Ηλεκτρονικά η εξυπηρέτηση για τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ

Την μετατροπή όλων των προαιρετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ σε υποχρεωτικές, ανακοίνωσε η διοίκηση για την δραστική μείωση του συγχρωτισμού στις υπηρεσίες του Οργανισμού, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Τα μέτρα αυτά θα είναι σε ισχύ έως και την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του […]

14 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Την μετατροπή όλων των προαιρετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ σε υποχρεωτικές, ανακοίνωσε η διοίκηση για την δραστική μείωση του συγχρωτισμού στις υπηρεσίες του Οργανισμού, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Τα μέτρα αυτά θα είναι σε ισχύ έως και την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, η οποία ήδη απεστάλη στις υπηρεσίες του Οργανισμού, όλες οι προαιρετικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετατρέπονται σε υποχρεωτικές.

Οι υπηρεσίες που πλέον υποχρεωτικά παρέχονται ηλεκτρονικά, είναι:

– επίδομα μακροχρονίως ανέργων

– βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων

– ειδικό εποχικό βοήθημα

– ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας

– ειδικό βοήθημα μετά από 3μηνη παραμονή στο Μητρώο

– ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας

– ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας

– ειδική παροχή προστασίας μητρότητας

– συμπληρωματική παροχή μητρότητας

– άδεια σπουδαστών / φοιτητών

καθώς και βεβαιώσεων:

– χρόνου Ανεργίας

– λήψης Επιδόματος Ανεργίας

– εξατομικευμένης προσέγγισης

– ανεργίας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους ηλικίας έως 29 ετών

– ανεργίας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους ηλικίας 29-55 ετών

– ανεργίας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους άνω των 55 ετών

– προαιρετικής ασφάλισης μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος

– αυτασφάλισης

Επιπλέον, όσον αφορά στην υποχρεωτική δήλωση παρουσίας των επιδοτουμένων ανέργων, αυτή έως τις 31 Μαρτίου δεν θα πραγματοποιείται με αυτοπρόσωπη προσέλευση στις Υπηρεσίες ΚΠΑ2, αλλά με αποστολή μηνύματος στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των αρμόδιων ΚΠΑ2, με το οποίο θα δηλώνεται από τον άνεργο ότι εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις επιδότησης. Με τη λήψη του ηλεκτρονικού μηνύματος – δήλωσης των ασφαλισμένων, οι Υπηρεσίες θα προβαίνουν στην καταγραφή της παρουσίας τους στο ΟΠΣ για την απρόσκοπτη καταβολή των επιδομάτων των ασφαλισμένων.

Οι συναλλασσόμενοι μπορούν να λαμβάνουν τις παροχές (όπως το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, το ειδικό εποχικό επίδομα, κ.λπ.) καθώς και τις βεβαιώσεις (χρόνου ανεργίας, λήψης επιδόματος ανεργίας, κ.λπ.) αποκλειστικά και μόνο με την υποβολή αίτησης με ηλεκτρονικό τρόπο. Η διαδικασία εγγραφής στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και η αίτηση για το τακτικό επίδομα ανεργίας θα συνεχίζεται στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) ανά την επικράτεια.

Ο Οργανισμός θα συνεχίσει να ενημερώνει έγκαιρα όλους τους πολίτες για όλα τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την απρόσκοπτη άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Ο σύνδεσμος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), μέσω του οποίου μπορούν να επικοινωνούν οι άνεργοι με τον Οργανισμό είναι: https://eservices.oaed.gr/pls/apex/f?p=egiis.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, οι συναλλασσόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν με την υπηρεσία τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του ΟΑΕΔ στον αριθμό 11320.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024