Ισότιμα και διακριτά μέτρα ζητά η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών

Ισότιμα και διακριτά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων με οπτική αναπηρία από τον κορονοϊό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ζητά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών. Αναλυτικά η επιστολή της ΕΟΤ αναφέρει τα εξής: «Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Ε.Ο.Τ., ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας […]

20 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Ισότιμα και διακριτά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων με οπτική αναπηρία από τον κορονοϊό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ζητά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΟΤ αναφέρει τα εξής: «Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Ε.Ο.Τ., ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σας αποστέλλει επιστολή με αίτημα ισότιμα και διακριτά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων με οπτική αναπηρία από τον κορονοϊό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η μορφή της αναπηρίας μας, καθιστά την αφή και κατά συνέπεια τα χέρια κάθε στιγμή ως υποκατάστατο της όρασης, με αποτέλεσμα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και λοιπά, να είμαστε αναγκασμένοι να ερχόμαστε σε επαφή με πολύ περισσότερα αντικείμενα και επιφάνειες απ’ ότι οι βλέποντες συνάνθρωποι μας. Και είναι γνωστό ότι τόσο τα γάντια μιας χρήσης , όσο και τα αντισηπτικά αφενός μεν βρίσκονται σε έλλειψη, αφετέρου δεν είναι δυνατόν να τα χρησιμοποιούμε καθοδόν και σε όλες τις προαναφερθείσες δραστηριότητες. Η χρήση Ι.Χ. δεν είναι δυνατή και το ταξί είναι μια λύση ανάγκης για τη μετακίνηση μας αλλά πέραν της αποφυγής του συγχρωτισμού κανείς δεν μας διαβεβαιώνει για την απολύμανση των επιφανειών του. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα άτομα με αναπηρία όρασης είναι ιδιαίτερα ευάλωτα απέναντι στον κορονοϊό.

Αναγνωρίζουμε ότι οι δύο εγκύκλιοι για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που δημοσιεύθηκαν μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 11ης Μαρτίου (ΦΕΚ Α’ 55/11-3-2020) περιέχουν οδηγίες προφύλαξης για τους εργαζομένους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς να ανταποκρίνονται και να τους προφυλλάσουν ισότιμα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους και τη φύση της αναπηρίας τους.

– Η Ε.Ο.Τ ζητά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με αναπηρία όρασης να μην βρίσκονται σε back office θέσεις, αλλά να παραμένουν σπίτι τους με τις ίδιες αποδοχές, όπως ορίζει η εγκύκλιος για τους εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα. Η ΠΝΠ της 14ης Μαρτίου ορίζει ότι μπορούν να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μόνο οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.  Ζητάμε να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας που να καλύπτει τα άτομα με οπτική αναπηρία.

– Άμεσα πρέπει να δημοσιευθούν οδηγίες για το τι πρέπει να πράξει ο εργαζόμενος στις περιπτώσεις που ο εργοδότης αρνείται να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη διάταξη, καθώς και που μπορεί να απευθυνθεί σε περίπτωση καταστρατήγησής της.

– Ο ΕΟΔΥ οφείλει να δημοσιοποιήσει το ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες απέναντι στον νέο κορονοϊό, καθώς υπάρχει μεγάλη παρανόηση τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν όλα τα άτομα με αισθητηριακές, κινητικές, νοητικές και ψυχικές αναπηρίες, ανάμεσα τους και τα άτομα με οπτική αναπηρία. Οι εργαζόμενοι μπορούν να πιστοποιούν ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μέσω του ιατρικού τους φακέλου, ή με βεβαίωση του θεράποντος ιατρού τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες της Κυβέρνησης, ευχόμαστε να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτή την κρίση με ψυχραιμία και αλληλεγγύη και ως εκ τούτου, η Ε.Ο.Τ. μετέχει στην καμπάνια «Μένουμε Σπίτι». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

23 Απριλίου 2024