Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος: «Μένουμε στο σπίτι μας και το μετατρέπουμε σε κατ’ οίκον εκκλησία»

Ο Μητροπολίτης Φωκίδας, συμβουλεύει τους πιστούς για αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε λόγω της πανδημίας. Αγαπητά μου παιδιά, με πόνο ψυχής βιώνω και παρακολουθώ τα όσα διαδραματίζονται στην Πατρίδα μας, αλλά και παγκοσμίως. Μια δοκιμασία που έχουμε να δούμε στη χώρα μας από την εποχή του Καποδίστρια, ο οποίος παρά το ότι θεωρείται ένας […]

23 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Ο Μητροπολίτης Φωκίδας, συμβουλεύει τους πιστούς για αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε λόγω της πανδημίας.

Αγαπητά μου παιδιά, με πόνο ψυχής βιώνω και παρακολουθώ τα όσα διαδραματίζονται στην Πατρίδα μας, αλλά και παγκοσμίως. Μια δοκιμασία που έχουμε να δούμε στη χώρα μας από την εποχή του Καποδίστρια, ο οποίος παρά το ότι θεωρείται ένας συνειδητός χριστιανός, κλήθηκε να λάβει μέτρα προστασίας για τη χώρα μας το 1828 από την πανώλη και μάλιστα έκλεισε τις εκκλησίες για αόριστο χρόνο.

Στο νομοθέτημα αυτό 15/20-8-1828 άρθρο 285 γράφει τα εξής:

«Ἄν, περιστάσεως τυχούσης, πόλις τις ἥ χωρίον εἶναι ὕποπτα λοιμοῦ, συγχρόνως μετά τήν περιστοίχησίν των ὑπό ὑγειονομικῆς γραμμῆς, ἀνάγκη πᾶσα νά ληφθῶσιν εὐθέως τά ἑξῆς μέτρα.

Ὑποχρεοῦνται οἱ κάτοικοι νά μένουν εἰς τά ἴδια.

Ἐμποδίζεται πᾶσα θρησκευτική τελετή.

Δέν σημαίνονται οἱ κώδωνες.». (https://vasilinos.wordpress.com)

Η Εκκλησία μας παραμένει δίπλα στους πιστούς χριστιανούς με αγάπη εν Χριστώ και αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας για τον πλησίον.

Ακούμε τις προτροπές των ειδικών και επιστημόνων και μένουμε στο σπίτι μας, όχι μόνοι, αλλά ενωμένοι όλοι μαζί με την προσευχή μας. (Απόδειπνο, Χαιρετισμούς και ότι άλλο μπορεί ο καθένας).

Κάθε βράδυ στις 10:00 ο Πνευματικός σας πατέρας Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος μαζί με τους κληρικούς, μοναχούς και μοναχές προσευχόμαστε και ζητάμε τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας μας τόσο για όλους αυτούς που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή με κίνδυνο της ζωής τους όσο και για την γρήγορη εξαφάνιση του ιού.

Παρακαλώ κι εσάς να μας ενισχύσετε με τις προσευχές σας. Όλοι μαζί να ενώσουμε θερμές προσευχές ώστε να αξιωθούμε να εορτάσουμε το Άγιο Πάσχα. Η προσευχή είναι το μεγάλο μας όπλο, τώρα που δεν μπορούμε να συναθροισθούμε στο Ναό του Θεού.

Μένουμε στο σπίτι μας και το μετατρέπουμε σε κατ’ οίκον εκκλησία (Προς Ρωμ. Κεφ.16,4).

Ταυτόχρονα δείχνουμε την έμπρακτη αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας όπως αυτή περιγράφεται στον Ύμνο της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου στην Α΄Προς Κορινθίους Επιστολή κεφ. 13,1-13.

Ο Φωκίδος Θεόκτιστος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024