,

Πασχαλινά αβγά

Στην Ελλάδα, τα αυγά αυτά βάφονται κατά κύριο λόγο κόκκινα (αν και δεν είναι ασυνήθιστη ποικιλία χρωμάτων ή και σχεδίων), ενώ σε άλλες χώρες τα αυγά βάφονται σε περισσότερα χρώματα, αρκετές φορές με περίτεχνα σχήματα. Τα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα. Μέρος του εθίμου των πασχαλινών […]

18 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Στην Ελλάδα, τα αυγά αυτά βάφονται κατά κύριο λόγο κόκκινα (αν και δεν είναι ασυνήθιστη ποικιλία χρωμάτων ή και σχεδίων), ενώ σε άλλες χώρες τα αυγά βάφονται σε περισσότερα χρώματα, αρκετές φορές με περίτεχνα σχήματα. Τα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα. Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα.

Πριν από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αβγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αβγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αβγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό αβγό.

Βαφή των αυγών: Σήμερα κυκλοφορούν ειδικές βαφές που δίνουν έντονα ομοιόμορφα χρώματα.

Εκτός από τις βαφές αυτές υπάρχουν και παραδοσιακοί τρόποι βαψίματος όπως με ξερά φύλλα κρεμμυδιού με τα οποία τα αυγά παίρνουν ένα ελαφρύ κεραμιδί χρώμα.

Συστατικά

Βαφή των αυγών

αυγά

νερό από τη βρύση

βαφή αυγών για κρύο νερό

ελαιόλαδο

Οδηγίες

Διαλέγουμε γερά αυγά αλλά δεν τα πλένουμε. Αν τα αυγά είναι λερωμένα σε σημεία της επιφάνειάς τους, τα σκουπίζουμε ελαφρά. Όλα αυτά γίνονται για να μην αφαιρεθεί το προστατευτικό περίβλημα που υπάρχει στα αυγά, για να τα προστατεύει από την είσοδο μικροοργανισμών στο εσωτερικό τους. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε νερό από τη βρύση και τοποθετούμε τα αυγά, τα οποία βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μόνο σε μία στρώση, χωρίς πολλά κενά μεταξύ τους. Φροντίζουμε τα αυγά να σκεπάζονται από νερό. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και αφού αρχίσει το νερό να κοχλάζει έντονα, μετράμε 2 λεπτά και διακόπτουμε τη θερμοκρασία, αφήνοντας όμως την κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας μέχρι το νερό να κρυώσει τελείως.

Διαλέγουμε βαφή αυγών που λειτουργεί σε κρύο νερό και βάφουμε τα αυγά ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και προσέχουμε να μην αφήσουμε τα αυγά περισσότερο από τον απαιτούμενο χρόνο μέσα στο μίγμα της βαφής.

Στραγγίζουμε τα αυγά, κατά προτίμηση σε χάρτινη αυγοθήκη. Όταν στεγνώσουν, αλείφουμε την επιφάνειά τους απαλά, με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε πάλι να στεγνώσουν. Σε αυτό το στάδιο τα αυγά είναι έτοιμα.

Παραδοσιακοί τρόποι βαψίματος των αυγών

Κάποτε οι γιαγιάδες μας δεν είχαν τις χημικές βαφές που εμείς βρίσκουμε στα ράφια των σουπερμάρκετ, αλλά τα έβρισκαν είτε στον κήπο τους είτε στην φύση.

Μερικά από αυτά τα χρώματα ή τουλάχιστον τις βάσεις για να κάνουμε αυτά τα χρώματα τα έχουμε κι εμείς καθημερινά στα χέρια μας.

Κόκκινο: Το κάτω μέρος των παντζαριών.

Αρκεί να τα βάλουμε να βράσουν μαζί με 4 τουλάχιστον ψιλοκομμένα παντζάρια και ένα φλιτζάνι του καφέ ξίδι. Νερό βάζουμε ίσα να καλυφθούν. Επίσης μπορείτε να βράσετε παντζάρια σε μεγάλη θερμοκρασία, να τα στραγγίσετε και να χρησιμοποιείστε το ζωμό τους για χρώμα με τη βοήθεια ενός πινέλου. Τα αυγά πρέπει να είναι ζεστά και βρασμένα.

Ένας άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τα ξερά φλούδια από τα κόκκινα κρεμμύδια.

Κόκκινο – Γκρι: Μαύρα φραγκοστάφυλλα.

Γαλάζιο: Κόκκινο λάχανο.

Ανοιχτό Μπλε: τα βράζουμε με κόκκινο λάχανο.

Πράσινο: Φλούδες από φρέσκα καρύδια, σπανάκι ή μαϊντανό, θα τα βάλουμε με το ανάλογο ξίδι σε νερό όπου έχουμε πρώτα βράσει ένα κιλό περίπου σπανάκι.

Επίσης μπορείτε να βράσετε φλούδα χλωρού καρυδιού ή πολλά χλωρά φύλλα καρυδιάς σε ζεστό νερό για αρκετή ώρα και με το ζωμό που θα προκύψει να βάψετε τα βρασμένα και ζεστά αυγά.

Μωβ: Βιολέτες. Βράστε τρεις χούφτες βιολέτες στο ίδιο νερό με τα αυγά για 10-12 λεπτά περίπου.

Πορτοκαλί: Σκόνη τσίλι ή πάπρικας.

Κίτρινο: Φλούδες ξερών κρεμμυδιών.

Είναι κάπως περίπλοκο να πετύχουμε ένα κιτρινωπό χρώμα, αλλά αξίζει:

Τυλίγουμε ένα ένα τα αβγά με ξερές φλούδες κρεμμυδιού και τα βάζουμε το καθένα σε ένα κομμάτι καλτσόν δένοντάς το κόμπο, για να παραμείνουν οι φλούδες στη θέση τους.

Αν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, ωραίο αποτέλεσμα θα πάρουμε κι αν βάλουμε ένα φυλλαράκι σέλινο, μαϊντανό ή κάποιο άλλο ανάλογου μεγέθους, που στο τέλος θα διακοσμήσει τα αυγά μας, αφήνοντας το αποτύπωμά του. Συμπληρώνουμε το ξίδι και το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.

Πρασινοκίτρινο: Φύλλα τσουκνίδας.

Οι αναλογίες για να δημιουργήσετε τον μαγικό ζωμό – βαφή είναι: 2 – 2 1/2 λίτρα νερό, μισό φλυτζάνι ξύδι και 3-4 φλυτζάνια από το αντίστοιχο λαχανικό ή  3-4 κουταλιές μπαχαρικού.

 

YouTube / Κόκκινα αβγά A΄– https://www.youtube.com/watch?v=e-iVZVckn0

YouTube / Κόκκινα αβγά Β΄– https://www.youtube.com/watch?v=ygK3Ym0sCUQ&t=4s

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024