Ειδήσεις από την Βόρεια Εύβοια

Του Δημήτρη Μήτρου Απορίας άξιον. Πως είναι δυνατόν να χρειάζεται μόλις 1 χλμ. ασφαλτόστρωση ο Περιφερειακός δρόμος της Λουτρόπολης, προς την πλευρά της Αιδηψού, για να ολοκληρωθεί και αυτό να μην γίνεται; Ίσως γιατί δεν έχει δημιουργηθεί ο κυκλικός κόμβος που θα τον συνδέσει με το οδικό τμήμα Ιστιαίας – Λουτρών Αιδηψού, για να τελειοποιηθεί […]

17 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Του Δημήτρη Μήτρου

  • Απορίας άξιον. Πως είναι δυνατόν να χρειάζεται μόλις 1 χλμ. ασφαλτόστρωση ο Περιφερειακός δρόμος της Λουτρόπολης, προς την πλευρά της Αιδηψού, για να ολοκληρωθεί και αυτό να μην γίνεται; Ίσως γιατί δεν έχει δημιουργηθεί ο κυκλικός κόμβος που θα τον συνδέσει με το οδικό τμήμα Ιστιαίας – Λουτρών Αιδηψού, για να τελειοποιηθεί βέβαια το έργο. Άρα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σ αυτή τη φάση γιατί εγκυμονεί κινδύνους για εποχούμενους και πεζούς, που κινούνται στο δρόμο Λουτρόπολη – Αιδηψός. Σωστό, αλλά δεν υπάρχουν και τα απαγορευτικά σήματα εισόδου σε αυτόν. Πάντως έστω και χωρίς τον κυκλικό κόμβο, με το 1 χλμ. ασφαλτόστρωσης και την κατάλληλη σήμανση, ο Περιφερειακός δρόμος θα μπορούσε να ανακουφίσει τον παραλιακό της Λουτρόπολης. Δηλαδή τον μοναδικό δρόμο που εξυπηρετεί βαρέα οχήματα, αλλά παράλληλα γίνεται πεζόδρομος, τις απογευματινές και βραδινές ώρες του θέρους. Τώρα το να πούμε «γρηγορείτε» η πόλη τον έχει ανάγκη, είναι περιττό.

 

  • Η απόφαση για νέα μέτρα από την κυβέρνηση, υπό τον φόβο πανδημίας του κορωνοϊού χτύπησε και τα φροντιστήρια της Λουτρόπολης Αιδηψού. Εκείνο που προέχει μ αυτή την κατάσταση, είναι τώρα η δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της Γ’ Λυκείου, για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. «Κι ευτυχώς που με σωστό προγραμματισμό έχουμε ολοκληρώσει την ύλη της» μας λέει, μεταξύ άλλων, η Μαθηματικός – Φροντιστηριάρχης κα Σταυρούλα Σπίτσα. Συνεχίζοντας, η κα Σταυρούλα Σπίτσα, τονίζει ότι «πρέπει να καλυφθεί ο νεκρός χρόνος, με διαδικτυακά διαγωνίσματα και χρήση του Σκάιπ». Και καταλήγοντας πιστεύει ότι «η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις εξετάσεις, σε περίοδο που οι ειδήμονες θα είναι βέβαιοι ότι δεν εγκυμονούνται κίνδυνοι, για την υγεία των μαθητών, όπως σήμερα».

 

  • Επεμβάσεις αλλαγής του τοπίου από τον άνθρωπο, αποψιλώσεις περιοχών και λαθροϋλοτομία, ορισμένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν τη μητέρα φύση στη Βόρεια Εύβοια. Εκείνο όμως που ξεπερνά και την πιο αρρωστημένη σκέψη, είναι μια επίθεση στα λεγόμενα μνημεία της φύσης. Όπως η κοπή ενός πλάτανου απ’ το περίφημο πλατανόδασος του Κηρέα και μάλιστα σε ώρα αιχμής, αναφορικά με την κίνηση των οχημάτων στο παρακείμενο οδικό τμήμα. Ίσως γιατί κανείς δεν θα σκεφτεί ότι τη 12η πρωινή, ημέρα μεσημέρι όπως λέει ο λαός, γίνεται κάτι παράνομο. Αίσχος βέβαια, επαναλαμβάνω για το μνημείο αυτό της φύσης, που έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον των λογοτεχνών.

 

  • Μεγάλο πρόβλημα γεννιέται από τις ταχυδρομικές εταιρείες που εδρεύουν στην Ιστιαία, αφού δεν δέχονται να μεταφέρουν δείγματα υποψήφιων κρουσμάτων κορωνοϊού από το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας στο νοσοκομείο αναφοράς της Λάρισας και σε αυτό της φθιωτικής πρωτεύουσας. Έτσι παρότι το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας προμηθεύτηκε από την 5η ΙΠΕ Θεσσαλίας-Στερεάς έναν αριθμό στυλέων για δειγματοληψίες, 0 × 0 = 0. Φυσικά αφού αυτή είναι η κατάσταση με την πραγματοποίηση των τεστ στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας αλλά και του Μαντουδίου, οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας οδηγούνται για αυτά στο νοσοκομείο Χαλκίδας. Άρα παρά την προσπάθεια του διοικητή, κύριου Φώτη Σερέτη, στις δύο περιφέρειες, οι δομές υγείας της περιοχής δεν μπορούν να βοηθήσουν στον κορωνοϊό. «Γυμνή» παντοιοτρόπως για άλλη μία φορά η βόρεια Εύβοια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

19 Απριλίου 2024