Διαδικτυακές εφαρμογές περιήγησης και διαδραστικά ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα

Διαδικτυακές εφαρμογές περιήγησης και διαδραστικά ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα, μας προσκαλούν να δούμε από κοντά τα μνημεία μας, να μάθουμε και να διασκεδάσουμε παίζοντας με τα αγάλματα. Το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει ανοικτές ψηφιακές εφαρμογές και ποικίλο εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά και όχι μόνο: Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη: Το διαδικτυακό αυτό σύστημα ηλεκτρονικού αποθετηρίου ενσωματώνει το εκπαιδευτικό […]

6 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Αναζητώντας τη θεά Αθηνά στο Μουσείο της Ακρόπολης | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ...

Διαδικτυακές εφαρμογές περιήγησης και διαδραστικά ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα, μας προσκαλούν να δούμε από κοντά τα μνημεία μας, να μάθουμε και να διασκεδάσουμε παίζοντας με τα αγάλματα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει ανοικτές ψηφιακές εφαρμογές και ποικίλο εκπαιδευτικό υλικό για τα παιδιά και όχι μόνο:

  • Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη: Το διαδικτυακό αυτό σύστημα ηλεκτρονικού αποθετηρίου ενσωματώνει το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης. Δίνει ελεύθερη πρόσβαση στο σύνολο του ψηφιοποιημένου υλικού, με δυνατότητα πλοήγησης ανά ομάδα κοινού, μνημείο, θέμα, σχολικό μάθημα και εκπαιδευτικό επίπεδο. Η δυναμικότητα του αποθετηρίου έγκειται στη δυνατότητα συνεχούς ανανέωσης του υλικού του και προσθήκης των σχετικών εργασιών των σχολείων.
  • «Ακολούθησε τον Οδυσσέα»: Στην εφαρμογή περιλαμβάνεται όλο το εκπαιδευτικό υλικό που έχει εκπονηθεί από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Ο ταξιδευτής Οδυσσέας μας παίρνει μαζί του σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
  • Εκπαιδευτική έκθεση «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο»»: Διαφορετική πρόταση προσέγγισης του αρχαίου θεάτρου, με διαδραστικές εφαρμογές, ηχητικά ντοκουμέντα, εκμαγεία αρχαίων αντικειμένων, αντίγραφα αρχαίων μουσικών οργάνων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η εικονική περιήγηση είναι διαθέσιμη και στην αγγλική γλώσσα για τους ξενόγλωσσους επισκέπτες. Η έκθεση φιλοξενείται από τον Δεκέμβριο του 2015 στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, όπου πραγματοποιείται και το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
  • Η ζωφόρος του Παρθενώνα: Ο χρήστης μπορεί να γνωρίσει τη ζωφόρο είτε ανά λίθο, είτε μέσα από θεματικούς περιπάτους στις επιμέρους ενότητες (ιππείς, άρματα, θεοί κ.α.) ενώ τα παιδιά καλούνται να παίξουν μέσα από τεστ μνήμης ή χρωματισμού.
  • Μικρές ιστορίες αναστήλωσηςΈξι μικρές ιστορίες από την αναστήλωση του Ερεχθείου, των Προπυλαίων και του Ναού της Νίκης, μέσα από τις αφηγήσεις των μαρμαροτεχνιτών βασισμένες σε ψηφιοποιημένο υλικό από το αρχείο της ΥΣΜΑ. Η παραγωγή είναι του 2019, διάρκειας 10’, με αγγλικούς και ιταλικούς υπότιτλους.
  • Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης : Η εφαρμογή μας συμφιλιώνει με τις διαφορετικές υποστάσεις της θεάς Αθηνάς αλλά και με το Μουσείο της Ακρόπολης. Μέσα από μία εικονική περιήγηση στο Μουσείο, ο χρήστης ακολουθώντας μία δέσμη φωτός αναζητεί και παρατηρεί τα επιλεγμένα εκθέματα της θεάς. Κάποια από αυτά απηχούν τα ιερά λατρευτικά αγάλματα που βρίσκονταν μέσα στους ναούς και τα οποία σήμερα δε σώζονται. Ορισμένα ανήκουν στα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γλυπτά της Ακρόπολης, ενώ άλλα αποτελούν αναθήματα-αφιερώματα στη θεά που παριστάνουν την ίδια. Για κάθε ένα έκθεμα διαβάζουμε τη σύντομη περιγραφή, έναν σχετικό μύθο, στοιχεία για τη λατρεία της Αθηνάς και αρχαία κείμενα του Παυσανία. Επίσης, παρατηρούμε τις λεπτομέρειες των εκθεμάτων, μπορούμε να τα περιστρέψουμε και να δούμε τις αποκαταστάσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024