιμο στον εαυτό μας και οι μικρότητες, όταν αυτές επικρατούν των ουσιωδών και σπουδαίων. Αυτά αντιμετωπίζονται με Πνευματική ζωή και αγώνα, κυρίως με την αγάπη, με την συγχωρητικότητά, με το άνοιγμα της καρδιάς και το ενδιαφέρον για τον άλλον άνθρωπο. Από εκεί και πέρα τα άλλα προβλήματα που είναι επίσης σοβαρά, όπως είναι η ανεργία, τα ναρκωτικά, όπως είναι προβλήματα σύγχρονα που προκύπτουν. Όλα αυτά είναι απότοκα απορρέουν από τα βασικά προβλήματα και οι λύσεις τους πάλι βρίσκονται στις λύσεις των βασικών προβλημάτων. Όπου υπάρχει αγάπη, εκεί και το πρόβλημα της ανεργίας λύνεται, όπου υπάρχει μοιρασιά και άνοιγμα καρδιάς εκεί μπορούμε να μοιραστούμε αυτό που έχουμε και να μειώσουμε τη δυσκολία των ενδεών και των πτωχών, όλα κρίνονται στην Αγάπη. Είναι πολύ απλά τα πράγματα όταν αγαπάς λύνεις προβλήματα, όταν δεν αγαπάς δημιουργείς και οξύνεις. Γι’ αυτόν τον λόγο προβλήματα υπάρχουν και σε κοινωνίες ευμάρειας, σε κοινωνίες που έχουν οικονομική δυνατότητα, γιατί όταν λείπει η αγάπη γεννιούνται προβλήματα.

Αναφορά στη ΛΑΡΚΟ και στη συνάντησή του με τους εργαζόμενους

«Είναι παιδιά μου οι εργαζόμενοι, είναι κάτοικοι της περιοχής μας, είναι ευσεβείς της Τοπικής μας Εκκλησίας και φυσικά ανησυχώ για το μέλλον τους, διότι η εργασία είναι ένα βασικό κομμάτι της ζωής του ανθρώπου, το οποίο επηρεάζει την οικογενειακή αρμονία, την οικογενειακή ισορροπία, τη γαλήνη, τη ψυχολογία την υγεία τα πάντα. Ήθελα να ακούσω τι έχουν να μου πουν, είχαν μια αγωνία αν αύριο βρεθούν χωρίς εργασία, μήπως βρεθούν στο δρόμο… Είναι δυνατόν αυτή αγωνία εμένα να μην με πονάει;».

Και με μια ρητορική αλλά απαντημένη ουσιαστικά ερώτηση καταλήγει στο γεγονός ότι η αγάπη σε συνδυασμό με την Πνευματική ζωή είναι ο προορισμός και όχι το πέρασμα!

Εν συνεχεία στην τελετή των Εγκαινίων του Ι.Ν παρευρέθη και ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Θανάσης Ζεκεντές και ο Αντιδήμαρχος κ.Κωνσταντίνος  Σούλιας, οι οποίοι μοιράστηκαν στιγμές από τα συναισθήματά που γεννήθηκαν έπειτα από την παρουσία του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη αλλά και την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών.

Θ.Ζ: Σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία των εγκαινίων του Ι.Ν της Αγίας Τριάδος, είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, επέλεξε μια εκκλησία του Δήμου μας, για να κάνει τα πρώτα εγκαίνια κατά τη διάρκεια της Ιεροσύνης του, στο χωριό μας. Θεωρούμαι, ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς είναι τιμή! Αυξημένος ο αριθμός των παρευρισκομένων έτσι ώστε να τιμήσουν τον ίδιο αλλά και την τιμή που μας έκανε. Πιστεύω, ότι για όλους τους πιστούς είναι μια μέρα γιορτής και εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά!

Κ.Σ: Ήρθαμε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε την εκκλησία μας και τα εγκαίνια της Αγίας Τριάδος που είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στον Δήμο Λοκρών. Πιστεύω πώς είναι τιμή για τη Μαλεσίνα που έχει σήμερα τον Δεσπότη μας εδώ. Ο Δεσπότης έχει προσφέρει πολλά και ευελπιστούμε και ακόμα περισσότερα στο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024