,

Πασχαλινό τσουρέκι

Τσουρέκι το πασχαλινό; Όχι μόνον! Το τσουρέκι είναι ένα αγαπημένο γλύκισμα που το τρώμε όλο το χρόνο. Το όνομα του προέρχεται από την τουρκική λέξη “corek”, που δηλώνει οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά. Οι Τούρκοι φτιάχνουν τόσο γλυκά όσο και αλμυρά τσουρέκια σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Ειδικότερα οι κάτοικοι της […]

18 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Τσουρέκι το πασχαλινό; Όχι μόνον! Το τσουρέκι είναι ένα αγαπημένο γλύκισμα που το τρώμε όλο το χρόνο. Το όνομα του προέρχεται από την τουρκική λέξη “corek”, που δηλώνει οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά.

Οι Τούρκοι φτιάχνουν τόσο γλυκά όσο και αλμυρά τσουρέκια σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Ειδικότερα οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, φτιάχνουν ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι που το ονομάζουν “churek”.

Πιθανότατα η λέξη υιοθετήθηκε στα ελληνικά κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Οι ελληνικοί πληθυσμοί έφτιαξαν τη δική τους εκδοχή του γλυκού προσθέτοντας γάλα, βούτυρο και αβγά.

Στη χριστιανική παράδοση, το τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί, ενώ το ζύμωμα σε σχήμα πλεξούδας συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.

Συστατικά

2.800 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους

2 κούπες γάλα

1 kg. ζάχαρη κρυσταλική

500 gr. βούτυρο μαργαρίνη

1 κούπα σπορέλαιο

2 κ.γ. αλάτι

3 βανίλιες σε σκόνη

2 πορτοκάλια χυμό και ξύσμα

8 gr. μαχλέπι

8 gr. Κακουλέ

Για το χυλό:

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 gr. φρέσκια μαγιά

1 κούπα χλιαρό νερό

Οδηγίες

Διαλύουμε την μαγιά με χλιαρό νερό ή γάλα και προσθέτουμε σιγά σιγά 1 κούπα αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα τον χυλό και σκεπάζουμε για 1 ώρα. Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και βάζουμε μέσα το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα από τα πορτοκάλια. Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη και σταδιακά ρίχνουμε μέσα τον χυμό πορτοκαλιού. Σε ένα κατσαρόλι λιώνουμε τη μαργαρίνη μαζί με το λάδι μας. Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε και καλό βούτυρο. Ζεσταίνουμε το γάλα μόνο του, τόσο όσο να αντέχουν τα χέρια μας. Ρίχνουμε μέσα στην λεκάνη με το αλεύρι την μαγιά, μετά το μείγμα με τα αυγά, το γάλα χλιαρό και από το κατσαρόλι με την μαργαρίνη το μισό και παραπάνω. Ζυμώνουμε καλά, κυκλικά πάντα, από έξω προς τα μέσα. Στο τέλος, ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαργαρίνη με το λάδι από το κατσαρόλι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ζύμωμα.

Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τυλίγουμε με σακούλα την λεκάνη μας και από πάνω βάζουμε μια κουβέρτα, Αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει η ζύμη μας. Ανοίγουμε, ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε ακόμα 1 ώρα να φουσκώσει. Πλέκουμε τα τσουρέκια μας ότι σχέδιο θέλουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, περίπου 30 λεπτά. Χτυπάμε ένα αυγό με 1 κουταλάκι γάλα εβαπορέ και αλείφουμε τα τσουρέκια μας. Ρίχνουμε από πάνω σουσάμι ή αμύγδαλα. Ψήνουμε στους 170° στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν περίπου 35 έως 45 λεπτά. Αναλόγως το σχέδιο που θα πλάσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

25 Απριλίου 2024