Θανάσης Κυρίτσης και Γιάννης Βλαχογιάννης για τα μέτρα της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις

Η εξάπλωση του κορωνοϊού και στην Ελλάδα οδήγησε την κυβέρνηση στο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και στην εξαγγελία μέτρων για την όσο το δυνατόν ανακούφιση αυτών. Για το πόσο επηρεάστηκαν οι επιχειρήσεις κι αν τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, μιλούν στα «Στερεά Νέα» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Θανάσης Κυρίτσης, και ο πρόεδρος του […]

19 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Η εξάπλωση του κορωνοϊού και στην Ελλάδα οδήγησε την κυβέρνηση στο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και στην εξαγγελία μέτρων για την όσο το δυνατόν ανακούφιση αυτών. Για το πόσο επηρεάστηκαν οι επιχειρήσεις κι αν τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, μιλούν στα «Στερεά Νέα» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Θανάσης Κυρίτσης, και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, Γιάννης Βλαχογιάννης.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε αρχικά πως «το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων επηρεάζεται. Αναγκάζονται να κλείσουν κι αυτές που μένουν ανοιχτές, σίγουρα δεν έχουν τον επιθυμητό τζίρο. Ο κόσμος δεν έχει τη διάθεση αυτή τη στιγμή να ξοδέψει λεφτά για να ψωνίσει. Το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτό και υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα από πλευράς επιχειρήσεων».

Όσον αφορά «τα μέτρα τα οποία πήρε η κυβέρνηση σαφώς και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σίγουρα έχει επιδείξει αντανακλαστικά όλο αυτό το διάστημα, παρά τα πολλά μέτωπα τα οποία έχει να αντιμετωπίσει. Μέτρα τα οποία κι εμείς με επιστολή μας είχαμε επισημάνει στον πρωθυπουργό και κοινοποιήσαμε και στους αρμόδιους υπουργούς. Έχουν όλα ενσωματωθεί αλλά μένει να δούμε πως θα εξειδικευτούν, αλλά και τι αντίκτυπο θα έχουν στην ουσία στις επιχειρήσεις. Εμείς πήραμε κάποιες αποφάσεις για αναστολή των πληρωμών των εισφορών και των υποχρεώσεων στο κομμάτι του Επιμελητηρίου. Πέραν του τηλεφωνικού αριθμού 1520 που διαθέτει η κυβέρνηση για όλη την επικράτεια, δημιουργήσαμε ένα email που συγκεντρώνουμε τα αιτήματα, τα οποία θα είναι πολλά το επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να τα απαντήσουμε και να ενημερώσουμε τις επιχειρήσεις μέλη μας».

Απ’ την πλευρά του ο κ. Βλαχογιάννης εξέφρασε την άποψη ότι «η αλήθεια είναι ότι οι καταστάσεις που ζούμε είναι πρωτόγνωρες. Είναι κάτι το οποίο δεν περίμενε κανένας από εμάς, κάτι που προέκυψε όχι απλώς στην καθημερινότητά μας, αλλά ήρθε για να την αλλάξει. Κι όταν μιλάμε για την καθημερινότητα του απλού πολίτη έχει καλώς. Όταν μιλάμε για την καθημερινότητα όμως μιας επιχείρησης, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Αυτό σημαίνει ότι αν μια επιχείρηση αναστείλει τη λειτουργία της για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως αυτή τη στιγμή, αυτό δλδ. που βιώνουμε τώρα για έναν, δύο μήνες, κανένας δεν ξέρει, τότε αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι κλείνουν οι κάνουλες της ρευστότητας. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι η επιχείρηση, πέρα απ’ το ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα τρέχοντα έξοδα, θα πρέπει αργά ή γρήγορα, όση καλή διάθεση και να έχει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, να προβεί σε μείωση εξόδων προκειμένου να μείνει όρθιος. Θα προβεί σε απολύσεις, θα σταματήσει να πληρώνει το ενοίκιό του, θα «ρίξει» και θα καθυστερήσει –σε βαθμό που κανείς δεν γνωρίζει- τις πληρωμές όλων αυτών που τόσο καιρό τον τροφοδοτούσαν. Αυτομάτως, λοιπόν, δημιουργείται μια μαύρη τρύπα στην αγορά. Μια μαύρη τρύπα που όση βοήθεια κι αν έρθει είτε από έκτακτες εισφορές, είτε από οπουδήποτε αλλού, δεν θα μπορέσει να την καλύψει.

Το κυριότερο όλων είναι ότι μια χώρα, η οποία επί δέκα χρόνια βιώνει το οικονομικό στύψιμο όσων αφορά τα μνημόνια, έχει να αντιμετωπίσει όλο αυτό το κακό, που κανείς από ‘μας που διάγουμε βίο στο ελεύθερο επάγγελμα δε νομίζει ότι έχει τις άμυνες να το κάνει. Έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση που χτυπά περισσότερο απ’ όλα τη ναυαρχίδα της οικονομίας, που λέγεται τουρισμός. Κακά τα ψέματα, τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ελλάδα μη έχοντας που αλλού να κλίνει, έγειρε όλες τις προσπάθειες -όσον αφορά τις επενδύσεις μικρών και μεγάλων επενδυτών- στον τουρισμό. Αυτό όμως το κομμάτι φαίνεται πως τελειώνει για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η χρονιά φέτος θεωρείται χαμένη απ’ τους ξενοδόχους και πολύ περισσότερο κι απ’ τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία. Εργαζόμενοι οι οποίοι για τέσσερις, πέντε, ή έξι μήνες, όσο διαρκεί μια θερινή σεζόν κι ανάλογα σε ποια περιοχή βρίσκεται το ξενοδοχείο, έφευγαν από εκεί παίρνοντας ένα ικανοποιητικό ποσό χρημάτων και πηγαίνανε στις περιοχές απ’ όπου κατάγονται, ήταν εν δυνάμει καταναλωτές. Φανταστείτε τώρα την ανεργία στο απόγειο, τα χρήματα στο μηδέν και πιθανόν -αν διατηρηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή η κρίση- και τα ανεξέλεγκτα επίπεδα του πληθωρισμού. Προϊόντα θα είναι σε έλλειψη, τιμές θα ανεβαίνουν και ταυτόχρονα θα χρήζονται απλησίαστα. Όλα αυτά λοιπόν δημιουργούν ένα κοκτέιλ μολότοφ, το οποίο κανένας δεν ξέρει πόσους θα πάρει μαζί του και πόσα οικονομικά θύματα».

Όσον αφορά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δήλωσε: «Η Ελλάδα έδειξε στην παρούσα φάση ότι έχει αντανακλαστικά και όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης για την διασπορά του ιού και όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα. Θεωρώ καταρχήν ότι είναι στον σωστό δρόμο, αλλά κανένας δεν ξέρει αν αυτά θα πρέπει να τα ξανακοιτάξουν, προκειμένου να δημιουργήσουν και μια δεύτερη ασπίδα. Πιθανόν να χρειαστούν άμεσα και νέες ενέσεις και στην αγορά και στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι. Ένα κομμάτι που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι αυτό των τραπεζών. Θα πρέπει να προφυλαχθούν όλοι αυτοί που έχουν πάρει δάνεια στεγαστικά και επιχειρηματικά, όχι απλά με αναστολή αλλά με κάποιες πιο γενναίες αποφάσεις όσον αφορά τη διατήρηση της πρώτης κατοικίας, την προφύλαξη του πρόσφατου ανοίγματος καταστήματος με δανειοδότηση. Πιστεύω ότι υπάρχει καλή διάθεση κι ότι θα βρεθούν αυτά τα μέτρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Απριλίου 2024