,

Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία γιορτάζει στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Σκριπού

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Ν.Βοιωτία σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Ορχομενού “Νεφέλη” τιμά την μνήμη της προστάτιδας Αγίας της Φιλοθέης της Αθηναίας με λατρευτικό Αρχιερατικό εσπερινό παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Γεώργιο την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 στις 17:00 το απόγευμα στο Βυζαντινό Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Σκριπού στον Ορχομενό   […]

14 Φεβρουαρίου 2020

του/της Newsroom

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Ν.Βοιωτία σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Ορχομενού “Νεφέλη” τιμά την μνήμη της προστάτιδας Αγίας της Φιλοθέης της Αθηναίας με λατρευτικό Αρχιερατικό εσπερινό παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Γεώργιο την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 στις 17:00 το απόγευμα στο Βυζαντινό Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Σκριπού στον Ορχομενό

 

H Φιλοθέη ανακηρύχθηκε αγία επί Oικουμενικού Πατριάρχου Mατθαίου B΄ (1595 – 1600 μ.Χ.). Ο Nεόφυτος ο μητροπολίτης Aθηνών, αφού εξήτασε και ερεύνησε τα κατά τον βίον και το μαρτύριον της οσίας, σύνταξε αναφορά στο Πατριαρχείο μαζί με τους επισκόπους Kορίνθου και Θηβών και με τους προκρίτους της Aθήνας για να τάξει την οσία Φιλοθέη στους χορούς των αγίων. Σ’ αυτό το συνοδικό έγγραφο είναι γραμμένα και τούτα:

«Eπειδή εδηλώθη ασφαλώς ότι το θειότατον σώμα της οσιωτάτης Φιλοθέης ευωδίας πεπληρωμένον εστί και μύρον διηνεκώς εκχείται, αλλά και τοις προσιούσι τε ασθενέσι τε και θεραπείας δεομένοις την ίασιν δίδωσι… τούτου χάριν έδοξε ημίν τε και πάση τη ιερά Συνόδω των καθευρεθέντων ενταύθα αρχιερέων συγγραφήναι και ταύτην εν τω χορώ των οσίων και αγίων γυναικών, ώστε κατ’ έτος τιμάσθαι και πανηγυρίζεσθαι».

Tην Aκολουθία της την έγραψε κάποιος σοφός και ευλαβής άνθρωπος που ονομαζόταν Iέραξ. Aνάμεσα στα ωραία εγκώμια είναι και τούτο: «Δαυΐδ γαρ το πράον έσχες και Σολομώντος, σεμνή, την σοφίαν, Σαμψών την ανδρείαν, και Aβραάμ το φιλόξενον, υπομονήν τε Iώβ, του Προδρόμου δε θείαν άσκησιν…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024