Ο Θαν. Καρακάντζας για την εφαρμογή των μέτρων και τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Στερεά

Την πορεία εφαρμογής των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Στερεά Ελλάδα αναλύει ο αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας αντιπεριφερειάρχης, Θανάσης Καρακάντζας, στα «Στερεά Νέα». Παράλληλα, εξηγεί τι προβλέπεται για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ενώ απαντά και στις φήμες των ανεπιβεβαίωτων κρουσμάτων. Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας Ποια είναι η πορεία εφαρμογής των […]

23 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Την πορεία εφαρμογής των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Στερεά Ελλάδα αναλύει ο αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας αντιπεριφερειάρχης, Θανάσης Καρακάντζας, στα «Στερεά Νέα». Παράλληλα, εξηγεί τι προβλέπεται για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ενώ απαντά και στις φήμες των ανεπιβεβαίωτων κρουσμάτων.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σφέτσας

Ποια είναι η πορεία εφαρμογής των μέτρων στη Στερεά Ελλάδα

Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν χωρίς προηγούμενο, αφού πρώτη φορά σαν χώρα αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο φαινόμενο, θεωρητικά –τουλάχιστον- και με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν, έχουν μία απόλυτη επιτυχία. Περιόρισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια. Αυτό επιτεύχθηκε μέσα από το κλείσιμο και της χερσαίας επικοινωνίας, αλλά και της θαλάσσιας, των λιμανιών, που δέχονταν μεγάλη πίεση από τη μεταφορά πολιτών στα νησιά. Άνθρωποι από το κέντρο της Ελλάδας, κυρίως την πρωτεύουσα. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα με τους επιτελείς της αστυνομίας που επιβλέπουν, τον Περιφερειακό Διοικητή, κ. Κανέλλο, τη συγκεκριμένη αυτή δράση. Μετακινηθήκαμε επί τόπου σήμερα στο σημείο των διοδίων. Πράγματι πολλοί συμπολίτες μας δεν είχαν λόγους να μετακινούνται και το έκαναν άσκοπα. Αυτοί επέστρεψαν και στην Αθήνα και στη Βόρεια Ελλάδα. Από μόνο του αυτό καταδεικνύει το αριθμητικό ύψος των μετακινούμενων, το οποίο θα ήταν αρκετά μεγαλύτερο, αν δεν είχαν παρθεί αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες το βράδυ.

Αυτή η επιτυχία, που λέτε, είναι χαρακτηριστικό και του ότι από τις 19 Μαρτίου οι παραβάσεις των μέτρων στα καταστήματα στην περιφέρειά μας παρέμειναν ως σήμερα στις έξι;

Το θέμα των καταστημάτων είναι μια διαφορετική περίπτωση. Έχει να κάνει με το ότι δεν τηρήθηκε το μέτρο κλεισίματος της επιχείρησης, ώστε να μην υπάρχει συνάθροιση των συμπολιτών μας. Προφανώς και στις δυο περιπτώσεις οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να το έχουν αποφύγει. Η Στερεά Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα, είναι το κέντρο της Ελλάδας. Δέχεται μεγάλη πίεση στην επικοινωνία από τη Βόρεια πλευρά προς τη Νότια κι απ’ τη Νότια προς τη Βόρεια. Όπου και να πηγαίνεις, πρέπει να περάσεις απ’ τη Στερεά. Τα κεντρικά μας δίκτυα, που μετακινούν και τις μεγάλες μάζες τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, δέχτηκαν μεγάλη πίεση τις προηγούμενες μέρες, γιατί μετακινήθηκαν πάρα πολλοί το προηγούμενο διάστημα από την πρωτεύουσα προς την επαρχία. Παρά του ότι τα μέτρα ήταν -θα έλεγα- χαλαρά σήμερα παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση, με αποτέλεσμα όσο περνά η ώρα η αστυνομία να προβαίνει και σε συλλήψεις στους παραβατικούς.

Θα θέλαμε μια ενημέρωση για το τι προβλέπεται με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην περιφέρειά μας.

Τα κρούσματα που έχουμε στη Στερεά είναι από ελάχιστα έως μηδενικά. Με τα πληθυσμιακά δεδομένα της περιφέρειάς μας δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι η τάση θα είναι αυξητική. Δεν μπορεί να προβλεφθεί πως θα συμβεί αυτό ανά περιφερειακή ενότητα, αλλά σε πανελλήνια κλίμακα εκτιμάται ότι η τάση θα είναι αυξητική. Είναι σίγουρο για μας ότι θα υπάρχουν νοσούντες συμπολίτες μας ή κι εμείς. Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει σταδιακά, ώστε να μπορέσει να το αντέξει το σύστημα. Είναι ασύμμετρη απειλή αυτός ο ιός, καθώς δεν έχει ανακαλυφθεί το φάρμακο, το εμβόλιο. Το κυρίαρχο είναι να μην υπάρχει συνωστισμός στις ΜΕΘ. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις ήπιων κρουσμάτων τα οποία δεν έχουν μεγάλη επιβάρυνση στον οργανισμό, κυρίως σε άτομα με ισχυρό ανοσιοποιητικό σύστημα. Είναι σχετικά νέοι και αμύνεται η οργανική τους καταβολή και χρειάζονται 14 μέρες -σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών- για να γίνει η ίαση. Οι περιπτώσεις της πίεσης που ασκείται και του φόβου να εισαχθούν σε μια ΜΕΘ οι συμπολίτες μας είναι υπερβολή και νομίζω αυτό θα έπρεπε να είναι κι ένας γνώμονας, τα όποια καινούρια κρούσματα υπάρχουν να αξιολογούνται, για να μπορούν να κατευθύνονται τα ακραία φαινόμενα προς τις ΜΕΘ και τα υπόλοιπα να είναι με κατ’ οίκον περιορισμό.

Πανικός δημιουργείται στους πολίτες από τις φήμες που κυκλοφορούν για τα ανεπιβεβαίωτα κρούσματα. Τι απαντάτε σ’ αυτό;

Αυτό είναι το χειρότερο. Το ξέρουμε, γι’ αυτό και αποφεύγουμε να δημοσιοποιούμε την περίπτωση ενός κρούσματος. Η δημοσιοποίηση γίνεται μέσω της Πολιτικής Προστασίας, αφού εξακριβωθούν πρώτα τα αίτια, η προέλευση κλπ. Ένα θέμα που έχουμε ζητήσει για τα επόμενα 24ωρα από τον κεντρικό μηχανισμό είναι να μπορέσουν να ελεγχθούν οι αφίξεις που γίνονται από το εξωτερικό. Να υπάρξει δλδ. μια πλήρης καταγραφή του φορέα που ελέγχει την είσοδο από το εξωτερικό, προκειμένου να μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις συμπεριφορές αυτών των ανθρώπων. Δεν είναι πάρα πολλοί, είναι όμως πιθανόν αρκετοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024