Ιππικός Όμιλος Χαλκίδας: Φθορά & Εγκατάλειψη

Το βροχερό απόγευμα της Τετάρτης, ένα μόνο άλογο προπονείται στο στίβο του Ιππικού Ομίλου Χαλκίδας. Είναι ένα από τα 17 που έχουν απομείνει στον εγκαταλελειμμένο δημοτικό χώρο του αθλητικού σωματείου, που απαριθμεί 39 χρόνια ζωής. Ο κ. Κώστας Καραναστάσης, πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Χαλκίδας, επισημαίνει ό,τι τα χρόνια της κρίσης η λειτουργία του ομίλου ισοπεδώθηκε. […]

9 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Το βροχερό απόγευμα της Τετάρτης, ένα μόνο άλογο προπονείται στο στίβο του Ιππικού Ομίλου Χαλκίδας. Είναι ένα από τα 17 που έχουν απομείνει στον εγκαταλελειμμένο δημοτικό χώρο του αθλητικού σωματείου, που απαριθμεί 39 χρόνια ζωής.

Ιππικός Όμιλος Χαλκίδας

Ο κ. Κώστας Καραναστάσης, πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Χαλκίδας, επισημαίνει ό,τι τα χρόνια της κρίσης η λειτουργία του ομίλου ισοπεδώθηκε. “Από την αρχή της κρίσης μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, ήμασταν σε οριακή κατάσταση, ειδικά στα μέσα της περιόδου. Αυτή τη στιγμή στον όμιλο έχουν έρθει 3-4 καινούργια άλογα και έχει αρχίσει κάτι να κινείται. Τα προηγούμενα χρόνια αγανακτούσαμε για να τα βγάλουμε πέρα”, δηλώνει μεταξύ άλλων ο κ. Καραναστάσης.

Η ιστορία του Ομίλου ξεκινά το 1981, όταν ο τότε Δήμαρχος, Γιάννης Σπανός, παραχωρεί τη δημοτική έκταση προκειμένου να αξιοποιηθεί από τον Ιππικό Όμιλο της πόλης. Σημαντικά έργα ακολουθούν στα τέλη της προηγούμενης χιλιετίας, επί δημαρχίας Χαράλαμπου Μανιάτη, όπου ολοκληρώνεται μία γεώτρηση προκειμένου να βρέχεται ο στίβος και να μην σηκώνεται σκόνη κατά τους ξερούς μήνες του χρόνου. Έκτοτε και με εξαίρεση κάποια έργα πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, η έκταση που φιλοξενεί το αθλητικό σωματείο έχει εγκαταλειφθεί.

Πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Χαλκίδας, Κώστας Καραναστάσης

“Πριν το 2004 ο χώρος αυτός είχε οριστεί σαν Ολυμπιακό προπονητήριο και μας δόθηκε στήριξη 100 εκ δραχμών. Τα χρήματα όμως δεν τα πήρε απευθείας ο σύλλογος, σύμφωνα με τη διαδικασία τα παίρνει πρώτα ο δήμος. Αυτός έφτιαξε μόνο ένα ιπποδρόμιο”, τονίζει ο πρόεδρος του Ομίλου.

Ακολουθώντας τα γεγονότα με χρονική σειρά, το αθλητικό σωματείο του Ομίλου αναλαμβάνει να διοργανώσει Βαλκανικούς ιππικούς αγώνες, επί δημαρχίας Θανάση Ζεμπίλη. Βασική προϋπόθεση ήταν η επέκταση του στίβου κατά δύο μέτρα, έτσι ώστε να πληρούνται οι διεθνείς προδιαγραφές. Το έργο αυτό όμως δεν γίνεται ποτέ και ο Ιππικός Όμιλος της πόλης έχασε μία μεγάλη ευκαιρία προβολής και διοργάνωσης αγώνων.

“Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν μας βοήθησε καθόλου, ούτε όμως και η προηγούμενη αυτής. Τώρα, ευελπιστούμε ό,τι η καινούργια θα μας βοηθήσει, έστω και λίγο. Δεν ζητάμε πολλά”, δηλώνει ο κ. Καραναστάσης. “Να φτιαχτεί η περίφραξη γύρω γύρω, να αλλάξουν τα φώτα και να καθαριστεί ο χώρος. Αυτά είναι τα βασικά“, προσθέτει. Από τους 18 προβολείς, που υπάρχουν στην έκταση του προπονητηρίου ανάβουν οι οκτώ, ενώ από τον περιφερειακό φωτισμό λειτουργούν μόνο οι δύο λάμπες, που έχουν αλλαχθεί από τον ίδιο και κάποια άλλα μέλη του συλλόγου. Σύμφωνα με υπολογισμούς του προέδρου, τα έξοδα για την αντικατάσταση του φωτισμού, δεν ξεπερνούν τα 250. “Αν κάθε δημοτική αρχή διέθετε 1000το χρόνο για τον Όμιλο, θα ήταν παράδεισος εδώ μέσα. Αλλά δυστυχώς δεν έχουν δώσει τίποτα”.

Σήμερα ο Ιππικός Όμιλος Χαλκίδας φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του 17 άλογα, εκ των οποίων μόνο τα επτά του ανήκουν. Τα υπόλοιπα είναι ιδιωτών και την φροντίδα τους έχει αναλάβει ο Όμιλος. Προ κρίσης, κατείχε 25 άλογα, ενώ διοργάνωνε κάθε χρόνο αγώνες. Οι τελευταίοι έχουν σταματήσει εδώ και έξι χρόνια. Όπως επίσης έχουν σταματήσει και τα μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας, ελλείψει προσωπικού.

Παρ’όλη την εγκατάλειψη, το ενδιαφέρον των νέων της περιοχής για την ιππασία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Παιδιά από την Χαλκίδα, τη Νέα Αρτάκη και τη Κύμη, έρχονται στον Όμιλο προκειμένου να εκπαιδευθούν. Το μάθημα στοιχίζει 18 και έχει διάρκεια τρία τέταρτα της ώρας. Στην αρχή, χρειάζεται υποχρεωτικά κράνος, που παρέχεται από το αθλητικό σωματείο. Ωστόσο, αν και τα βασικά βήματα μαθαίνονται με άλογο του Ομίλου, ο δρόμος της ιππασίας ως άθλημα, απαιτεί την αγορά αγωνιστικού αλόγου. Ένα τέτοιο άλογο κοστίζει από 6.000 έως 7.000. Αγωνιστικό άλογο σήμερα δεν διαθέτει ο Όμιλος.

Η ιππασία είναι τρόπος ζωής. Δεν είναι σαν τη μπάλα που τη κλωτσάς, την αφήνεις στην άκρη και την ξαναπιάνεις μετά από 10 ημέρες. Το άλογο θέλει φροντίδα. Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση”, κατέληξε ο κ. Καραναστάσης και δήλωσε πως σύντομα αναμένεται να συναντηθεί με την αρμόδια δημοτική αρχή της Χαλκίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024