Έναρξη των αιτήσεων για το επίδομα των 800 ευρώ

Υπογράφηκαν και αναρτήθηκαν σήμερα οι δύο ιδιαίτερα σημαντικές υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης των πρόσφατων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, που είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους, ύψους 800 ευρώ, καθώς […]

24 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Υπογράφηκαν και αναρτήθηκαν σήμερα οι δύο ιδιαίτερα σημαντικές υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης των πρόσφατων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, που είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους, ύψους 800 ευρώ, καθώς και η στήριξη εργαζομένων-επιχειρήσεων μέσα από τη μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας-επαγγελματικά).

Οι υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών ξεκινούν από σήμερα και θα καταθέτονται έως την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι έχουν υποστεί αναστολή συμβάσεων,  οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται έκλεισαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και όσοι απαλλάχθηκαν από τα εργασιακά τους καθήκοντα είτε μέσω απόλυσης είτε εξαναγκασμού σε παραίτηση, μπορούν επίσης να δηλώσουν τα στοιχεία τους και το ΙΒΑΝ σε μια ειδική πλατφόρμα για να τους χορηγηθεί το επίδομα των 800€ στις αρχές Απριλίου.

Οι διαδικασίες δεν αναφέρονται μόνο τους εργαζομένους αλλά ως επί το πλείστον  στους εργοδότες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να πληρούν τις προϋποθέσεις, για να μη μείνουν εκτός των ευνοϊκών μέτρων στήριξης, όπως για παράδειγμα η αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και της επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή τα κρατικά δάνεια. Ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις για την καλύτερη ενημέρωση των εργαζομένων, τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και κατά πόσο εμπίπτει η εργασιακή κατάσταση τους στο νέο νόμο.

Πώς θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή;

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αποζημίωση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ. Η αποζημίωση αφορά διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, και θα είναι αφορολόγητη.

Επιπλέον, το Κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος, Μαρτίου και Απριλίου, για τους περίπου 500.000 εργαζομένους, ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, γι’ αυτούς τους εργαζομένους, αναστέλλονται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες, και των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Η αποζημίωση των 800 ευρώ καλύπτει και εργαζόμενους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης;

Καλύπτει κάθε εργαζόμενο σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας κατατεθειμένη στο σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας.

Στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με δική τους απόφαση, οι εργοδότες εξακολουθούν να υποχρεούνται να καταβάλλουν τη μισθοδοσία στους εργαζόμενους.

-Πώς θα λάβουν την αποζημίωση οι εργαζόμενοι που τη δικαιούνται;

Θα κληθούν να συμπληρώσουν σχετική δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το Υπουργείο Εργασίας και να δηλώσουν εκεί τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Η αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους εργαζόμενους. Οι εργοδότες πρέπει να δηλώσουν στο σύστημα «Εργάνη», σε ειδική ενότητα που θα δημιουργηθεί, τους εργαζόμενους που απασχολούσαν σε επιχείρηση που διεκόπη η λειτουργία της με κρατική εντολή. Σημειώνεται ότι εάν ο εργοδότης δεν υποβάλει δήλωση με τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας βρίσκονται σε  αναστολή, θα εξαιρείται από την υπαγωγή του στα ωφέλιμα μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.

-Από πότε ισχύει η υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας και πώς ελέγχεται;

Από χθες απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη. Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων θα ελέγχεται μέσω του συστήματος «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας.

 -Πώς θα βοηθηθούν οι άνεργοι;

Προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31/3/2020.

-Πώς θα στηριχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις σε κλάδους με μεγάλη μείωση του τζίρου τους, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού;

Καταρχάς, αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες.

Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται (π.χ. δικηγόροι, που πλήττονται από το κλείσιμο των δικαστηρίων), για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου, θα δοθεί, στις αρχές Απριλίου, ενίσχυση 800 ευρώ. Για την ενίσχυση αυτή ισχύουν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Επίσης προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για τους κλάδους που πλήττονται.

-Πώς θα διευκολυνθούν στην πληρωμή του επαγγελματικού ενοικίου τους επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και πώς οι εργαζόμενοί τους που καταβάλλουν ενοίκιο για την πρώτη κατοικία τους;

Είναι δίκαιο να μοιραστεί το βάρος της δύσκολης αυτής κατάστασης μεταξύ μισθωτών και εκμισθωτών. Έτσι, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Η καταβολή του 60% του μισθώματος, αντί του 100%, δεν θα έχει καμία νομική συνέπεια για τον μισθωτή.

Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

-Τι θα γίνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες;

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ. Ήδη, από 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έκδοσης της πρώτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έως 13 Μαρτίου, έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.

Πως θα συμβάλλει το τραπεζικό σύστημα στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών;

Ήδη οι τράπεζες αναστέλλουν, έως τον Σεπτέμβριο, τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση. Πρέπει, όμως, οι τράπεζες να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις, και για τα φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα, θα πρέπει, με την βοήθεια χρηματοδοτικών εργαλείων, να ενισχυθεί, μέσω τραπεζών, η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εδώ.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

16 Απριλίου 2024