Κάλεσμα στους νέους για την Τράπεζα Γης από τον Νίκο Σουλιώτη

Κάλεσμα στους νέους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο Καρπενήσι μέσω της Τράπεζας Γης, απευθύνει ο Δήμαρχος, Νίκος Σουλιώτης, με συνέντευξή του στα «Στερεά Νέα». Η Τράπεζα Γης είναι μια προεκλογική εξαγγελία που γίνεται πράξη και αφορά την εκμετάλλευση αγρών στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας από νέους ανθρώπους. Παράλληλα, μας μίλησε για τα ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα […]

2 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Κάλεσμα στους νέους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο Καρπενήσι μέσω της Τράπεζας Γης, απευθύνει ο Δήμαρχος, Νίκος Σουλιώτης, με συνέντευξή του στα «Στερεά Νέα». Η Τράπεζα Γης είναι μια προεκλογική εξαγγελία που γίνεται πράξη και αφορά την εκμετάλλευση αγρών στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας από νέους ανθρώπους. Παράλληλα, μας μίλησε για τα ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τον ίδιο, τις παρεμβάσεις του για το δημογραφικό και την πορεία των έργων του άξονα Λαμία – Καρπενήσι. Ως Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας ανέφερε τα κυριότερα θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, τα οποία αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Περιφέρειάς μας με ενιαία φωνή και ενωτικό κλίμα.

Συνέντευξη στον Παύλο Σφέτσα

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέσατε απ’ την πρώτη στιγμή ως Δήμαρχος Καρπενησίου, τα προχωρήσατε και ποια είναι αυτά που σήμερα δημιουργούνται;

Εμείς είμαστε ένας μικρός, ορεινός Δήμος με τα προβλήματα που έχουν οι ορεινοί Δήμοι στην Ελλάδα. Είμαστε ένας τόπος ευλογημένος για το πανέμορφο και πεντακάθαρο περιβάλλον του. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να προστατεύσουμε αυτό το περιβάλλον. Έχουμε κάνει σημαντικές δράσεις τα προηγούμενα πέντε χρόνια σ’ αυτή την κατεύθυνση. Δώσαμε οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας και αντικαταστήσαμε όλους τους ΧΑΔΑ, που υπήρχαν στο Δήμο Καρπενησίου.

Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα ενεργειακής εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δημιουργήσαμε ένα πρότυπο σχολείο, το οποίο έχουμε αποσυνδέσει από τη ΔΕΗ, με τη χρήση φωτοβολταϊκών και εξειδικευμένων πρωτοποριακών συστημάτων με μπαταρίες, μέσα από ένα καινοτόμο έργο, χρηματοδοτούμενο απ’ την ΕΕ. Προχωράμε στο μεγάλο έργο του βιολογικού καθαρισμού στο Καρπενήσι. Παράλληλα, έχουμε ολοκληρώσει έργα αποχετεύσεων σε πάνω από 15 χωριά μας και προχωράμε σ’ αυτή τη στόχευση, να διατηρήσουμε το περιβάλλον μας, το περιβάλλον που μας ζει, το περιβάλλον που μας δίνει προοπτική και για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.

Μιλάμε κυρίως για έργα που αφορούν την καθημερινότητα.

Είμαστε δίπλα στον δημότη με έργα υποδομής για την καθημερινότητα, όπως είπατε, και με έργα που δίνουν πνοή στον τόπο. Ένας τόπος, όμως, που το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι η γήρανση του πληθυσμού, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και η μη επιστροφή των νέων στο Καρπενήσι μετά τις σπουδές τους.

Πως μπορεί ο δήμος να ανταπεξέλθει σ’ αυτή την ερημοποίηση;

Ο Δήμος έχει βάλει ψηλά τον πήχη σ’ αυτή την προσπάθεια. Πρώτη προτεραιότητά μας τα επόμενα χρόνια είναι η ανάκαμψη του δημογραφικού. Της περιοχής μας τουλάχιστον γιατί, όπως καταλαβαίνετε, το δημογραφικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ελλάδα. Εμείς ως Δήμος στηρίζουμε την πολύτεκνη οικογένεια. Με απόφασή μας απ’ τον Οκτώβριο απαλλάξαμε απ’ τα δημοτικά τέλη όλες τις πολύτεκνες οικογένειες και έχουμε μειώσει στο 25%, σε πρώτη φάση, τις τρίτεκνες οικογένειες. Επιπλέον, όλα τα παιδιά των δημοτών του Δήμου Καρπενησίου έχουν θέση στους παιδικούς μας σταθμούς. Δεν υπάρχουν ουρές, δεν υπάρχουν αιτήσεις, δεν υπάρχει κανείς που θα πρέπει να ανησυχεί για το αν θα βρει το παιδί του παιδικό σταθμό.

Συνεργαστήκαμε με την Hope Genesis και την εταιρεία Γιώτης, οι οποίες καλύπτουν όλα τα έξοδα κύησης και τοκετού για όποιο παιδί γεννιέται στα 49 χωριά του Δήμου Καρπενησίου κι επίσης καλύπτουν τη διατροφή του παιδιού για τα επόμενα δύο χρόνια. Είναι κι αυτό μια σημαντική συνεισφορά κι η συνεργασία αυτή απέδειξε ότι ήδη έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Περίπου δέκα παιδάκια έχουν γεννηθεί στον ενάμιση χρόνο της συνεργασίας, κάτω από τη στήριξη της Hope Genesis. Πραγματικά είναι πολύ σημαντική δράση.

Στον τομέα της ανεργίας στόχος μας και ελπίδα ότι μπορεί να μας φέρει την ανάκαμψη είναι η στροφή των νέων στον πρωτογενή τομέα. Υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Καρπενήσι μια πολύ καλή συγκυρία, με το νέο Τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Έχουμε συζητήσει ήδη με τον Πρύτανη, είναι κι αυτός ένας σύμμαχος στην προσπάθειά μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να στρέψουμε τους νέους στον πρωτογενή τομέα.

Να είναι συνδεδεμένο με την τοπική κοινωνία;

Ναι. Η προχωρημένη γνώση, οι νέες τεχνολογίες στις καλλιέργειες, τα νέα προϊόντα που θα έχουν προστιθέμενη αξία, λόγω και της περιοχής στην οποία θα παράγονται. Σ’ αυτή την προσπάθεια ξεκινάμε το καλοκαίρι τη δημιουργία της Τράπεζας Γης. Ο Δήμος Καρπενησίου καλεί όλους όσους έχουν ανεκμετάλλευτους αγρούς, είτε γιατί ανήκουν σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και δεν μπορούν να τους καλλιεργήσουν, είτε επειδή πολλοί εγκαταλελειμμένοι αγροί ανήκουν σε συμπατριώτες μας που είναι στο εξωτερικό. Να τους διαθέσουν σ’ αυτή την Τράπεζα Γης έναντι συμβολικού τιμήματος και να ‘ρθει ο Δήμος μετά να διαθέσει αυτή τη γη σε νέους, οι οποίοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή μας. Στόχος είναι οι νέοι να έχουν γη να καλλιεργήσουν με μηδενικό κόστος ενοικίασης, θα έχουν δίπλα τους την τεχνογνωσία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, θα έχουν δίπλα τους τον Δήμο και στη δημιουργία υποδομών για να μπορούν να έχουν όσα τους χρειάζονται.

Και στα γραφειοκρατικά.

Προφανώς και σ’ αυτό θα είμαστε δίπλα τους, αλλά καμία προσπάθεια δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αν αυτοί που θα κάνουν την προσπάθεια, δεν δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Είναι πραγματικά μεγάλη πρόκληση και ελπίδα ο συνδυασμός τουριστικής ανάπτυξης με την αγροδιατροφή και τα τοπικά προϊόντα, πως θα τα «παντρέψουμε» στη γαστρονομία μας, έτσι ώστε να αποτελέσουν έναν επιπλέον λόγο για να ‘ρθει ο ξένος στο Καρπενήσι. Υπάρχουν λόγοι για να έρθει κάποιος σήμερα στο Καρπενήσι, ο εναλλακτικός τουρισμός πάει πολύ καλά. Ο Δήμος έχει καθαρίσει και σηματοδοτήσει περίπου 300 χλμ. μονοπάτια. Υπάρχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ποτάμια μας, με αναρρίχηση, με δράσεις που μπορούν να απελευθερώσουν τον επισκέπτη.

Άρα κινείστε και στην κατεύθυνση προσέλκυσης επισκεπτών στον τόπο σας.

Απόλυτα. Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί επίσης ένα μεγάλο κομμάτι. Αιχμή του δόρατος αποτελεί για μας ο αθλητικός τουρισμός. Περηφανευόμαστε ότι είμαστε η αθλητική καρδιά της Ελλάδας. Γίνονται πάρα πολλά events, αγώνες, προετοιμασίες. Το Κλειστό μας Κολυμβητήριο είναι το μοναδικό σ’ αυτό το υψόμετρο στην Ελλάδα, που λειτουργεί και το χειμώνα. Παρ’ ότι είμαστε μικρός τόπος προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να το κρατήσουμε ανοιχτό σχεδόν όλο τον χρόνο, και τον χειμώνα.

Κακώς, λοιπόν, όταν αναφέρεται κάποιος στο Καρπενήσι, θα αναφέρει ότι μπορείς να το επισκεφθείς κάποια στιγμή του χρόνου, αφού καλοκαίρι και χειμώνα αποτελεί προορισμό.

Για μας το Καρπενήσι είναι ένας προορισμός 365 μέρες τον χρόνο. Είναι ένας αυθεντικός τόπος ζωής, ένας τόπος που όποτε έρθεις, θα βρεις κάτι να κάνεις, θα γεμίσεις τις μπαταρίες σου και θα γυρίσεις ξανά στα αστικά κέντρα ανανεωμένος και με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σας είναι το οδικό δίκτυο. Μιας και βρεθήκαμε στη Λαμία και συζητούμε, μπορείτε να μας ενημερώσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο άξονας Λαμία – Καρπενήσι;

Για μας είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να έχουμε μία εύκολη πρόσβαση με την Αθήνα κι ειδικά με τη Λαμία, που είναι ο κόμβος. Αν φτάσουμε στον ΠΑΘΕ, μετά είναι όλα πιο απλά. Που βρισκόμαστε σήμερα. Το σίγουρο είναι τις αρχές του ’21 θα παραδοθεί το πρώτο τμήμα του Ε65. Για μας αυτό σημαίνει ότι μειώνει τη διαδρομή Καρπενήσι – Αθήνα κατά 15-20 λεπτά. Μιλάμε για το τμήμα Αλαμάνα – Λιανοκλάδι – Σταυρός. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, παρακάμπτει τη Λαμία, άρα σου δίνει μια σταθερή πορεία χρονικά, δλδ. δεν εξαρτάσαι απ’ το πόση κίνηση θα συναντήσεις στη Λαμία κι είναι μια σημαντική πρόοδος στο κομμάτι της πρόσβασης.

Από ‘κει και πέρα, είναι σε φάση δημοπράτησης η μελέτη προϋπολογισμού έξι εκατ. ευρώ, του τμήματος από Νεοχωράκι μέχρι Σήραγγα Τυμφρηστού. Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, ορεινό. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ολοκληρώνεται η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο που χρειάστηκε να περάσουν περίπου τέσσερα χρόνια για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα, με επιτροπές, με ενστάσεις, με δύσκολες διαδικασίες. Πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε τον ανάδοχο και σε δύο χρόνια θα έχουμε την οριστική μελέτη. Και ο πρώην Περιφερειάρχης, ο Κώστας Μπακογιάννης, και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτηθεί το έργο, έτσι ώστε να βγούμε οριστικά απ’ την απομόνωση.

Βέβαια, σαν Καρπενησιώτες δεν σταματάμε στο Λαμία – Καρπενήσι. Στόχος είναι να συνδεθούμε και με την «Ιόνια Οδό», να βγούμε δλδ. στο κομμάτι Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο. Να μην είμαστε τελικός προορισμός, αλλά πέρασμα. Είμαστε άνθρωποι που ζούμε την προσπάθεια τόσων χρόνων, δεν γίνονται αυτά απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχουμε το Λαμία – Καρπενήσι σε πολύ καλή κατάσταση. Θα έχουμε έναν ασφαλή και γρήγορο δρόμο, θα έχουμε δλδ. κοντά μας την Αττική και τη Θεσσαλία. Ο Ε65 θα μας δίνει άλλη προοπτική για την σύνδεσή μας με την «Εγνατία» και τα Γιάννενα, αλλά και με τη Θεσσαλονίκη. Γενικώς αυτοί οι οδικοί άξονες είναι η ελπίδα μας για να πάμε καλύτερα σε ό,τι αφορά το να φτάσει κάποιος στο Καρπενήσι.

Από ‘κει και πέρα όσον αφορά το επαρχιακό οδικό δίκτυο, η Αντιπεριφέρεια του νομού σε συνεργασία μαζί μας, με τον Δήμο, το διατηρούμε σε πολύ καλό επίπεδο. Είναι μύθος το πώς θα πάμε στο Καρπενήσι λόγω χιονιού. Υπάρχει τόσο μεγάλη εμπειρία, οι δρόμοι δεν κλείνουν ποτέ και αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα καλύτερα κι απ’ την Εθνική Οδό, που μπλοκάρουν καμιά φορά. Και το προσωπικό και οι αιρετοί είμαστε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στον σωστό χρόνο.

Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Περιφέρειάς μας;

Αυτή τη στιγμή το καλό νέο για την ΠΕΔ είναι ότι είμαστε 25 Δήμοι ενωμένοι. Η φωνή της ΠΕΔ είναι ενιαία, δεν υπάρχουν μέσα σ’ αυτόν τον χώρο κόμματα, προσωπικές κόντρες και τοπικιστικές διεκδικήσεις. Υπάρχει όπως έλεγε κι ο προηγούμενος Πρόεδρος της ΠΕΔ, Λουκάς Υπερήφανος, «το κόμμα της αυτοδιοίκησης». Υπάρχει το πάθος μας να προσφέρουμε τα περισσότερα στις κοινωνίες μας, να είμαστε δίπλα στον πολίτη. Αυτό είναι που μας κρατάει στην Αυτοδιοίκηση σήμερα κι εμένα αλλά και όλους τους αιρετούς. Δεν υπάρχουν άλλες φιλοδοξίες, είναι το πάθος μας να προσφέρουμε. Το απτό και μετρήσιμο αποτέλεσμα που σου γεμίζει τη μέρα, σου δίνει χαρά, σου δίνει δύναμη να προχωρήσεις για να διεκδικήσεις το επόμενο.

Από ‘κει και πέρα υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία ευελπιστούμε και ο νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση να τα συμπεριλάβει. Να μας λύσει τα χέρια, να απλουστεύσει διαδικασίες. Να μας δώσει εκτός από αρμοδιότητες και τους πόρους, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αρμοδιότητες. Να μας δώσει τη δυνατότητα να ‘μαστε χρήσιμοι. Η τροποποίηση του 4412, του νόμου που διέπει την ανάθεση των δημοσίων έργων είναι πρώτη προτεραιότητα στις διεκδικήσεις μας. Πρέπει επειγόντως να αλλάξει αυτός ο νόμος. Δεν γίνεται ένα έργο που χρειάζεται πέντε μήνες για να γίνει, να θέλει πέντε χρόνια να δημοπρατηθεί. Καήκαμε στο κουρκούτι, αλλά φυσάμε και το γιαούρτι. Κάπου πρέπει σ’ αυτό να βάλουμε τις ισορροπίες. Δεν λέω να μην υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την ποιότητα, την οικονομία, όμως μπορούν αυτά να συνυπάρχουν. Υπάρχουν ευέλικτοι τρόποι, όπου ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίζει για την εκτέλεση ενός έργου και παράλληλα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι τεχνικές υπηρεσίες, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι τοπικοί πρόεδροι να ελέγχουν αν το έργο γίνεται σωστά.

Η Αυτοδιοίκηση θέλει να αυτοδιοικείται…

Ακριβώς. Πρέπει να ξεφύγουμε απ’ τις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας, απ’ την καταπίεση του κεντρικού κράτους. Να μας απελευθερώσουν, να μας δώσουν τη δυνατότητα, να έχουμε κι εμείς ως πρώτος βαθμός συμμετοχή και στο ΠΔΕ. Να παίρνουμε απευθείας χρηματοδοτήσεις απ’ το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ. Είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε οι ίδιοι για τις τοπικές μας κοινωνίες. Ο πρώτος βαθμός είναι πιο κοντά στον δημότη από οποιονδήποτε άλλον, ξέρει καλύτερα τα προβλήματα. Δεν διεκδικεί το αλάθητο, διεκδικεί όμως πάντα μία θέση στο τραπέζι των αποφάσεων, έτσι ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και σε θέματα που αφορούν την πατρίδα, όπως το προσφυγικό, ένα τεράστιο θέμα που απασχολεί όλους.

Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα βρεθεί στο τραπέζι των αποφάσεων η Αυτοδιοίκηση, τόσο πιο γρήγορα οι αποφάσεις που θα παρθούν θα είναι στη σωστότερη κατεύθυνση και το σημαντικότερο, θα υλοποιηθούν και γρηγορότερα. Από ‘κει και πέρα υπάρχουν απλά, καθημερινά προβλήματα που πρέπει να δούμε στη Στερεά Ελλάδα.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Στερεάς Ελλάδος ΑΕ δίνει λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Εκεί που πολλοί Δήμοι, από άλλες περιοχές της χώρας πληρώνουν στην είσοδο του ΧΥΤΑ 100 και 120 ευρώ τον τόνο, εμείς διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας με 25 ευρώ τον τόνο στην είσοδο του ΧΥΤΑ. Είναι μια προσπάθεια που έγινε με σωστή οργάνωση, με διεκδίκηση δημόσιας χρηματοδότησης. Αυτή την στιγμή στην Περιφέρεια λειτουργούν επτά ΧΥΤΑ. Προσπαθούμε να κάνουμε και μονάδες σ’ αυτούς, έτσι ώστε να ρίξουμε το κόστος και να έχουμε την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Ο Φορέας διαχείρισης, που έχει συσταθεί και εδρεύει στη Θήβα και Πρόεδρος αυτή τη στιγμή είναι ο Δήμαρχος Λαμίας, Θύμιος Καραΐσκος, προσπαθεί να δώσει λύσεις και βιωσιμότητα στις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων.

Υπάρχουν και πολλά μικρά προβλήματα, όπως η διαχείριση των αδέσποτων, θέματα Πολιτικής Προστασίας. Ήδη η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση για την Πολιτική Προστασία. Στόχος των Δημοτικών Αρχών είναι να βρίσκεται δίπλα στην οικογένεια, στους κοινωνικά ασθενέστερους, αλλά να δίνει λύσεις και στην καθημερινότητα του δημότη.

Δεν θα ήταν καλύτερο να υπάρχει μια μεγάλη δομή στην Περιφέρεια στα βορειοευρωπαϊκά πρότυπα;

Αυτό ακριβώς κάνουμε. Βρήκα μια μελέτη για ΧΥΤΑ στο Καρπενήσι και είπα όχι, δεν χρειαζόμαστε το έργο. Γιατί πολύ απλά έχουμε λίγα σκουπίδια κι ο τόνος, για να τα διαχειριστούμε, το κόστος θα ξεπερνούσε τα 200 ευρώ. Αυτό είναι που έχουμε κάνει κι έχουμε καταφέρει οι 23 –για την ώρα- από τους 25 Δήμους. Έχουμε δημιουργήσει τον Φορέα και διεκδικούμε αυτή τη στιγμή χρηματοδοτήσεις σε ένα βάθος πενταετίας να λειτουργούν τέσσερις ΧΥΤΑ σε Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα και Δελφούς, να έχουν μονάδες επεξεργασίας στα πρότυπα που λέτε, κι όχι μόνο να μας κοστίζουν τα σκουπίδια, αλλά να μας δίνουν έσοδα. Αυτός είναι ο στόχος. Έχουν ήδη προγραμματιστεί τα έργα, έχουν μελετηθεί. Η μονάδα της Θήβας ολοκληρώνεται άμεσα και προχωράμε στη δημοπράτηση της μονάδας στους Δελφούς και τη Χαλκίδα. Επόμενο βήμα η δημοπράτηση της επέκτασης του κυττάρου της Λαμίας. Θα είναι τέσσερα τα σημεία, μεγάλες οι αποστάσεις και δεν θέλουμε την επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς.

Στα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης αναφέρατε το ΕΣΠΑ. Ο Δήμος Καρπενησίου εκμεταλλεύεται ευρωπαϊκά προγράμματα;

Εμείς έχουμε μια καλά οργανωμένη τεχνική υπηρεσία και πιστοποιημένη επάρκεια για να μπορούμε να εντάσσουμε προτάσεις. Διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις, όπου είναι δυνατόν και δόξα τω Θεώ έχουμε φέρει σημαντικά αποτελέσματα και σε ένταξη έργων, σε ολοκλήρωση έργων, αλλά και σε απορρόφηση χρηματοδοτήσεων. Τα τελευταία χρόνια, από το ‘11 που ασχολούμαι στην πρώτη περίοδο ως Αντιδήμαρχος, με Δήμαρχο τον Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και απ’ το ’14 απ’ τη θέση του Δημάρχου, έχουμε διεκδικήσει πάρα πολλές χρηματοδοτήσεις, έχουμε ολοκληρώσει πολύ μεγάλα έργα, έχουμε αλλάξει την εικόνα της πόλης. Τα έργα που σας ανέφερα για την διαχείριση των απορριμμάτων μας είναι με χρηματοδοτήσεις μέσα από το ΕΣΠΑ.

Έχουμε αναβαθμίσει τις σχολικές μας μονάδες. Έχουμε κάνει ένα σχολικό συγκρότημα 850τ.μ. μέσα σε ένα έτος. Στις καιρικές συνθήκες που είναι το Καρπενήσι χρόνος ρεκόρ για ένα κόσμημα. Διεκδικούμε ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μας, εξοικονόμηση ενέργειας. Το επόμενο διάστημα διεκδικούμε ένα μεγάλο έργο, χρηματοδοτούμενο απ’ την ΕΕ με 1,6 εκατ. ευρώ, την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου μας. Το κόστος του αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 250 χιλ. το χρόνο και μετά την αναβάθμιση, θα πέσει κάτω κι απ’ τις 100 χιλ. Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, για εκμετάλλευση πράσινων πηγών ενέργειας, για καθαρότερο περιβάλλον.

Πρόσφατα υπήρξε ενημέρωση στα γραφεία της ΠΕΔ από τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για το νέο νομοσχέδιο που αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων. Πως προχωρούν οι διαδικασίες, υπάρχουν εξελίξεις;

Το σχέδιο προχωρά κανονικά. Οι εισηγήσεις που δόθηκαν στον κ. Χαρδαλιά είμαι σίγουρος ότι θα ληφθούν υπόψιν στις ερμηνευτικές εγκυκλίους. Ο κ. Χαρδαλιάς κάνει μια τεράστια προσπάθεια ενημέρωσης σε όλες τις ΠΕΔ. Ξεκίνησε από την ΚΕΔΕ και πάει σε κάθε Περιφέρεια. Είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει τον νέο νόμο και τον νέο τρόπο διοίκησης και διαχείρισης των κρίσεων. Ο νέος νόμος είναι απόσταγμα και συμπεριλαμβάνει τις καλές πρακτικές της ΠΠ και των Ηνωμένων Πολιτειών, και της Ρωσίας και της Ιαπωνίας και των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι στη σωστή κατεύθυνση, μιλάει για έναν που έχει το κουμάντο πανελλαδικά και έναν Περιφερειακό Διευθυντή σε κάθε Περιφέρεια. Από ‘κει και κάτω υπάρχουν οι δομές.

Αυτό που ζητήσαμε εμείς σαν Αυτοδιοίκηση ήταν ξεκάθαρο ρόλο. Να μην υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και στο τέλος ζητήσαμε στελέχωση και εξοπλισμό. Υπήρξαν δεσμεύσεις απ’ την πλευρά του ΓΓ ότι άμεσα, μέχρι το καλοκαίρι, θα έχουμε και την προμήθεια απ’ την μεριά του Υπουργείου μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση προσλήψεων και σε επίπεδο χειριστών, αλλά και σε επίπεδο εξειδικευμένων στελεχών, για τη στελέχωση των ανεξάρτητων πλέον γραφείων Πολιτικής Προστασίας. Προφανώς θα υπάρξουν και κάποιες δυσλειτουργίες, αλλά εδώ είμαστε να διορθώσουμε. Σημαντικό είναι ότι υπάρχουν ανοιχτά αυτιά στην κυβέρνηση, υπάρχει διάθεση συνεργασίας, θα μπορούμε να είμαστε πιο ασφαλείς. Να μην ξαναζήσουμε τις τραγικές καταστάσεις των προηγούμενων ετών.

Βλέπουμε την κατάσταση των νησιών στο μεταναστευτικό – προσφυγικό. Αυτή τη στιγμή μιλούν στη Στερεά για τη Μαυρομαντήλα, ωστόσο θα υπάρχουν άλλα τέσσερα κέντρα. Εσείς σαν ΠΕΔ βγάλατε ψήφισμα ενάντια στη δημιουργία. Πως θα κινηθείτε όταν σαν Αυτοδιοίκηση ζητάτε διάλογο και διάλογος δεν υπάρχει από την κυβέρνηση;

Το καλό νέο είναι ότι υπάρχει διάλογος. Αύριο (26/2) στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ θα είναι παρών ο κ. Μηταράκης. Άρα και θα μας παρουσιάσει το νέο σχέδιο της κυβέρνησης, να τα ακούσουμε απ’ τα πιο αρμόδια χείλη και επιπλέον θα έχει και τα αυτιά να ακούσει τις δικές μας προτάσεις. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Αυτοδιοίκησης να είμαστε συνομιλητές. Ξεκινάμε αυτή τη συνομιλία. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Είμαι οπαδός του διαλόγου, είμαι οπαδός των επιχειρημάτων για την κάθε απόφαση και όχι των αφορισμών. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι τεράστιο πρόβλημα, ένα εθνικό πρόβλημα. Δεν το δημιούργησε η Ελλάδα, καλείται δυστυχώς να το αντιμετωπίσει στο μεγαλύτερο κομμάτι του. Πιστεύω ότι έχουμε όλοι την ευθύνη να βάλουμε πλάτη στο μερίδιο που μας αναλογεί, βέβαια, πάντα για να μπορέσουμε να συμπαρασταθούμε και στην πατρίδα και κυρίως στους αυτοδιοικητικούς των ακριτικών περιοχών. Δεν υπάρχουν δύο κατηγορίες Ελλήνων. Δεν μπορεί να λέμε ότι δεν αντέχουμε το 1% αναλογία, αλλά δεν βαριέσαι, στη Σάμο ας έχει 100%. Με σύνεση και λογική θα υπάρξουν λύσεις.

Κλείνοντας ήθελα να μου πείτε το όραμα του Νίκου Σουλιώτη. Για ποιο πράγμα θα ήθελε να τον θυμούνται οι δημότες;

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο στο Καρπενήσι να μείνει πίσω ένα έργο. Κάποιες υποδομές που θα δώσουν τη δυνατότητα επανάκαμψης αυτής της λαίλαπας της ανεργίας. Να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας, στον τόπο τους. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, που το παραλάβαμε αλλά το χρωστάμε στις επόμενες γενιές. Σε ό,τι αφορά την ΠΕΔ και την Περιφέρεια προφανώς πρώτη μου προτεραιότητα είναι να διατηρήσουμε αυτό το καλό πνεύμα συνεργασίας και σύμπνοιας που υπάρχει μέσα στην Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού στην Στερεά και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το Πανεπιστήμιο της Στερεάς Ελλάδας, το οποίο δεν καταφέραμε την προηγούμενη περίοδο. Θεωρώ και άδικο να είμαστε η μόνη Περιφέρεια στην Ελλάδα που δεν έχει Πανεπιστήμιο, όταν υπάρχουν δίπλα μας Περιφέρειες με δύο και τρία. Όταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μια μικρογραφία της πατρίδας μας, η οποία μπορεί και διαθέτει όλα τα εχέγγυα να λειτουργήσει, να αποδώσει ένα Πανεπιστήμιο. Προφανώς στόχος είναι να είμαστε δίπλα σε κάθε δημότη, σε κάθε Δήμο για να λύνονται τα καθημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται και να διεκδικήσουμε όλα αυτά που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση. Όσα στερήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Στοίχημά μου είναι να δώσουμε να καταλάβει το κεντρικό κράτος ότι η Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν οι μεγάλοι Δήμοι που έχουν λυμένα τα περισσότερα προβλήματά τους. Υπάρχουν όμως και οι ορεινοί, μειονεκτικοί Δήμοι οι οποίοι θέλουν στήριξη, θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση για να μπορούν κι αυτοί να ορθοποδήσουν. Να βλέπουν με μέτρο ισότητας τους Δήμους που προχωράνε πιο μπροστά και να μπορούν να είναι χρήσιμοι για τους δημότες τους.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στα «Στερεά Νέα» του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

20 Απριλίου 2024