Μήνυμα Γιάννη Οικονόμου για την 25η Μαρτίου

«Η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους απέναντι στην επιδημία, ο καλύτερος φόρος τιμής σε όσους το ελευθέρωσαν και το θεμελίωσαν το 1821» Η επανάσταση του 1821 σηματοδοτεί την κορυφαία στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Δυο αιώνες πριν μια σκλαβωμένη για 400 χρόνια γωνιά «ραγιάδων» κατάφερε να σηκωθεί και να σταθεί απέναντι σε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία. Το […]

25 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

«Η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους απέναντι στην επιδημία, ο καλύτερος φόρος τιμής σε όσους το ελευθέρωσαν και το θεμελίωσαν το 1821»

Η επανάσταση του 1821 σηματοδοτεί την κορυφαία στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Δυο αιώνες πριν μια σκλαβωμένη για 400 χρόνια γωνιά «ραγιάδων» κατάφερε να σηκωθεί και να σταθεί απέναντι σε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία.

Το «ελευθερία ή θάνατος» έγινε πράξη ηρωική όταν οι Πατέρες του Νεοελληνικού έθνους συνειδητοποίησαν ότι τα πιο ιερά και τα πιο μεγάλα δεν μπορείς να τα περιμένεις κυρίως από τους ξένους.

Η γλώσσα, η πίστη ,η παράδοση, η ανάγκη της απελευθέρωσης από τους Τούρκους και της εθνικής ανεξαρτησίας δημιούργησαν το όραμα της λευτεριάς. Και η λευτεριά ήρθε όταν το όραμα αυτό το έκαναν στάση ζωής οι υποδουλωμένοι αλλά και οι Έλληνες της διασποράς και μαζί τους οι φιλέλληνες σε ολόκληρο το κόσμο.

Έτσι ξεκίνησαν όλα και μέσα σε λιγότερο από 200 χρόνια μια μικρή επαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας έγινε και παραμένει ένα κράτος του πυρήνα της Ευρώπης. Ένα κράτος που όπως αποδεικνύεται στη σημερινή συγκυρία μπορεί κάτω από μια αποφασιστική, αποτελεσματική και καλά προετοιμασμένη ηγεσία, να εμπνεύσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στους πολίτες του και με τον τρόπο αυτό να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της πατρίδας για να κερδίσουμε τη μάχη με την επιδημία που απειλεί την ζωή, την οικονομία και τις κατακτήσεις του πολιτισμού μας.

Ίσως αυτή η επιτυχία, μετά από πάρα πολλά χρόνια του Ελληνικού κράτους σήμερα να είναι ο καλύτερος φόρος τιμής απέναντι σε όσους το ελευθέρωσαν  και το θεμελίωσαν το 1821.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024