Ενημέρωση του ΙΣΦ για την άυλη συνταγογράφηση και τη χρήση προστατευτικών μασκών

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας, με την οποία ενημερώνει τους πολίτες για τον τρόπο που πραγματοποιείται η άυλη συνταγογράφηση, αλλά και το πως γίνεται η σωστή χρήση της προστατευτικής μάσκας. Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας επιθυμεί να ενημερώσει τους συμπολίτες μας πάνω σε δύο θέματα τα οποία θεωρούμε σημαντικά […]

2 Απριλίου 2020

του/της Newsroom

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας, με την οποία ενημερώνει τους πολίτες για τον τρόπο που πραγματοποιείται η άυλη συνταγογράφηση, αλλά και το πως γίνεται η σωστή χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας επιθυμεί να ενημερώσει τους συμπολίτες μας πάνω σε δύο θέματα τα οποία θεωρούμε σημαντικά για τη δημόσια υγεία και για την υγειονομική τους κάλυψη. 

Την άυλη συνταγογράφηση και την ορθή χρήση προστατευτικών μασκών προσώπου και γαντιών μίας χρήσης. Η ενημέρωση αυτή γίνεται κατόπιν οδηγιών που εστάλησαν σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προς πληροφόρηση των πολιτών.

Άυλη συνταγογράφηση

  • Σας κοινοποιούμε δελτίο τύπου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με διευκρινήσεις, οι οποίες ταυτόχρονα αποτελούν και συστάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας προς τους ιατρούς – μέλη του.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με αφορμή την ενεργοποίηση του νέου συστήματος συνταγογράφησης μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr, υπενθυμίζει ότι η άυλη συνταγογράφηση δεν είναι συνταγή χωρίς ιατρική εξέταση του ασθενούς. Αποτελεί μέρος της επίσκεψης σε συμβεβλημένο ή μη ιατρό, που προϋποθέτει τις απαραίτητες εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις.

Γι’ αυτό και η άυλη συνταγή θα πρέπει να εκδίδεται μόνο εφόσον ο ιατρός έχει απόλυτη γνώση της κατάστασης της υγείας του ασθενούς, τον οποίο σε πολλές περιπτώσεις παρακολουθεί χρονίως. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το νέο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης να θεωρείται από τους ασθενείς ως παραγγελία φαρμάκων, τα οποία ενίοτε τους χορηγούνται από άλλον ιατρό. 

Επίσης οι ασθενείς δεν μπορούν να απαιτούν την έκδοση άυλης συνταγής από ιατρούς, ζητώντας να τους εξετάσουν εκ των υστέρων μετά την αγορά των φαρμάκων, καθότι αποτελεί πράξη απαγορευτική για τον ιατρικό κόσμο.  

Ειδικά αυτές τις ημέρες που οι ιατροί υποστηρίζουν ασθενείς με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις δημόσιες δομές υγείας, θα πρέπει και οι πάσχοντες να είναι συνεργάσιμοι, έχοντας υπόψη τους ότι δεν είναι υποχρεωμένοι οι ιατροί να αντιγράφουν φαρμακευτικές αγωγές άλλων συναδέλφων τους, ούτε να δέχονται ως παραγγελία τα όσα τους μεταφέρονται τηλεφωνικά. Ιδιαίτερα μάλιστα δεν μπορούν να ζητούν συνταγές για άλλους ασθενείς.

Ορθή χρήση προστατευτικών μασκών προσώπου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί για την λανθασμένη και επικίνδυνη χρήση ιατρικής μάσκας από τους πολίτες (μη γιατρούς και νοσηλευτές). Για τους πολίτες, (μη γιατρούς και νοσηλευτές), η απλή ιατρική μάσκα έχει χρήση σε περίπτωση που νοσούν ή που φροντίζουν νοσούντα. Επίσης, όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού μπορούν, εφόσον διαθέτουν, να φορούν μάσκες αλλά πάντα κρατώντας αποστάσεις ο ένας από τον άλλο. Κι αν βρίσκονται κατ΄ ανάγκη κοντά σε άλλους και δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας (1,5 ως 2 μέτρα), τότε πρέπει να φορούν μάσκα, αν και αυτό δεν είναι ασφαλές.  

Οι μάσκες με βαλβίδα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Ειδικά σε ό,τι αφορά τις μάσκες με βαλβίδα (τύπου FFP2 και 3), η χρήση τους από ασθενείς ευνοεί την μετάδοση του ιού στο εξωτερικό περιβάλλον (ψεκάζοντας προς τα έξω εκπνοές με ιικό φορτίο). Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες και όταν βλέπουν κάποιο –μη γιατρό ή νοσηλευτή- να φοράει τέτοια μάσκα πρέπει να τηρούν μεγάλες αποστάσεις. Οι μάσκες αυτές είναι κατασκευασμένες αποκλειστικά για χρήση από γιατρούς και νοσηλευτές που διαχειρίζονται περιστατικά του covid-19. Και πρέπει να φέρονται μόνο εντός των χώρων που είναι μολυσμένοι.  Δηλαδή όταν μετακινείται ο γιατρός ή ο νοσηλευτής από την μολυσμένη περιοχή, σε καθαρή περιοχή του νοσοκομείου, πρέπει να βγάζει τη μάσκα του. Όλο το υπόλοιπο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να φορά απλές χειρουργικές μάσκες.

Οι ιδανικές μάσκες είναι οι χειρουργικές μιας χρήσεως οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες φορές. Οι πάνινες μάσκες προφυλάσσουν επαρκώς εφόσον χρησιμοποιούνται για προληπτική χρήση (δηλαδή όχι νοσηλεία ασθενούς με covid-19) αλλά θα πρέπει να πλένονται και να σιδερώνονται μετά από κάθε χρήση. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει την αδόκιμη χρήση των ιατρικών μασκών και συστήνει στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, όπως ακριβώς αυτά παρουσιάζονται από το υπουργείο υγείας, τον ΕΟΔΥ και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.   

Εξίσου μεγάλη προσοχή από τους πολίτες απαιτείται και στη χρήση γαντιών μιας χρήσης (latex). Η Συνεχής και πολύωρη χρήση τους, χωρίς την αντικατάστασή τους ενδιαμέσως με πλύσιμο των χεριών, εγκυμονεί μάλλον κινδύνους παρά παρέχει προστασία από τον κοροναιό. Όπως κινδύνους ενέχει για τη δημόσια υγεία και η απαράδεκτη και θλιβερή ως φαινόμενο, απόρριψή τους σε κοινόχρηστους – δημόσιους χώρους, δρόμους, πεζοδρόμια ή όπου αλλού κριθεί ευχερές. Απαιτείται κοινωνική ευαισθησία επί του θέματος και σεβασμός όλων μας στους συμπολίτες μας και στο περιβάλλον.

Αγαπητές/οι συμπολίτες, κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης και συμμόρφωσης όλων στα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί από την πολιτεία και κυρίως την σημασία της παραμονής μας στο σπίτι και της κοινωνικής μας αποστασιοποίησης .

Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει ως σύστημα υγείας και ως κοινωνία να ανταπεξέλθουμε.

Με τη βοήθεια όλων θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές και να επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητα που όλοι επιθυμούμε.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία θέλουμε να γνωρίζετε πως η υγειονομική κοινότητα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια υπερβάλλοντας εαυτόν για να σταθεί δίπλα σας, όπως πάντοτε έκανε. Από εσάς ζητούμε τη συνεργασία και τη συμπαράστασή σας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024