ΦΑΝΗ ΠΑΠΑΘΩΜΑ: Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα, μα είναι υπέροχο!!!

Συνέντευξη και Επιμέλεια: Σταματία Παπαμάρκου Η 8η Μαρτίου είναι μία υπενθύμιση ενός πολυετούς, δυναμικού αγώνα ενάντια στην ανισότητα των δύο φύλων. Υπάρχει για να μας θυμίζει τις αδιάκοπες μάχες ενός αγώνα που δεν συναντά γεωγραφικά σύνορα, που εντοπίζουμε σε χώρους εργασίας, σε κοινοβούλια, στους δρόμους, σε κοινωνία και σε οικογένειες. Το 1857 στην Νέα Υόρκη, […]

8 Μαρτίου 2020

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Συνέντευξη και Επιμέλεια: Σταματία Παπαμάρκου

Η 8η Μαρτίου είναι μία υπενθύμιση ενός πολυετούς, δυναμικού αγώνα ενάντια στην ανισότητα των δύο φύλων. Υπάρχει για να μας θυμίζει τις αδιάκοπες μάχες ενός αγώνα που δεν συναντά γεωγραφικά σύνορα, που εντοπίζουμε σε χώρους εργασίας, σε κοινοβούλια, στους δρόμους, σε κοινωνία και σε οικογένειες. Το 1857 στην Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία συμμετείχαν στην πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη απεργία γυναικών ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το 1910 η «Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών», πρότεινε να καθιερωθεί η 8 Μαρτίου, ως η μέρα τιμής των γυναικείων αγώνων. Όταν οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε εκεί ως εθνική αργία. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1975, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η γυναικεία φύση της, δεν την εμπόδισε να φλερτάρει με την πολιτική σκηνή, τα στερεότυπα δεν αγγίζουν τον συναισθηματικό αλλά ταυτόχρονα γεμάτο δημιουργία κόσμο της, η κοινωνική προσφορά και η δημοκρατία, νόμοι απαράβατοι και όλα αυτά στολίζουν την συμπεριφορά της και την κάνουν να εξελίσσεται διαρκώς με μόνιμο μέλημα, να βγάζει από τη μέση όλα εκείνα τα εμπόδια που την κρατούν στην άκρη. Η κ. Φανή Παπαθωμά, Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, σε μια διαφορετική συνέντευξη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μας μίλησε για τη ΓΥΝΑΙΚΑ!

Ποια είναι η κινητήριος δύναμη που σας ώθησε στο να ασχοληθείτε με την Πολιτική;

Ανάγκη, αγωνία, να συμβάλλω στην προσπάθεια ανασυγκρότησης αυτού του τόπου.

Αυτό ήρθε μέσα από μια λογική αλληλεγγύης και βέβαια ίσως έχει να κάνει και με τη δουλειά μου.

Υπηρέτησα για πολλά χρόνια την αναπηρία, καταθέτοντας τον καλύτερο εαυτό μου στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Το ερώτημα το έχω βάλει πολλές φορές στον εαυτό μου.

Και βέβαια η απάντηση είναι πολύπλοκη και μερικές φορές παραμένει αναπάντητη.

Και τι νόημα θα είχε να ασκώ κριτική, να προτείνω λύσεις, να αναλύω ιδέες και να μην συμμετέχω στην πραγματοποίησή τους;

Έτσι είπα ναι στην πρόκληση.

Ποια, κατά την γνώμη σας είναι η θέση της γυναίκας στην σημερινή πολιτική σκηνή και πόσο ισότιμα συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων για τα κοινά;

Ναι, η γυναίκα άργησε πολύ να αποκτήσει ισότιμα πολιτικά δικαιώματα, με τον άνδρα.

Τόσες δεκαετίες για να φτάσουν να έχουν δικαίωμα ψήφου!

Έτσι για την ιστορία, 11 Φεβρουαρίου 1934 Δημοτικές Εκλογές και βέβαια όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια ζωής και είχαν απολυτήριο Δημοτικού.

Πολλοί αγώνες ώστε ουσιαστικά το γυναικείο κίνημα να οργανωθεί.

Και σήμερα η νομοθετική εξίσωση ανδρών και γυναικών, παρόλο που έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα καθόλου δεν προεξοφλεί την εξίσωση στην πράξη.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε πιο ψηλά ποσοστά, σε σχέση με αυτά της κεντρικής κυβέρνησης.

Μετά την Ελένη Σκούρα, την πρώτη Ελληνίδα Βουλευτή, είναι εκατοντάδες οι γυναίκες που έδωσαν και δίνουν έναν αγώνα μετ΄ εμποδίων στον πολιτικό στίβο και το πολιτικό μέτωπο.

Οι νόμοι απογυμνώνονται και τα άρρητα εμπόδια που συνδέονται με τα στερεότυπα κάνουν μακρύ το δρόμο και δύσκολο μιας γυναίκας στην πολιτική.

Και βέβαια έρχεται και στρογγυλεύει αυτόν τον αγώνα, ο χαρακτήρας της κάθε μιας μας και πόσο αποφασισμένες είμαστε να πετύχουμε σε ότι καταλάβαμε.

Εν έτη 2020, έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στη Βουλή;

Σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς, οι Ελληνίδες κερδίζουν μεγάλα στοιχήματα.

Γυναίκα Πρόεδρος δημοκρατίας.

Οι Ελληνίδες Βουλευτές δίνουν τις δικές τους μάχες και οι γυναίκες στην αυτοδιοίκηση αποδίδουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Εν έτη 2020 προχωράμε με ισχυρούς ελεύθερους χαρακτήρες, της κάθε μιας μας τόσο στην Βουλή όσο και στην Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού.

Στα έδρανα της Βουλής 62 γυναίκες, σε σύνολο 300,  20,6 % είναι γυναίκες.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας στην σημερινή εποχή με βάση τα δικά σας κριτήρια;

Η γυναίκα σήμερα έχει πάψει να είναι εξαρτημένη από τον άνδρα, σκέφτεται και ενεργεί με τον δικό της ατομικό τρόπο. Χαράσσει την δική της πορεία.

Απολαμβάνει τα αποτελέσματα της ελευθερίας της, έχει δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι και τοποθετεί μόνη της τον εαυτό της εκεί που αυτή θέλει.

Οι γυναίκες είναι κατάλληλες για την πολιτική. Είναι πειθαρχημένες, αποτελεσματικές, φιλικές, διεκπεραιώνουν γρήγορα τις καθημερινές ανάγκες, δίνουν λύσεις, είναι άμεσες και γενικώς σπάνε τα προφίλ των στερεοτύπων της εξουσίας.

Οι οικογενειακές υποχρεώσεις την αναγκάζουν να έχει λιγότερο χρόνο, να ασχοληθεί με τα πολιτικά ζητήματα εν συγκρίσει με τον άνδρα;

Η οικογένεια μπορεί να ευαισθητοποιήσει  περισσότερο μια γυναίκα και βέβαια οι υποχρεώσεις μπορούν να μοιραστούν.

Αν θέλεις κάτι πολύ το καταφέρνεις.

Κανόνας για μένα.

Πολύς λόγος γίνεται, ιδίως τα τελευταία χρόνια για την προσπάθεια εξάλειψης των εμφύλιων ανισοτήτων. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Γενική γραμματεία ισότητας, νομοθετικές ρυθμίσεις, γυναικείοι σύλλογοι, συντονισμένες δράσεις για την εξάλειψη της εμφάνισης  των ανισοτήτων, από όλους μας.

Σεξιστικές συμπεριφορές, γυναίκες γλάστρες, στερεότυπα στάσεων μειωτικών ως προς τις γυναίκες, βία κατά των γυναικών, θέματα που προσπαθούμε να αποτρέψουμε.

Γραμμή στήριξης γυναικών στο Τμήμα Υγείας Π.Ε. Βοιωτίας με απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας (ΠΕΠΙΣ) με στόχο την παροχή δωρεάν υπηρεσιών πληροφόρησης και συμβουλευτικής στις γυναίκες, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Στην Ελλάδα που γεννήθηκε η δημοκρατία κάθε πράξη που προσβάλλει την ανθρώπινή ύπαρξη είτε είναι άνδρας, είτε γυναίκα δεν έχει θέση.

«Ο τελευταίος δείκτης ισότητας των φύλων που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, βρίσκει τη Σουηδία να καταλαμβάνει την ανώτατη θέση της κατάταξης, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, η οποία κατέχει τις τελευταίες θέσεις».

Ποιος είναι ο κύριος λόγος που μας κρατάει πίσω;

Δείκτης ισότητας των φύλων (EIGE)

Μετρά την ισότητα των φύλων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει τους τομείς που απαιτείται πρόοδος. Επικεντρώνοντας σε 6 θέματα, εργασία χρήματα, γνώση , χρόνο, εξουσία και υγεία, καθώς και δύο επιπλέον η βία κατά των γυναικών και οι οριζόντιες ανισότητες .

Ναι,  η βαθμολογία 51,2 στα 100. Η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην Ε.Ε. Υπάρχει μια μικρή αύξηση από το 2005, αλλά θέλουμε δουλειά ακόμα.

Η φετινή έκδοση δίνει έμφαση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και τον αντίκτυπό της.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας…

Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα, μα είναι υπέροχο!!!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024