Χαφτάρ: Εκεχειρία μόνο αν αποσυρθεί η Τουρκία από τη Λιβύη

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για εκεχειρία, αν εγκαταλείψουν τη χώρα οι Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι και η Άγκυρα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη, μετέδωσε το RIA. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση ανέστειλε την Τρίτη τις συνομιλίες […]

21 Φεβρουαρίου 2020

του/της Newsroom

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για εκεχειρία, αν εγκαταλείψουν τη χώρα οι Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι και η Άγκυρα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη, μετέδωσε το RIA.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση ανέστειλε την Τρίτη τις συνομιλίες που φιλοξενούσε ο ΟΗΕ με στόχο την παύση των εχθροπραξιών στην Τρίπολη μετά τον βομβαρδισμό από τις ανατολικές δυνάμεις της Λιβύης του λιμανιού της πρωτεύουσας, από τον οποίο σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και παραλίγο να πληγεί ένα δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με άκρως εύφλεκτο αέριο.

«Μια εκεχειρία (θα είναι) αποτέλεσμα της εκπλήρωσης ενός αριθμού προϋποθέσεων (…) της απόσυρσης των Σύρων και Τούρκων μισθοφόρων, του τερματισμού του τουρκικού εφοδιασμού με όπλα της Τρίπολης και της εκκαθάρισης των τρομοκρατικών οργανώσεων (στην Τρίπολη)» δήλωσε ο Χάφταρ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τούρκιας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποδέχτηκε την Πέμπτη τον Λίβυο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, στο Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ και δεν συμπεριλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, τόνισε η τουρκική προεδρία χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Νωρίτερα την Πέμπτη, επανήλθαν στη Γενεύη οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες, με την εμπλοκή στρατιωτικών από τις δύο πλευρές της Λιβύης.

Η Τουρκία στηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης υπό την ηγεσία του Σάρατζ, με την οποία υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2019 συμφωνίες συνεργασίας.

Ο αντίπαλος του Σάρατζ, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεκίνησε επίθεση για να καταλάβει την Τρίπολη τον Απρίλιο του 2019.

Πηγή: cnn.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024