Επιστολή αιτημάτων επιμελητηρίου Φωκίδας προς Μπούγα

Το μείζον ζήτημα του κορωνοϊού και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, έχει ως θέμα η επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Φωκίδας προς τον Βουλευτή Ν.Φωκίδας κ.Ιωάννη Μπούγα. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής. Άμφισσα, 13/03/2020 Αρ. πρωτ.: 270 ΠΡΟΣ: ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΩΚΙΔΑΣ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΑ ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ […]

16 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Το μείζον ζήτημα του κορωνοϊού και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, έχει ως θέμα η επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Φωκίδας προς τον Βουλευτή Ν.Φωκίδας κ.Ιωάννη Μπούγα.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

Άμφισσα, 13/03/2020 Αρ. πρωτ.: 270

ΠΡΟΣ:
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΩΚΙΔΑΣ
κ. ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΑ

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΩΝ ΤΟΥ COVID-19.

Αξιότιμε κύριε Βουλευτά,

Το πλήγμα που δέχεται η παγκόσμια οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού, ήταν αναμενόμενο να επηρεάσει και την ελληνική οικονομία και μάλιστα, σε μία συγκυρία κατά την οποία αυτή παρουσίαζε σημάδια ανάκαμψης. Φυσικό επακόλουθο των προαναφερθέντων, είναι οι αρνητικές επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία της Φωκίδας.

Ο επιχειρηματικός κόσμος επικροτεί τα μέτρα που έλαβε και θα συνεχίζει με συστηματικό τρόπο να λαμβάνει η Κυβέρνηση και τα οποία αφορούν στην αναχαίτιση του ιού, αλλά και στην άμβλυνση των δυσάρεστων οικονομικών επιπτώσεων στην επιχειρηματικότητα της χώρας.

Είναι αυτονόητο ότι, σε ολόκληρη τη χώρα οι οικονομικοί κλάδοι και οι δραστηριότητες έχουν πληγεί σοβαρά. Πρέπει, συνεπώς, να ληφθεί ειδική και μάλιστα ενισχυμένη μέριμνα, έτσι ώστε να προστατευθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και η απασχόληση.

Το Επιμελητήριό μας γίνεται καθημερινά αποδέκτης ανησυχητικών μηνυμάτων από τους επιχειρηματίες-μέλη του, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της εστίασης και αναψυχής και των μεταφορών. Οι δικαιολογημένες ανησυχίες τους προκύπτουν – κυρίως – από:

ü Τις ακυρώσεις κρατήσεων στα τουριστικά καταλύματα καιτουριστικά γραφεία.
ü Την πτώση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων.
ü Τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.
ü Τις ακυρώσεις παραγγελιών.
ü Την αποχή από εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η διαμορφωθείσα κατάσταση, προτείνουμε τα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν στις περιοχές όπου επιβλήθηκε η αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων για δέκα ημέρες, λόγω της διαπιστωμένης ύπαρξης κρουσμάτων του κορονοϊού, να ισχύσουν για όλες ελληνικές επιχειρήσεις, χωρίς να είναι απαραίτητη η προηγούμενη διαπίστωση κρουσμάτων. Η αναστολή καταβολής του Φ.Π.Α. και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, θα πρέπει να ισχύσουν πανελλαδικά, αλλά να υιοθετηθούν και άλλα μέτρα, όπως η αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις χρειάζονται ενέσεις ρευστότητας καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξή τους. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα χρηματοπιστωτικά μέσα που παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον και για πρώτη φόρα θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης στοχευόμενα στις επιχειρήσεις που πλήττονται και θα πληγούν οικονομικά.

Η άμεση και γρήγορη λήψη μέτρων θα αποτρέψει τη δημιουργία πανικού και θα συνεισφέρει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.

Με σκοπό την προάσπιση όχι μόνο της τοπικής αλλά και συνολικά της οικονομίας της χώρας μας, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας και ελπίζουμε ότι ο κοινός μας στόχος θα έχει αίσιο αποτέλεσμα.

Με εκτίμηση,

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜ/ΡΙΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024