Μπακαλιάρος με σκορδαλιά

Υλικά: 1 kg. φιλέτα υγράλατου μπακαλιάρου 150 gr. λάδι Νερό Για τη σκορδαλιά: 1 kg. πατάτες με τη φλούδα τους 10 σκελίδες σκόρδο 150 gr. ελαιόλαδο 40 ml. ξίδι δυνατό άσπρο Ελάχιστο αλάτι Για το κουρκούτι: 2 φ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φ. τσ. νερό Ελάχιστο αλάτι Εκτέλεση: Για τον μπακαλιάρο: Βάζετε τα φιλέτα αφού πρώτα τα έχετε κόψει σε […]

24 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Υλικά:

1 kg. φιλέτα υγράλατου μπακαλιάρου

150 gr. λάδι

Νερό

Για τη σκορδαλιά:

1 kg. πατάτες με τη φλούδα τους

10 σκελίδες σκόρδο

150 gr. ελαιόλαδο

40 ml. ξίδι δυνατό άσπρο

Ελάχιστο αλάτι

Για το κουρκούτι:

2 φ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φ. τσ. νερό

Ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση:

Για τον μπακαλιάρο: Βάζετε τα φιλέτα αφού πρώτα τα έχετε κόψει σε μερίδες σε μπολ και τα σκεπάζετε με κρύο νερό, τα αφήνετε 10 λεπτά και αλλάζετε το νερό, τα καλύπτετε πάλι με φρέσκο νερό και διαφανή μεμβράνη και τα βάζετε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Αλλάζετε το νερό 2-3 φορές την ημέρα και δοκιμάζετε ένα κομματάκι μετά από μια μέρα. Αν σας ικανοποιεί στο αλάτι, είναι έτοιμος. Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου γίνεται σε 24 με 48 ώρες. Καλό είναι να τον βγάλετε τη σωστή ώρα, ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσετε αλάτι τον στραγγίζετε και τον βάζετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τον τηγανίσετε.

Για την Σκορδαλιά: Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα για 30΄, τις καθαρίζετε και τις πολτοποιείτε. Βάζετε τα σκόρδα με λίγο αλάτι στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε. Σε ένα μπολ προσθέτετε τον πουρέ πατάτας το πολτοποιημένο σκόρδο και ρίχνετε σταδιακά λάδι και ξίδι, ανακατεύοντας το μείγμα να τα απορροφάει. Ανάλογα με το ξίδι και την γεύση που προτιμάτε, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγη ακόμη ποσότητα από τα υλικά. Για το κουρκούτι: Για το κουρκούτι ανακατεύετε όλα τα υλικά καλά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα πηχτό.

Για το μπακαλιάρο: Αφαιρέστε από τα στεγνά φιλέτα το δέρμα τους, ξεκολλώντας το από την μια άκρη του πιο παχύ μέρους. Με ένα τσιμπιδάκι αφαιρέστε όσα κόκκαλα μπορέσετε. Σκουπίζετε το ψάρι και βάλετε το μέσα στο κουρκούτι να σκεπάζονται μ’ αυτό. Σε τηγάνι ζεσταίνετε καλά το λάδι, σε δυνατή φωτιά για την αρχή και μετά χαμηλώστε σε μέτρια. Βάλτε προσεκτικά στο τηγάνι χωρίς να στραγγίζετε το κουρκούτι τα κομμάτια του ψαριού και τηγανίστε τα 2 με 3 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά.

Πρέπει να ροδοκοκκινίσουν και μαζί να ψηθεί το ψάρι εσωτερικά. Τοποθετήστε τα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί και είσαστε έτοιμοι να σερβίρετε με σαλάτες και γαρνιτούρα από Πατατοσαλάτα.

Θα συνεχίσουμε και με άλλες συνταγές ΄΄ Μπακαλιάρου ΄΄ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024