Η μολότοφ, το Τόκιο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μια σπάνια ιστορία!

Η ΔΟΕ έκανε το προφανές, με την απόφαση της αναβολής των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων λόγω των εξελίξεων με την πανδημία του κορωνοϊού, μεταθέτοντάς τους για το Τόκιο το 2021. Και, όπως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί στις αρχές του 2020 ότι ο κορωνοϊός της Κίνας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι […]

27 Μαρτίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η ΔΟΕ έκανε το προφανές, με την απόφαση της αναβολής των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων λόγω των εξελίξεων με την πανδημία του κορωνοϊού, μεταθέτοντάς τους για το Τόκιο το 2021. Και, όπως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί στις αρχές του 2020 ότι ο κορωνοϊός της Κίνας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έτσι και στις 7 Ιουλίου 1937, κανείς δεν μπορούσε να δει τον Β’ Σινοϊαπωνικό Πόλεμο, που μόλις είχε ξεσπάσει, ως απειλή για τη διοργάνωση του 1940. Δεν τέθηκε όμως καν θέμα διεξαγωγής τους, μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου τον Σεπτέμβριο του 1939 στην Ευρώπη. Πάντως αρχικώς η ΔΟΕ, όταν η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό των Γερμανών, σκόπευε απλώς να αλλάξει την έδρα διεξαγωγής και, όντως, όρισε το Ελσίνκι της Φινλανδίας με την παρουσία αθλητών από ουδέτερες χώρες, συν των ΗΠΑ. Το φινλανδικό πλάνο τερματίστηκε οριστικά με την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη Φινλανδία, στις 30 Νοεμβρίου 1939.

Ο Σοβιετοφινλανδικός πόλεμος τελείωσε στις 13 Μαρτίου 1940 με τη συνθήκη της Μόσχας. Οι δυνάμεις του Στάλιν ήταν τριπλάσιες σε αριθμό έναντι των Φινλανδών, σε προγνωστικά ποδόσφαιρου θα πλήρωνε… 1.20 η νίκη τους, αλλά οι Φινλανδοί αντιστάθηκαν, όσο μπορούσαν και μάλιστα τα έβαλαν… face to face με τα τανκς. Πώς; Ανέπτυξαν ένα πολύ καλό όπλο, με πυρίτιδα και εκρηκτικά σε μπουκάλι που κολλούσε στις ερπύστριες, απλώς έπρεπε κάποιος να είναι κοντά στα τανκς. Ήταν τέτοια η επιτυχία της αυτοσχέδιας βόμβας που οι Φινλανδοί, για να πικάρουν τους Σοβιετικούς, τη βάφτισαν… Μολότοφ, από τον σύμβουλο του Ιωσήφ Στάλιν, Βιάτσεσλαβ Μόλοτοφ! Και… έμεινε ως τις μέρες μας.

Αναβλήθηκαν λοιπόν, δεν τελέστηκαν ποτέ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 στο Τόκιο, όπως και του 1944 στην Κορτίνα ντ’ Αμπρέτζο της Ιταλίας, που προπολεμικά ανατέθηκαν στο Λονδίνο και το οποίο διοργάνωσε τους πρώτους μεταπολεμικούς, το 1948. Δεν ήταν βέβαια οι μόνοι Αγώνες που δεν διοργανώθηκαν από το 1896, οπότε και αναβίωσαν στην Αθήνα. Το Βερολίνο είχε αναλάβει τη διοργάνωση του 1916 αλλά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-18) τους ακύρωσε.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024