,

Κοντοσούβλι Χοιρινό

Ο πιο αγαπημένος και νόστιμος μεζές του Πάσχα.. Γιατί το ενάμισυ μέτρο κοντοσούβλι στις μέρες μας εξακολουθεί να λέγεται κοντοσούβλι.  Πάντως, το κοντοσούβλι στην πράξη, μόνον κοντό δεν είναι, το έχει το μεγαλοπρεπές μήκος του μια και τείνει προς μακρυσούβλι με τα όλα του! Συστατικά 4 kg. κρέας χοιρινό σπάλα 2 κρεμμύδια 4 κόκκινες ντομάτες […]

18 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Ο πιο αγαπημένος και νόστιμος μεζές του Πάσχα..

Γιατί το ενάμισυ μέτρο κοντοσούβλι στις μέρες μας εξακολουθεί να λέγεται κοντοσούβλι.  Πάντως, το κοντοσούβλι στην πράξη, μόνον κοντό δεν είναι, το έχει το μεγαλοπρεπές μήκος του μια και τείνει προς μακρυσούβλι με τα όλα του!

Συστατικά

4 kg. κρέας χοιρινό σπάλα

2 κρεμμύδια

4 κόκκινες ντομάτες

1 φ.τσ. λευκό ξηρό κρασί

4 πολύχρωμες πιπεριές

3 κ. γλ. γλυκιά πάπρικα

1/2 φ.τσ. ξίδι

φρέσκο θυμάρι

ρίγανη

αλάτι – πιπέρι στην γεύση

Οδηγίες

Ζητάμε από τον χασάπη να μας κόψει κρέας για κοντοσούβλι. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε το κρέας με τα κρεμμύδια και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι το ξίδι την ρίγανη το θυμάρι το κρασί την πάπρικα. Αναμειγνύουμε καλά με τα χέρια να καλυφθεί όλο το κρέας με τα υλικά, το σκεπάζουμε και αφήνουμε όλη νύχτα να μαριναριστεί.

Ετοιμάζουμε τα κάρβουνα. Μόλις είναι έτοιμη η θράκα την απλώνουμε, περίπου 5 εκατοστά σε όλο το μήκος της σούβλας, και αφήνουμε να κάτσει η φωτιά περίπου 30 λεπτά. Ξεκινάμε να ετοιμάζουμε το κοντοσούβλι, παίρνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σουβλίζουμε, εναλλάξ ένα κομμάτι κρέας ένα ξύγκι μια πιπεριά μισή ένα μισό κρεμμύδι και μισή ντομάτα. Δεν πιέζουμε τα κομμάτια μεταξύ τους, για να ψηθεί σωστά.

Τοποθετούμε την σούβλα στην θράκα, όχι πολύ κοντά της, όπου την απλώνουμε καλά για να καλύπτετε όλη την σούβλα. Η φωτιά δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή και να έχουμε ανοίγει αριστερά και δεξιά την θράκα, γιατί θα πάρει φωτιά από τα λίπη που θα στάζουν. Ψήνουμε όσο χρειαστεί γυρνώντας ασταμάτητα την σούβλα, περίπου 2 ώρες, το δοκιμάζουμε και καταλαβαίνουμε αν έχει γίνει.

YouTube / Κοντοσούβλι A΄– https://www.youtube.com/watch?v=e-iVZVckn0E

YouTube / Κοντοσούβλι Β΄– https://www.youtube.com/watch?v=ygK3Ym0sCUQ&t=4s

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024