Ενισχύονται οι δυνάμεις αναχαίτισης σε Έβρο και Λιμενικό (φωτογραφίες, βίντεο)

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της χώρας μετά και τις σημερινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν, ότι άνοιξε τα δικά του και σήμερα, Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, αναμένεται να φτάσουν «απέναντι» 30.000 άνθρωποι! Η Ελλάδα καλείται να λύσει μόνη ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησε, με την Ευρώπη να… σφυρίζει αδιάφορα ως άλλος Πόντιος Πιλάτος. Όλα […]

29 Φεβρουαρίου 2020

του/της Newsroom

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της χώρας μετά και τις σημερινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν, ότι άνοιξε τα δικά του και σήμερα, Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, αναμένεται να φτάσουν «απέναντι» 30.000 άνθρωποι! Η Ελλάδα καλείται να λύσει μόνη ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησε, με την Ευρώπη να… σφυρίζει αδιάφορα ως άλλος Πόντιος Πιλάτος.

Όλα ξεκίνησαν χτες το πρωί, όπου κατά χιλιάδες οι μετανάστες έφταναν στον Έβρο με ναυλωμένα πούλμαν, ενώ στη μετακόμιση ο σουλτάνος επιστράτευσε και… ταξί, σε μια προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ πιέζοντας την Ελλάδα. Για μια ακόμη φορά η χώρα μας οφείλει να προστατευθεί μόνη, αλλά κανείς… σύμμαχος ή «μεγάλη» δύναμη δεν σπεύδει να βοηθήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα ξεκίνησαν αμέσως μετά τα άσχημα γεγονότα στα νησιά με τα ΜΑΤ.

Χαρακτηριστικά, ο ανταποκριτής της Deutsche Welle, Γιώργος Χρηστίδης, έκανε λόγο για 3.000 άτομα που προσπαθούν να περάσουν από τις Καστανιές το ελληνικό μπλόκο, επαναφέροντας τον «εφιάλτη της Ειδομένης, για όσους το ζήσαμε. Είναι πολύ να ζητήσουμε από Κομισιόν και Φρόντεξ να δώσει στην Ελλάδα ένα χέρι βοηθείας;».

Επιθέσεις και απόπειρες εισβολής από τα ξημερώματα

Δυνάμεις της Αστυνομίας καταφτάνουν από χτες το απόγευμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, προκειμένου να ενισχύσουν τη συνοριοφυλακή, την ίδια στιγμή που από την άλλη πλευρά καταφθάνουν ορδές προσφύγων και μεταναστών. Από χτες ως το μεσημέρι του Σαββάτου, αλλά και όλη τη νύχτα έγιναν εκατοντάδες απόπειρες να περάσουν τα σύνορα. Από απέναντι πετιούνται από τα ξημερώματα πυρακτωμένα ξύλα, πέτρες ακόμη και δακρυγόνα τουρκικής προέλευσης προς τις αστυνομικές δυνάμεις και όλες έχουν αποτραπεί με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Κάθε σπιθαμή των συνόρων προσπαθεί να γίνει ένα ανθρώπινο τείχος αποτελούμενο από αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Από την Παρασκευή 66 άτομα πέρασαν προσωρινά αυτό το «τείχος» και συνελήφθησαν. Προς απάντηση στους ισχυρισμούς της Άγκυρας, κανείς εξ αυτών όχι μόνο δεν προέρχεται από την Ιντλίμπ, αλλά ούτε καν από τη Συρία, σύμφωνα με την αστυνομία, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της οποίας βλέπουν οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της περιοχής. Kατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού.

Παράλληλα, στα θαλάσσια σύνορα ενισχύεται το Λιμενικό στα νησιά με 52 επιπλέον σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού κατά μήκος των θαλασσίων συνόρων, που φυσικά αποτελούν και το πιο δύσκολο σημείο να ελεγχθεί πλήρως, ειδικά όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Από χτες εισήλθαν στη χώρα μας 181 μετανάστες με βάρκες από την Τουρκία. Από αυτούς, χτες οι 69 στη Λέσβο, 53 στη Σάμο και σήμερα από το πρωί ως το μεσημέρι, εισήλθαν 27 στην Λέσβο, που διασώθηκαν, και 32 στη Σάμο.

Μέχρι πριν μια ώρα περίπου 10.000 υπολογίζεται να βρίσκονται απέναντι στις ελληνικές δυνάμεις.

Ερντογάν: «Ανοίξαμε τα σύνορα» – Πέτσας: «Οργανωμένη, μαζική, παράνομη επίθεση»

Επίθεση στην Ευρώπη εξαπέλυσε το πρωί ο Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για αθέτηση της συμφωνίας απ’ την πλευρά της ΕΕ. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε έχουν ως εξής: «Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετακινηθεί στα σύνορά μας, χάρη στις αιματηρές επιθέσεις του καθεστώτος στη Συρία. Αυτή τη στιγμή, 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες βρίσκονται στα σύνορα. Εμείς δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλο ένα κύμα μετανάστευσης. Κάναμε ειδικές προσπάθειες για να τους κρατήσουμε μακριά από εκεί και ακόμα σχεδιάζουμε πράγματα. Υπάρχει μαζική συσσώρευση σε στρατόπεδα και θέλαμε να τους κρατήσουμε εκεί με την κατασκευή νέων καταφυγίων. Είπα στη Μέρκελ πως μας παρουσίασε σχέδια και μας είπε μεγάλα λόγια.

Συμφωνήσαμε να μας υποστηρίξουν. Μας είπε πως θα μας ενίσχυε με 25 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν στο αρχηγείο του ΟΗΕ και από εκεί στον Ερυθρό Σταυρό. Τελικά, τα χρήματα αυτά δεν ήρθαν ποτέ σε εμάς. Τους είπα πως αν δεν θέλετε, σας δίνουμε εμείς 100 εκατομμύρια ευρώ και σας στέλνουμε τους πρόσφυγες. Μας είπατε πως ξοδεύετε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τους πρόσφυγες. Που είναι αυτά τα χρήματα; Μονάχα εμείς, φιλοξενούμε 3,7 εκατομμύρια Σύριους στα εδάφη μας.

Τι είπαμε μερικούς μήνες πριν; Αν το πράγμα συνεχιστεί έτσι, θα ανοίξουμε τα σύνορα. Αισθάνθηκαν άβολα. Δεν μας πίστεψαν. Τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τις πόρτες. Μέχρι σήμερα το πρωί, περίπου 18.000 άτομα κινήθηκαν για να περάσουν απέναντι και πιστεύω πως σήμερα ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει στις 25 με 30.000. Δεν θα κλείσουμε τα σύνορα στο μέλλον».

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου το πρωί με τη συμμετοχή των υπουργών: Εξωτερικών Νίκου Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, υφυπουργών: Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Λίγο μετά τη σύσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι «η Ελλάδα δέχθηκε χθες μια οργανωμένη, μαζική, παράνομη επίθεση παραβίασης των συνόρων μας». Όπως επισήμανε, «απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι» στην ελληνική επικράτεια. «Οι 66 που πέρασαν», όπως είπε, κρατούνται και «δεν έχουν καμία σχέση με την Ινλτίμπ». Ο κ. Πέτσας μετέφερε επίσης τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων που «δίνουν πραγματική μάχη».

SMS για ανοιχτά σύνορα στα νησιωτικά κέντρα

Την ώρα που διαδραματίζονταν τα τεκταινόμενα στον Έβρο, χτες βράδυ ομάδα περίπου 100 μεταναστών επιχείρησε να κάνει πορεία διαμαρτυρίας από το ΚΥΤ της Μόριας Λέσβου, προς την πόλη. Δυνάμεις της αστυνομίας, ωστόσο, τους απέτρεψε χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις. Δυο μέρες πριν, σημειώθηκαν επεισόδια με μετανάστες στην Κω, ενώ επεισόδια ξέσπασαν πάλι το βράδυ στο ΚΥΤ της Χίου μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων μεταναστών, με αποτέλεσμα η αστυνομία να επέμβει και να συλλάβει πέντε άτομα.

Οι ελληνικές Αρχές σκέφτονται και το ενδεχόμενο του «ντόμινο», δηλαδή κάποιος συντονισμός μεταξύ των μεταναστών με SMS, το οποίο κάνει λόγο για άνοιγμα των συνόρων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταραχές σε δομές σε διάφορα σημεία της χώρας, γι’ αυτό λαμβάνουν μέτρα αποτροπής μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024