Λουκουμάδες

Facebook
Twitter
Email
Εκτύπωση

Ο λουκουμάς, (στην κυπριακή διάλεκτο λοκμάδες, στα Αραβικά και στα Τούρκικα lokma και στα Ποντιακά “τσιριχτά”), είναι ένα γλυκό δημοφιλές στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Παρασκευάζεται από ζύμη τηγανισμένη σε καυτό λάδι.

Οι λουκουμάδες έχουν σχήμα σφαιρικό ή κρίκου και περιχύνονται με μέλι ή με σιρόπι, γαρνίρονται με κανέλα και μερικές φορές με ζάχαρη άχνη. Οι λουκουμάδες ονομάζονται σβίγκοι από τους Έλληνες Εβραϊκής καταγωγής, που τους προσφέρουν σαν γλυκό τα Χριστούγεννα. Αναφέρεται ότι η λέξη προέρχεται από τους Ρωμανιώτες, αν και προέρχεται από τη μεσαιωνική γερμανική λέξη swinge. Ένα παρόμοιο γλυκό αναφέρεται στην Ιταλία ως sfingi di San Giuseppe.

Στην Τουρκία, οι λουκουμάδες προσφέρονται παραδοσιακά στις κηδείες και σε διάφορες εκδηλώσεις.

Συστατικά

250 gr. αλεύρι κόκκινο που φουσκώνει μόνο του

4 gr. μαγιά φρέσκια μπύρας

300 gr. +- νερό χλιαρό

1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 κ.γ. αλάτι

σπορέλαιο για το τηγάνισμα

μέλι

κανέλα σε σκόνη

καρύδι τριμμένο

Οδηγίες

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το νερό, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό και έχει ήδη διαλυμένη μέσα του τη μαγιά.

Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Σκεπάζουμε το χυλό με μια πετσέτα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30΄ λεπτά περίπου. Σε κατσαρόλα βάζουμε το σπορέλαιο να ζεσταθεί καλά.

Με το κουτάλι της σούπας παίρνουμε μείγμα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι.

Κάθε φορά πριν επαναλάβουμε τη διαδικασία, βουτάμε το κουτάλι στο νερό.

Μόλις οι λουκουμάδες πάρουν χρυσαφί χρώμα, τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα όπου έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.

Πριν κρυώσουν οι λουκουμάδες τους περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένο καρύδι.

Ο λουκουμάς, (στην κυπριακή διάλεκτο λοκμάδες, στα Αραβικά και στα Τούρκικα lokma και στα Ποντιακά “τσιριχτά”), είναι ένα γλυκό δημοφιλές στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Παρασκευάζεται από ζύμη τηγανισμένη σε καυτό λάδι.

Οι λουκουμάδες έχουν σχήμα σφαιρικό ή κρίκου και περιχύνονται με μέλι ή με σιρόπι, γαρνίρονται με κανέλα και μερικές φορές με ζάχαρη άχνη. Οι λουκουμάδες ονομάζονται σβίγκοι από τους Έλληνες Εβραϊκής καταγωγής, που τους προσφέρουν σαν γλυκό τα Χριστούγεννα. Αναφέρεται ότι η λέξη προέρχεται από τους Ρωμανιώτες, αν και προέρχεται από τη μεσαιωνική γερμανική λέξη swinge. Ένα παρόμοιο γλυκό αναφέρεται στην Ιταλία ως sfingi di San Giuseppe.

Στην Τουρκία, οι λουκουμάδες προσφέρονται παραδοσιακά στις κηδείες και σε διάφορες εκδηλώσεις.

Συστατικά

250 gr. αλεύρι κόκκινο που φουσκώνει μόνο του

4 gr. μαγιά φρέσκια μπύρας

300 gr. +- νερό χλιαρό

1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

1/2 κ.γ. αλάτι

σπορέλαιο για το τηγάνισμα

μέλι

κανέλα σε σκόνη

καρύδι τριμμένο

Οδηγίες

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το νερό, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό και έχει ήδη διαλυμένη μέσα του τη μαγιά.

Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Σκεπάζουμε το χυλό με μια πετσέτα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30΄ λεπτά περίπου. Σε κατσαρόλα βάζουμε το σπορέλαιο να ζεσταθεί καλά.

Με το κουτάλι της σούπας παίρνουμε μείγμα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι.

Κάθε φορά πριν επαναλάβουμε τη διαδικασία, βουτάμε το κουτάλι στο νερό.

Μόλις οι λουκουμάδες πάρουν χρυσαφί χρώμα, τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα όπου έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.

Πριν κρυώσουν οι λουκουμάδες τους περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένο καρύδι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ