Μητσοτάκης: Κοινωνία και οικονομία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται, αναπτύσσονται και έχουν την δυνατότητα εύκολων προσλήψεων

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση στη βουλή με […]

14 Φεβρουαρίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση στη βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα.

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Μιλώντας για τις ανακρίβειες του Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

– «Τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση ανεργίας. Σύμφωνα με ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε.

Δεύτερη ανακρίβεια: υποκριτικά η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι υπάρχει ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 65.000. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις: 257.000 ήταν το 2018, 265.000το 2019

– Τρίτο ψέμα. Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η επιθεώρηση εργασίας και ανθεί η παραβατικότητα. Αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο 2019 έγιναν 1000 περισσότεροι έλεγχοι ενώ ελέγχθηκαν συνολικά 26.000 επιχειρήσεις έναντι 11.000 επί ΣΥΡΙΖΑ στο αντίστοιχο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα.

– Έχουμε φέτος περισσότερους μόνιμους εργαζόμενους. Για πρώτη φορά υπάρχει αύξηση μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στην συνολική απασχόλησης

– Ψέμα πέμπτο: Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν επί δικής μας θητείας καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μια επιχείρηση. Με την σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας για την σωτηρία μιας εταιρείας μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση από την Συλλογική Σύμβαση. Ο κανόνας όμως των Συλλογικών Συμβάσεων ισχύει όπως αποδεικνύεται και από την σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για τουριστικά

– Έκτο ψέμα είναι η υποτιθέμενη μη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Λέει ο κ. Τσίπρας τι κάνουμε με τους νέους πτυχιούχους ανέργους που είναι στο πρόγραμμα ΟΑΕΔ. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στην ίδια σύμβαση που βγάλατε εσείς γράφει παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος είναι παράνομη ή άκυρη; Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε συμφέροντα.

«Το κράτος έχει ουσιαστικό ρόλο να παίξει μέσα από πολιτικές. Ο ιδιωτικός τομέας όμως θα δώσει την απάντηση στο ζήτημα ανεργίας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται για να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι. Κοινωνία και οικονομία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται αναπτύσσονται και έχουν την δυνατότητα εύκολων προσλήψεων. Η δική μας πολιτική θέλει η Ελλάδα να συγκλίνει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ακούω συχνά την αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι όσα λέμε στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα επικοινωνιακής καταιγίδας μιας στήριξης που απολαμβάνει η κυβέρνηση με εγχώρια ΜΜΕ. Ότι τα έχουμε βρει με την εγχώρια διαπλοκή και παρουσιάζεται πλασματική εικόνα. Έχω εδώ ένα πακέτο με θετικά δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ. Δεν φαντάζομαι να πιστεύετε ότι έχουμε δυνατότητα να ασκούμε επιρροή και στα ξένα ΜΜΕ. Από εσάς ούτε ένα θετικό σχόλιο δεν ακούσαμε» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης ο πρωθυπουργός είπε «η οικονομία βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από τους οίκους αξιολόγησης και απέχει μόλις δύο θέσεις από καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Είχα θέσει φιλόδοξο στόχο πριν έξι μήνες ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο 2021. Ο στόχος αυτό θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση».

«Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε τέρμα στην καθήλωση και μπροστά σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ που βαρύνεται πια με κυβερνητική πορεία 4,5 ετών καλλιεργεί το φόβο. Μόνο η καθυστέρηση και η αδράνεια βλάπτουν την οικονομία. Ο στόχος μας ήταν να ξεκολλήσουμε από την αναιμική ανάπτυξη που στηριζόταν στην υπερφορολόγηση και ο μόνος τρόπος είναι η αύξηση παραγωγής, αύξηση απασχόλησης και μείωσης φόρων. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας κληρονόμησε υπερφορολόγηση εργασίας. Εμείς την μειώνουμε αρχίζοντας από τους χαμηλόμισθους. Την ενισχύουμε και στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Η πολιτική μας έχει έντονο κοινωνικό περιεχόμενο και πρέπει να αντανακλάται στο εισόδημα των εργαζομένων» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η επιλογή μας στα πεδία παραγωγικότητας και εργασίας είναι αλληλένδετες. Όσες φορές κράτος επιχείρησε να ασκήσει καθήκοντα επιχειρηματία, όπως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, χαμένοι βγήκαν ο υγιής ανταγωνισμός η οικονομία και οι ίδιοι εργαζόμενοι. Όσες φορές κυβερνήσεις ποδηγέτησαν την επιχειρηματικότητα με υπερρυθμίσεις χάθηκαν δουλειές και πλούτος» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αν και όπως είπε «αποφεύγω να μιλώ με αριθμούς» παρέθεσε στοιχεία «για να αποδείξω ότι αποτυπώνουν συγκεκριμένες πολιτικές σε δύο κατεύθυνσης: τη θωράκιση εργαζομένων και την προστασία εργασίας. Ο εργαζόμενος ήδη ανακουφίζεται από βάρη φόρων και εισφορών. Το αφορολόγητο παρέμεινε εκεί που ήταν και διατηρήθηκαν σταθερά επιδόματα. Ο φόρος όμως από αυτή την κυβέρνηση μειώθηκε για χαμηλόμισθους. Αυτή η κυβέρνηση μείωσε τον ΕΝΦΙΑ και έχει αρχίσει να μειώνει τον ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα ξεκινώντας από τα φάρμακα. Στα ακριβά φάρμακα για τον καρκίνο. Ενώ ταυτόχρονα ψηφίσαμε τροπολογία ώστε να μην επιβαρύνονται με ΦΠΑ ιδρύματα που κάνουν προσφορές προς Δημόσιο για κοινωφελές έργο».

Παράλληλα τόνισε ότι «από την αρχή του έτους αρχίζει να υλοποιείται η δέσμευση για επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας. Απέναντι στην προπαγάνδα ότι δήθεν το έκτακτο επίδομα αντισταθμίζεται από κατάργηση μείωσης εισφορών σας ξεκαθαρίζουμε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Οι χαμηλότερες εισφορές πλαισιώνουν τις ρυθμίσεις ενίσχυσης του εισοδήματος. Αποτέλεσμα: 4.000 περισσότερες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα Έχουμε εγκρίνει πολλές στρατηγικές επενδύσεις που θα προσθέσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσει εργασίας. Οι θετικές συνέπειες θα εκδηλωθούν εντός των επόμενων ετών. Σε βάθος 4ετίας τα αποτελέσματα θα είναι απολύτως ορατά. Αυτές οι επενδύσεις δρούν πολλαπλασιαστικά και βελτιώνουν την συνολική εικόνα της χώρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024