Απάτη μέσω τραπέζης και στη Φωκίδα: Πώς προσπάθησαν να του αποσπάσουν χρηματικό ποσό από τον λογαριασμό (ηχητικό ντοκουμέντο)

Σε έξαρση τις τελευταίες μέρες είναι οι απάτες με επιτήδειους που προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα κάνοντας χρήση της τραπεζικής υπηρεσίας «Λεφτά στο Λεπτό». Οι ευφυέστατοι απατεώνες παριστάνουν τους αγοραστές βασιζόμενοι στην άγνοια των υποψήφιων θυμάτων για το πώς λειτουργεί η τραπεζική υπηρεσία, με αποτέλεσμα, ενώ το θύμα πιστεύει πως πληκτρολογεί το ποσό που υποτίθεται πως […]

24 Φεβρουαρίου 2020

του/της Newsroom

Σε έξαρση τις τελευταίες μέρες είναι οι απάτες με επιτήδειους που προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα κάνοντας χρήση της τραπεζικής υπηρεσίας «Λεφτά στο Λεπτό».

Οι ευφυέστατοι απατεώνες παριστάνουν τους αγοραστές βασιζόμενοι στην άγνοια των υποψήφιων θυμάτων για το πώς λειτουργεί η τραπεζική υπηρεσία, με αποτέλεσμα, ενώ το θύμα πιστεύει πως πληκτρολογεί το ποσό που υποτίθεται πως θα λάβει από την αγορά, στην πραγματικότητα δίνει εντολή χρέωσης του δικού του λογαριασμού.

«Λεφτά στο Λεπτό»

Η τραπεζική υπηρεσία «λεφτά στο λεπτό» δημιουργήθηκε προς διευκόλυνση των πελατών της τράπεζας, οι οποίοι για παράδειγμα χρειάζονται άμεσα χρήματα, όμως βρίσκονται στον δρόμο και έχουν ξεχάσει τη χρεωστική τους κάρτα αλλά πρέπει να κάνουν ανάληψη ή έχουν χάσει το πορτοφόλι και χρειάζονται επειγόντως μετρητά κ.λπ.

Ανάληψη των μετρητών μπορεί να κάνει ακόμη και παραλήπτης που δεν είναι πελάτης της Τράπεζας, αρκεί να διαθέτει τον Κωδικό Ανάληψης Μετρητών που για λόγους ασφαλείας η Τράπεζα κοινοποιεί μόνο στον αποστολέα των χρημάτων, συνήθως στο κινητό του τηλέφωνο.

Δηλαδή μόνο ο αποστολέας γνωρίζει τον Κωδικό Ανάληψης Μετρητών μίας χρήσης, και έτσι γίνεται το λάθος από τα θύματα, αφού τα ίδια γνωστοποιούν τον κωδικό στον παραλήπτη που δεν είναι άλλος από τον απατεώνα, ο οποίος εισπράττει απευθείας τα χρήματα.

Θύμα μιας ακόμα ηλεκτρονικής απάτης παραλίγο να πέσει πριν λίγες μέρες ένας κάτοικος Φωκίδας ο οποίος είχε βάλει αγγελία για να πουλήσει το αυτοκίνητό του σε μια ιστοσελίδα αγοραπωλησιών.

Όπως ο ίδιος μας περιγράφει, δέχθηκε τηλεφώνημα το μεσημέρι του Σαββάτου από τον απατεώνα – υποψήφιο αγοραστή. Οι ερωτήσεις που του έκανε σχετικά με την κατάσταση του αυτοκινήτου ήταν ελάχιστες ενώ αμέσως έδειξε αποφασισμένος πως τον ενδιαφέρει το αμάξι και θέλει να το κλείσει. Τότε άρχισε με ταχύτητα λόγου και επιβλητικό ύφος να δίνει οδηγίες στο υποψήφιο θύμα για το τι κινήσεις χρειάζεται να γίνουν ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

«Έχεις κοντά ΑΤΜ;»

«Είναι 30 λεπτά περίπου απόσταση»

« Θέλω να ξεκινήσεις τώρα να πας στο ΑΤΜ και να με πάρεις μόλις φτάσεις εκεί να σου πω τι χρειάζεται να κάνεις. Το θέλω το αμάξι. Θέλω να είμαι σίγουρος πως δεν θα το πουλήσεις αλλού, γι’ αυτό θέλω να σου βάλω μια προκαταβολή. Θα σου βάλω και τα χρήματα για τις βενζίνες!»

«Έχε μου εμπιστοσύνη, δεν το δίνω αλλού το αμάξι. Έχω δουλειές τώρα, δεν μπορώ να πάω»

Όταν το υποψήφιο θύμα πήγε να αφαιρέσει την καταχώρηση της αγγελίας ώστε να δείξει στον υποτιθέμενο αγοραστή την πρόθεσή του να μην ψάξει για άλλους αγοραστές, του εμφανίστηκε ένα μήνυμα από την ιστοσελίδα το οποίο εφιστούσε την προσοχή όσων θέλουν να πραγματοποιήσουν μία πώληση, ενημερώνοντας για τις απάτες που γίνονται τελευταία μέσω της τραπεζικής υπηρεσίας «Λεφτά στο Λεπτό».

Υποψιασμένος ύστερα, τον κάλεσε για να επιβεβαιώσει από τα λεγόμενά του την απάτη που σχεδίαζε να του στήσει. Εκεί όντως ο απατεώνας αναφέρθηκε στη χρήση της υπηρεσίας «Λεφτά στο Λεπτό» και τα πράγματα έγιναν πλέον ξεκάθαρα επιβεβαιώνοντας ότι επρόκειτο για απάτη.

Ακολουθεί ηχητικό ντοκουμέντο:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024