Θ. Ζεμπίλης: Ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, για την αποκατάσταση του αρχοντικού της οδού Παίδων

Με Δελτίο Τύπου που απεστάλη την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020, από το γραφείο του Βουλευτή Ευβοίας, Θάνου Ζεμπίλη, ο Βουλευτής απεύθυνε γραπτή ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λ. Μενδώνη, σχετικά με την προστασία της οικίας της οδού Παίδων στην Χαλκίδα. Η ερώτηση έχει ως εξής: «Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, Είναι γεγονός ότι τα […]

18 Φεβρουαρίου 2020

του/της Newsroom

Με Δελτίο Τύπου που απεστάλη την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020, από το γραφείο του Βουλευτή Ευβοίας, Θάνου Ζεμπίλη, ο Βουλευτής απεύθυνε γραπτή ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λ. Μενδώνη, σχετικά με την προστασία της οικίας της οδού Παίδων στην Χαλκίδα.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκε μια σημαντική προσπάθεια για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Χαλκίδας (συνοικία Κάστρου), το οποίο, αν και αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης, μέχρι τότε έφερε εμφανή τα σημάδια της πλήρους απαξίωσης και παρακμής. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έγινε η ένταξη στο ΕΣΠΑ της ήδη αποκατεστημένης σήμερα οικίας Βαϊλου, η αποκατάσταση και επανάχρηση του αλευρόμυλου Δήμητρα (ΑΣΑΧ) που μετατράπηκε σε Δημοτική Πινακοθήκη, καθώς και η αποκατάσταση ιδιωτικών κτιρίων μεγάλου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, η προσπάθεια για την προστασία του ιστορικού κέντρου της πόλης πρέπει να συνεχιστεί, καθώς στην περιοχή αυτή βρίσκονται και άλλα ιδιωτικά και δημόσια διατηρητέα μνημεία, όπως το αρχοντικό της οδού Παίδων, που αποτελεί τυπικό δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής και είναι ένα από τα ελάχιστα αρχοντικά εκείνης της περιόδου στην Χαλκίδα που διασώζονται ως σήμερα. Το αρχοντικό της οδού Παίδων, βρίσκεται στην προέκταση της πλατείας Πεσόντων Οπλιτών, που αναπλάστηκε από το Δήμο Χαλκιδέων, γειτνιάζει δε και με το οθωμανικό τέμενος Εμίρ Ζαδέ, που από το 2014 άνοιξε τις πύλες του και φιλοξενεί την έκθεση χαρακτικών Καράκωστα. Κατ´ αυτό τον τρόπο η ευρύτερη αυτή ενότητα, που αποδεικνύει την μακραίωνη ιστορία της πόλης και τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, μπορεί να εξελιχθεί σε πόλο έλξης επισκεπτών.

Το ιστορικό αυτό αρχοντικό χρήζει αυτήν την στιγμή άμεσης αποκατάστασης, αφού είναι ετοιμόρροπο, έχοντας δεχθεί ισχυρό πλήγμα από το πέρασμα των χρόνων. Για την διάσωσή του, υπάρχει εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη από το ΚΑΣ, ενώ ακολούθως την 28η Νοεμβρίου 2017 ανατέθηκε σε ανάδοχο και η εκπόνηση στατικής μελέτης, που προβλέπει τα παρακάτω στάδια:

1. Τεκμηρίωση της παθολογίας και αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης με βάση την αρχιτεκτονική πρόταση αποκατάστασης, τη μελέτη παθολογίας που έχει ήδη εκπονηθεί(βλ. σχετική απόφαση του ΚΑΣ) καθώς και τις διερευνητικές εργασίες που έχουν ήδη γίνει ( χημική κατάσταση κονιαμάτων, είδος ξύλου, είδος, διαστάσεις και βάθος θεμελίωσης).

2. Πρόταση αποκατάστασης

3. Σύνταξη Τεχνικής Περιγραφής με όλα τα παραπάνω στοιχεία για την κατάθεση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και για την υποβολή της μελέτης προς έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Μετά τον έλεγχο της ανωτέρω στατικής μελέτης, προβλέπεται η τροποποίηση της εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής μελέτης, ώστε με την οριστικοποίηση και ολοκλήρωση των σχετικών μελετών από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟ να ξεκινήσει το τεχνικό έργο της αποκατάστασης. Σημειώνεται ξανά ότι το συγκεκριμένο έργο θα περισώσει ένα σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Χαλκίδας.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται η κα Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επίσπευση της ολοκλήρωσης και έγκρισης των απαιτούμενων μελετών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η δρομολόγηση του τεχνικού έργου της αποκατάστασης του αρχοντικού της οδού Παίδων.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024