Πανγκάσιους !!!!

0

Πανγκάσιους (Pangasius Hypophthalmus) ανήκει στην οικογένεια των Πανγκασιδών ή Καρχαριών Γατόψαρων (Shark Catfish) και είναι είδος ιθαγενές της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας, συναντάται, κυρίως, στο Βιετνάμ και στην Καμπότζη. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι το μακρόστενο σώμα του και η έλλειψη λεπιών. Στο λιμνοθάλασσες του Βιετνάμ το Πανγκάσιους εκτρέφεται σταθερά και αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα πιάτα στη χώρα. Πέρα από την εσωτερική κατανάλωση, το Βιετνάμ εξάγει σε όλον τον κόσμο ψάρια ολόκληρα ή φιλέτα, τα οποία συσκευάζονται στη εκάστοτε χώρα εισαγωγής και καταλήγουν στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ως κατεψυγμένα φιλέτα ψαριού.

Το ψάρι καθεαυτό δεν κρύβει κανέναν κίνδυνο, και έχει την διατροφική αξία των κοινών ψαριών, αν και μόνο μικρές ποσότητες των Ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι εξαιρετικά ωφέλημα για την υγεία, κυρίως του κυκλοφορικού.Το ζήτημα της επικινδυνότητας σχετικά με την κατανάλωση Πανγκάσιους, ανακύπτει, όταν διερευνηθούν οι συνθήκες εκτροφής του.

Στο Βιετνάμ, που όπως αναφέραμε είναι βασική εξαγωγός χώρα του είδους αυτού, η αξία των εξαγωγών Πανγκάσιους, αν και προβλέπεται να ακολουθήσει πτωτική τάση, αγγίζει τα 1,4 δισεκατομμύρια Ευρώ. Το ψάρι εκτρέφεται στις λιμνοθάλασσες της χώρας, οι οποίες, παρ’ όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εφαρμόσει νόμους που θα αναστείλουν την ρύπανσή τους, εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα μολυσμένες. Βασική αιτία μόλυνσης των υδάτων είναι η βιομηχανοποίηση της χώρας. Σύμφωνα με το UKEssays η επιμόλυνση των υδάτων του Βιετνάμ με κυάνιο είναι κατά 85 φορές μεγαλύτερη από το επιτρεπτό, ενώ το υδρόθειο και η αμμωνία βρίσκονται σε ποσότητες 4,2 και 84, αντίστοιχα, μεγαλύτερες από το όριο ασφαλείας. Επίσης, εκτός από τα βιομηχανικά απόβλητα, δύο ακόμη βασικοί παράγοντες μόλυνσης είναι τα χρησιμοποιούμενα λιπάσματα, αλλά και οι παράνομες εξαγωγές πετρελαίου.

Μια δραματική περίπτωση των επιπτώσεων της θαλάσσιας μόλυνσης στο Βιετνάμ είναι η μετονομασία ενός χωριού με το αρχικό όνομα Tu Lac σε Tu Tiet, που σημαίνει “Όλοι Νεκροί”, καθώς τα κρούσματα θανατηφόρου καρκίνου είναι αμέτρητα την τελευταία δεκαετία. Στις τοπικές κοινωνίες χρησιμοποιείται ο όρος “κοινότητες του καρκίνου”, προκειμένου να περιγράψει τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας που εμφανίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ανόι, την πρωτεύουσα της χώρας, τα βιομηχανικά και οικιακά απόβλητα που απορρίπτονται στην θάλασσα και τις λιμνοθάλασσες αγγίζει τα 400.000 mτην ημέρα.

Εξάλλου η ίδια η καλλιέργεια των Πανγκάσιους δημιουργεί συνθήκες μόλυνσης στα νερά. Σύμφωνα με στοιχεία από τη WWF η εκτεταμένη καλλιέργεια δημιουργεί τεράστιες ποσότητες περιττωμάτων, τα οποία παραμένουν στις ιχθυοκαλλιέργειες λόγω του ελλιπούς καθαρισμού τους. Η ίδια οργάνωση με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθεί μεθόδους βιώσιμης καλλιέργειας Πανγκάσιους στο Βιετνάμ.

Ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγοντας είναι τα αντιβιοτικά και τα συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούνται κατά την εκτροφή. Σε έρευνα του 2010 σχετικά με τη μόλυνση στο Δέλτα του Μεκόνγκ, αναφέρεται ότι “τα εξαγόμενα ψάρια ελέγχονται για τις ποσότητες αντιβιοτικών συχνά […] αλλά δεν υπάρχει κάποια γενική μελέτη για την επίδραση αυτών των ουσιών στο περιβάλλον”.

Τα ψάρια, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, απορροφούν τις επικίνδυνες ενώσεις που βρίσκονται στο περιβάλλον τους και μεγάλη ποσότητα απ’ αυτές παραμένει στους ιστούς. Δεν υπάρχει κανένας ασφαλής τρόπος αφαίρεσης των επικίνδυνων ουσιών και το μαγείρεμα δεν προσφέρει καμία προστασία απέναντί τους. Έτσι, λοιπόν, καταλήγουν στο καθημερινό μας τραπέζι.

Πανγκάσιους !!!!

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση