Σύσκεψη για τη διαδημοτική συνεργασία των δήμων Αγράφων, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα

Σύσκεψη των δημάρχων Αγράφων, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα, Αλέξη Καρδαμπίκη, Ανδρέα Στεργίου και Παναγιώτη Νάνου αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Μαρτίου στα Άγραφα, με θέματα τους οδικούς άξονες, τον αφανισμό των κοπαδιών από τους λύκους, τον εναλλακτικό τουρισμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα ζητήματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη ήταν ζητήματα ανάπτυξης, με προτεραιότητα τους […]

10 Μαρτίου 2020

του/της Newsroom

Σύσκεψη των δημάρχων Αγράφων, Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα, Αλέξη Καρδαμπίκη, Ανδρέα Στεργίου και Παναγιώτη Νάνου αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Μαρτίου στα Άγραφα, με θέματα τους οδικούς άξονες, τον αφανισμό των κοπαδιών από τους λύκους, τον εναλλακτικό τουρισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα ζητήματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη ήταν ζητήματα ανάπτυξης, με προτεραιότητα τους οδικούς άξονες, την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα το πρόβλημα του αφανισμού των κοπαδιών από τους λύκους. Παράλληλα, έγινε αξιολόγηση της πορείας του προβλήματος προστασίας του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Να πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες συναντήσεις στην περιφέρεια Θεσσαλίας και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την οριστική λύση και δρομολόγηση της άρσης της οδικής απομόνωσης και ολοκλήρωσης της σύνδεσης των δύο περιφερειών μέσα από:

– Την ολοκλήρωση του οδικού άξονα «Ε.Ο. Καρδίτσας – Καρπενησίου», γνωστού και ως «Παραμεγδόβιου» που θα διασχίζει κάθετα όλη την Ευρυτανία και θα διευκολύνει την πρόσβαση προς τους όμορους νομούς (Γέφυρα στο Μέγδοβα και μελέτη – κατασκευή οκτώ χιλιόμετρα στο νομό Καρδίτσας και δέκα στο νομό Ευρυτανίας).

– Τη βελτίωση του οδικού δικτύου που συνδέει τον νομό Καρδίτσας με τον νομό Ευρυτανίας, το οποίο συνδέεται από τρεις συγκεκριμένες τοποθεσίες: Τροβάτου Τρία Συνορα Πετρίλο, Άγιος Νικόλαος Βραγγιανών και Καμάρια Αγράφων, καταλήγοντας στο ίδιο οδικό δίκτυο προς τη λίμνη Πλαστήρα. Την μελέτη – κατασκευή του δρόμου Παλιοκαρυά – Βραγκιανά, για την διασύνδεση των λιμνών Πλαστήρα και Κρεμαστών.

– Την ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου «Κέδρα Δήμου Αγράφων – Φιλίκι Βραγκιανών Δήμου Αργιθέας».

– Τη μέριμνα για συντήρηση και τελική ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ασφαλτόστρωσης της οδικής σύνδεσης «Φυλακτής Δήμου Λίμνης Πλαστήρα– Πετρίλου Δήμου Αργιθέας».

2. Τις δυνατότητες προώθησης των μορφών εναλλακτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από οργανωμένες κοινές προσπάθειες των τριών δήμων, με προτεραιότητα την αναγνώριση και ένταξη στους διεθνείς χάρτες των μονοπατιών Μονή Πελεκητής μέχρι Μονή Σπηλιάς, καθώς και σύνδεση του χωριού Άγραφα με τη λίμνη Πλαστήρα.

3. Την παράσταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ, με συγκεκριμένες προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα, το μέλλον της εκτατικής κτηνοτροφίας, λόγω του μεγάλου προβλήματος με τους λύκους και λήψη μέτρων ιδιαίτερης στήριξης των κτηνοτρόφων που είναι σε απόγνωση.

4. Τέλος, σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της περιοχής, κρίθηκε απαραίτητη η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας των Αγράφων μέσα από τις επιχειρούμενες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων βιομηχανικού τύπου. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, να αξιολογηθούν οι τύποι ΑΠΕ, που κρίνονται λιγότερο επιβλαβείς στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού τα φυσικά οικοσυστήματα, η βιοποικιλότητα, η ιστορικότητα, ο πολιτισμός, η οικονομική – κοινωνική πραγματικότητα και η προοπτική. Αποφασίστηκε η αποστολή νέου υπομνήματος στο ΥΠΕΝ και άλλους πολιτικούς παράγοντες.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Αργιθέας, Πούλιος Χαράλαμπος και Γραμμένος Κωσταντίνος, Λίμνης Πλαστήρα, Βασιλική Ξηροφώτου, Αγράφων, Χρυσούλα Σουλιώτη και Ηλίας Μάκκας, ο δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Κολοκώτσιος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγράφων, Δημήτρης Γατής, Τριδέντρου, Παναγιώτης Πεσλής, ο πρώην δήμαρχος, Βαγγέλης Κατσιφός, τοπικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της τοπικής κοινότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024