Γ. Σαρακιώτης: «Ο αποκλεισμός των βαμβακοπαραγωγών της Ανθήλης από τις επιδοτήσεις να διορθωθεί άμεσα»

Την άμεση διόρθωση του αποκλεισμού της συντριπτικής πλειοψηφίας των βαμβακοπαραγωγών της Ανθήλης, από τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις του βαμβακιού, ζητάει με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης. Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Σαρακιώτη έχει ως εξής: «Με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Σύλλογος Ανθήλης εκφράζει την […]

26 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Την άμεση διόρθωση του αποκλεισμού της συντριπτικής πλειοψηφίας των βαμβακοπαραγωγών της Ανθήλης, από τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις του βαμβακιού, ζητάει με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Σαρακιώτη έχει ως εξής: «Με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Σύλλογος Ανθήλης εκφράζει την αγανάκτηση του, εξαιτίας του αποκλεισμού της συντριπτικής πλειοψηφίας (του 80% όπως αναφέρει) των βαμβακοπαραγωγών από τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις του βαμβακιού, μετά και τη σχετική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της τηλεπισκόπησης. Ο Αγροτικός Σύλλογος Ανθήλης δηλώνει ότι με αυτή την εξέλιξη θα υπάρξει δραματική μείωση του εισοδήματος των αποκλειομένων βαμβακοπαραγωγών της περιοχής και μάλιστα εν μέσω μίας περιόδου, όπου ο αγροτικός κόσμος καθώς και συνολικά ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της εξάρσεως της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ως άνω εξέλιξη, πέραν του ότι εκ μέρους των ανωτέρω θεωρείται ως άδικη αντιμετώπιση, επιτείνει συνάμα τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζουν. Για αυτό και καθίσταται εξαιρετικά πιθανή η αδυναμία ανταπόκρισης των αγροτών στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, όπως τυχόν καταβολή οφειλών προς τράπεζες, απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, αγορά εφοδίων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο κ.α.

Επειδή, ο αποκλεισμός της πλειοψηφίας των βαμβακοπαραγωγών της περιοχής της Ανθήλης, του Δήμου Λαμιέων συνιστά έκβαση που δεν προασπίζεται την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός βιώσιμου εγχωρίου οικοσυστήματος πρωτογενούς παραγωγής.

Επειδή, σύμφωνα με τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανθήλης, τα τιμολόγια πώλησης του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια αποδεικνύουν ότι η παραγωγή της φετινής χρονιάς ήταν αρκετά πάνω από το μέσο όρο της εν λόγω περιοχής.

Επειδή, η ως άνω εξέλιξη συνιστά ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα της πλειονότητας των βαμβακοπαραγωγών, γεγονός που θα δυσχεράνει τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις βασικές υποχρεώσεις τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός, 

Προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός να λάβει μέριμνα για την επανεξέταση των αποτελεσμάτων της τηλεπισκόπησης, η οποία και θεωρείται άδικη από τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής της Ανθήλης και να προχωρήσουν σε επιτόπια αυτοψία ή δειγματοληπτική ή και καθολική εξέταση των εκτάσεων οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024